Readers

Thursday, December 29, 2016

Me at the age of 33 years old

Salam...

Actually awal bulan ritu my birthday...09/12...genap sudah 33 tahun hidup di muka bumi Allah ni...tahun ni rasa paling murah rezeki time birthday...ramai betul orang celebrate and bagi gift...of coz la happy gile...umur camni pun masih dapat hadiah...eheheh

1st birthday gift
in advance almost a month - 14 Nov 2016
hubby orang 1st bagi birthday present..advanced bebenor...awal lebih kurang sebulan wei..betul2 surprise..tetiba balik kerja terus bagi ni...buka2 tengok jam..pandang dia..dia cakap hadiah birthday..mau terkezut mak..tak memasal dapat hadiah birthday awal gile..ahahahha....anyway..memang happy sebab cantik sangat jam ni..aku punya jam pun dah buruk..banyak batu tercabut...tu jam hantaran kahwin..dah 5 tahun pakai...jam ni sepasang dengan hubby...sama dengan dia...ehehe

Thursday, December 22, 2016

Minyak Herba Asmak (MHAM)

Salam...

korang pernah dengar tak pasal Minyak Herba Asmak (MHAM) ? Dulu minyak ni dikenali dengan nama Minyak Herba Asma. Kalau dengar nama pun dah tau keberkesanannya sebagai penawar asma, juga boleh digunakan sebagai penawar asma pada bayi, sakit semput dan juga lelah..tapi bukan setakat itu sahaja, banyak lagi kegunaan minyak keluaran syarikat Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd ni....


Soalan wajib yang korang selalu tanya, ada KKM tak?? haaa tau dah..mesti korang tanya punya...ye, haruslah ada kelulusan dari KKM...in future syarikat akan menampal hologram meditag yang sah dari KKM...insyaAllah..so senang nak bezakan yang asli or yang tiruan...maklumlah zaman sekarang semua produk nak di ciplak..so hati-hati lah ye...my tips, just survey betul2 dulu sebelum beli..pastikan beli dari syarikat yang berdaftar atau dari agen yang ada ID (agen berdaftar)...

Monday, December 19, 2016

Anmum Redeem Point - Anmum Club Members

Salam...

rini saja nak share dengan korang pasal Anmum Mum Clubs...anak aku dua-dua orang minum Anmum sekarang ni..zafran dulu lepas abis breastfeeding, aku sambung bagi susu S-26..then around dia 2 tahun lebih aku tukar bagi Anmum...sebab lepas compare both of Anmum and S-26..aku rasa Anmum better..in terms of no sugar and DHA yang tinggi...plus, harga dia jauh lebih murah...

Zhariff pula mula-mula dulu try juga S-26, dia tak nak minum..then start macam-macam susu termasuk Anmum..lastly susu Dugro juga pilihan dia..bingung juga time tu..hihiihih...then masa umur dia setahun lebih, saja try bagi Anmum..tengok dia dah boleh minum..takde rejection lagi..terus stick dengan Anmum aje...Anmum pun selalu bagi free product kat susu dia..macam sound song books, block for fun...t-shirt...macam-macam la..memang worth it...

selain tu, korang register la jadi ahli..macam-macam kelebihan ada....kalau ada kemusykilan pape pun boleh just call their customer service..diaorang ada pakar yang boleh advise us...macam anak tantrum, blur tak tau nak buat apa...anak picky eater tak tau nak bagi makan apa....anak masuk umur 6 bulan, tak reti nak start bagi food ape..semua boleh just tanya je..ehehe...

Friday, December 16, 2016

BUKTI Femilac BERKESAN menambah susu badan dan disahkan BERKESAN oleh mak –mak yang menyusukan BADAN !! GO… Breastfeeding Mommy !!

Salam...

malam ni nak cite lagi bab Femilac ni..ramai juga yang tanya testimoni ye...takpe-takpe...tak payah takut sebab FEMILAC ni akan bantu momies yang menyusu badan..lagi-lagi kalau minum waktu pantang....perfect timminglah...

ni nak share testimoni yang mengatakan mereka berjaya menghasilkan susu yang banyak untuk si manja mereka..dengan pengambilan FEMILAC sebagai milk booster...


HILANGKAN TEKANAN HIDUP dengan FEMILAC – Milkbooster . Tambah susu badan anda , sebelum ANAK anda KELAPARAN !!

Salam...

Ingat lagi entry ni FEMILAC?? okay ni nak sambung cerita la ni...zaman dulu dan sekarang jauh ni sebenarnya jauh dah berbeza , dulu kita banyak masa terluang, so kira sempatlah juga kalau nak mereneh apa2 bahan bagi menambah susu badan ni , tapi tu dulu laa … 

Zaman sekarang ni sempat ke nak mereneh semua tu ?? kadang2 tu meggi pun tak sempat nak masak , apatah lagi nak mereneh bahan-bahan bagai ? ibu sekarang dah busy memang tak sempat la nak buat semua tu , lagi kan dengan anak , suami , rumah semua tak terkejar , haishhh 

Heee hee….semua tu kenangan seronok gaklah...merasa juga buat semua tu untuk anak...serious..bile pikir balik semangat membara masa tu tekad nak susukan baby dengan susu badan secara ekslusif sampai 2 tahun..rasa best kat dalam hati..sebab dapat buat semua tu untuk anak...sekarang ni korang kalau nak berjalan ke mana-mana tak payah pening2 lagi...just bawa jer femilac ni..dalam kereta tengah drive ke, just kunyah-kunyah je..sedap baq hang...kekadang tu sampai lupa yang korang ni tengah makan milkbooster..ingatkan gula-gula..dengan rasa vanila dia tu..perghhhhh!!! ehehe

TIPS tambah susu badan , kunyah-kunyah tak perlu bancuh bagai , buang masa , dan takda masa . Femilac – MilkBooster mampu MENGUBAH KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA ANDA

Salam...

Rata-rata ibu yang menyusukan anak pasti mencari pelbagai kaedah/supplement/booster untuk memastikan dia mampu menghasilkan susu yang mencukupi kepada bayi...

Pelbagai jenis makanan dan minuman sebenarnya boleh menjadi booster kepada penghasilan susu yang banyak. Pernah dengar tak orang cakap minum air longan, susu kambing dan kurma mampu menjadi booster? Tapi tu lah, sesetengah orang tak tahan dengan bau hamis susu kambing...haaa sekarang ni dah tak payah risau..hari ini aku nak perkenalkan kepada korang Femilac Milkbooster ... siap ada perisa vanilla lagi tau..yummmyyyyy.....

Thursday, December 15, 2016

Review baju menyusu yang awesome!!!

Salam...

korang tercari-cari tak baju menyusu yang awesome??? ye aku paham..kita kalau lepas bersalin, badan dok mengembang sana sini..saiz suma dah lari kan?? kalau nak pakai jubah zaman dulu-dulu yang saiz S tu memang la dah tak muat...memang jadi masalah bila nak keluar jalan-jalan, baby pula menyusu tak tentu masa..so memang perlu sangat baju yang sesuai bila nak menyusukan baby time keluar dari rumah...

actually banyak juga baju yang ada sekarang kat pasaran yang ada zip di tengah bagi memudahkan para ibu yang menyusukan bayi ni...tapi zip ni kadang-kadang leceh...aku pun pernah pakai..kadang-kadang zip tersangkut..baby pula dah mengamuk nak susu..kelam kabut juga la kan...kadang tu lepas menyusu lupa nak zip balik sebab kalut sangat dengan baby kita..haaa..malu tau....

haaa...sekarang ni tak payah pening-pening lagi...ni saja jela nak share kat korang baju menyusu yang sempoi gila..mudah sangat..just selak je...takde button...takde zip..simple aje..design plak memang macam-macam ada...dari jenis jubah, T-shirt, blouse...haaa pilih je...sesuai dengan apa jua keadaan...pergi kerja, pergi kenduri kahwin, gi keluar beli barang...




Tuesday, November 22, 2016

Dapat hadiah anniversary..wehuuuuu!!

Salam...

eiii seronok nya...ni tahun kedua dapat hadiah time anniversary...macam tak caye je..eheh...aku cakap kat hubby, moga2 dia murah rezeki selalu..dapatlah belanja aku lagi...gelak aje dia...

actually hubby ajak jalan2 kat dataran pahlawan..memang aku sedikit terkejut sebab tu area jammed kat melaka ni especially time weekend...memang boleh jadi "hantu" kalau tak cukup iman di dada...hahahah....lagi2 time nak cari parking...nasib kitaorang hari tu memang baik...tak perlu berpusing 2-3x..dapat parking walaupun tempat jauh sikit...cuaca redup time tu..memang seronok keluar..taklah rentung...hihihi

budak 2 orang ni memang seronok kalau jumpa padang
berlari sakan (^^,)/

Monday, November 21, 2016

Happy Belated Birthday Zafran & Zhariff!!!

Salam...

8 Oktober hari tu zhariff genap 2 tahun dan 25 Oktober pula zafran genap 4 tahun...diaorang ni share birthday month...so senang nak arrange or plan pape for their birthday...ehehe...

birthday zhariff jatuh pada hari weekend...hubby ajak balik kampung..so we all spend a night kat sana...patutnya ada Didi & Friends datang kat dataran tangkak time tu...so plan nak bawa zhariff pergi tengok since diaorang ni memang minat sangat la cerita Didi & Friends tu...sekali tu we all sampai terlambat je 2 minit bak kata kawan hubby...Didi & Friends dah balik...diaorang nak route pergi Kluang pula..alaaaa kesian, melepas nak tengok...so just jalan2 lepak je kat dataran tu sampai lebih kurang kol 4 lebih camtu la...lepas tu bawa anak2 pergi main taman permainan sampai lewat petang...seronok juga tengok diaorang main2 tu....

Friday, November 18, 2016

5 years of marriage

Salam...

Alhamdulillah...pejam celik dah 5 tahun usia perkahwinan aku dan hubby...esok genap 5 tahun...dalam 5 tahun ni memang macam2 rasa ada..pahit manis masam ...ahahahha...sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri...eh dah macam lagu P.Ramlee plak...tapi yela...ade betulnya...sedangkan lidah sendiri pun kita boleh tergigit...inikan pula dua hati yang berlainan..mesti ade perkara yang tak sehaluan...

tapi dalam banyak2 tahun, aku rasa tahun kelima ni paling banyak gaduh..hahaha...sometimes, dia cari pasal...ada masa ego aku plak terlalu tinggi...macam2 la haiii....ape pun...bila aku kenang2 balik..renung2 balik...banyak benda aku patut ubah...aku harap dengan perubahan aku, dia pun akan berubah ke arah yang lebih baik..dan rumahtangga kitaorang akan lebih kukuh dari tahun ke tahun....aku harap perkahwinan kami kekal walau ape masalah pun yang melanda....

aku tau, aku bukan isteri yang sempurna...cuma aku harap, aku mampu beri yang lebih baik...lately ni, aku selalu ego...bila bestfriend aku cakap, baru aku terfikir...ye, semuanya permainan syaitan...kan memang janji dia untuk pecahbelahkan manusia...aku tak sepatutnya termakan hasutan syaitan...aku patut lebih banyak bersabar dalam menempuh dugaan yang diberi...aku harap aku lebih matang lepas ni...kita tak mampu mengubah seseorang...tapi kita mampu ubah diri sendiri....papepun mulakan dari diri sendiri dulu...pastu doa la banyak2 moga Allah permudahkan urusan kita...sebab hati sifatnya berbolak-balik..pemegang hati adalah Allah S,W,T....hanya pada-Nya tempat kita mengadu dan meminta....

Wednesday, November 16, 2016

Promosi Free Seat Air Asia datang lagi!!!

Salam...

wehuuuuuu!! as usual end year wajib tunggu promosi free seat Air Asia ni...sebab murah dan berbaloi...macam2 plan buat memula tu...kengkonon nak pegi jogja la, lombok la, vietnam la...last2 booked ke.........................??

jeng..jeng...jeng....


aku booked tiket ke medan, indonesia...apa yang menarik di medan?? en.google kan ada....google ajela..eheh

promosi ni masih berjalan...sempat lagi kalau nak booked...end sampai ahad ni (20 november 2016)...ni utk travel starting next year 1 May'2017 sampai 6 Feb'2018...tengok2 tiket gi osaka tu macam geram je..rasa nak pergi je...hahahaha...tapi sabar...currency malaysia tengah tak elok..jalan2 di negara yang rendah rate dari MYR jela jawabnya...ehehe...

yehhhh...untuk next year dah ada 2 percutian dalam plan...alhamdulillah...moga murah rezeki..kene kumpul duit dari sekarang..lalalalalalalala~~~~

Tuesday, November 15, 2016

Throwback: JJCM (Day 3 - last day) di Bandung, Indonesia

Salam...

rasa sekejap je tau trip bandung ni...memang tak puas jalan sebab cuaca tak berapa mengizinkan...tak silap...lepas beberapa hari kitaorang sampai Malaysia, bandung dilanda banjir..rumah supir kami pun teruk dinaiki air...kesian dia...kami agak bernasib baik, tidak lah stuck untuk balik ke Malaysia...alhamdulillah semuanya dipermudahkan oleh-Nya....

last day memang tak ada plan nak berjalan sebab kitaorang kena naik train ke Jakarta...perjalanan selama 3 jam memang tak terasa...train diorang memang selesa...besar dan bersih...makanan pun okay taste dia...pagi2 tu we all check out dan bergambar2 sebagai kenangan...

di luar hotel

Tuesday, November 8, 2016

Throwback: JJCM (Day 2) di Bandung, Indonesia

Salam....

jom sambung story JJCM di bandung...hari kedua pagi2 dah bangun...tempat pertama yang nak dituju ialah kawah putih...seriously, ni la tempat yang aku teringin sangat nak jejak bila sebut bandung...eheh..maybe sebab pemandangan indah yang aku tengok kat gambar2 yang ada...cantik sangat...bila dah sampai sana??? yes, exactly macam gambar yang aku tengok...suasana yang bagi aku sangat romantik...siap aku cakap kat member, ni kalau buat wedding picture kat sini mesti cun...hahahah...jauh aku punye imagination...fuhhh~~

2nd day much better
both kids ceria waktu bangun pagi
aku bagi diaorang roti untuk bagi ikan koi makan
so diaorang eksited dan tak meragam even kene paksa bangun
amacam? berjaya kan trick aku...ehehe

Friday, November 4, 2016

Throwback: JJCM (Day 1) di Bandung, Indonesia

Salam...

rini nak sambung cerita trip kitaorang...pagi lebih kurang pukul 8, we all dah siap2 nak keluar jalan2..tempat pertama yang nak dituju is Floating Market...tapi sebelum tu kami bersarapan dulu di satu gerai tepi jalan saja on the way nak ke sana...kata pak supir kami, gerai ini memang yang agak famous di kalangan penduduk setempat..menu wajib try ialah mee ayam dan juga ABC...pelik je bila dengar...dah sampai lagi rasa pelik wei..hahahah

atas - mee ayam
bawah - ABC Bandung

Thursday, November 3, 2016

Trip ke Bandung

Salam...

alhamdulillah..selamat pergi dan kembali...walaupun macam2 dugaan time nak pergi dan balik, percutian ni memberi 1001 makna dan memori..melihat negara orang...kesusahan hidup di negara orang...sedikit sebanyak memberi keinsafan pada diri dan membuatkan kita lebih hargai hidup di negara sendiri...

percutian kami macam biasalah...percutian budget..tiada istilah mewah..kami suka lebihkan pada jalan2 melihat tempat orang dan juga merasai makanan yang ada...yang lain dari negara or tempat kita sendiri...

jom story behind the picture okay....

Zafran | Zhariff
131016

Wednesday, November 2, 2016

stop blogging

Salam...

entah kenapa lately ni malas sesangat nak update blog..walaupun banyak entry dekat draft tu, tapi semuanya taip separuh jalan...tengah taip2 tetiba mesti hilang mood and tak jadi abiskan..letak jadi draft...setakat ni ada 4 draft...dasyat kan...hahahahah

1. why i choose accountancy field
2. trip ke bandung
3. bufday anak-anak
4. company annual dinner

bila baca draft entry tu, rasa membosankan...so aku stop...tak tau kenapa ada rasa macam ni..tak silap sebelum ni pun pernah macam ni..blog peram lebih kurang 2 tahun jugak x silap aku...hahahahah....

nanti la, if datang balik mood...aku update dengan meriahnya..actually banyak benda nak share..tapi tu la..mood tu yang kelaut...aishhhh~~~

Friday, September 2, 2016

Lirik Lagu: Demi Cinta by Ezad Lazim

Salam...

I've been crying over and over again after i heard of this song...the song that you gave to me...i play it over and over again..trying to find your sincerity over it...but i just can't get over my own pain...i just can't forgive you this time.....it's hard..it's really hard for me...


semuanya sakit

Salam....

tak tau la apa nak jadi skung ni...semuanya sakit...dengan aku yang tengah berperang dgn emosi.."sakit" jiwa, mental dan emosi...anak2 pula tak berapa sihat...zafran dah sihat, zhariff pula sakit...dah 2 hari aku tak dapat tidur...terpaksa dukung je dia berjam2...dia demam tapi tak kuat sangat..cuma merengek je tak mau letak kat bawah..tak nak minum susu...nak berdukung aje sampai tido...pagi ni mama pula tak sihat...terbaring aje..bila tanya sakit apa, dia geleng2 aje..cakap tak sedap badan..dia baring kat luar rumah...dia cakap rasa rimas duduk dalam rumah...erm....ntah la...

masuk dalam rumah..papa pun tak berapa sihat...sakit dada menyerang kembali...kenapalah semuanya sakit....otak aku tak boleh berfungsi dengan baik saat ni...fikiran sangat2 bercelaru walaupun hati dah mula tenang sedikit...dah seminggu...i know...time will cure me...i just need more time....that's all....

life must go on...susah macam mana pun dugaan...satu hari tetap akan berlalu..just bare with it...cuba tenangkan hati sebaik mungkin...cuba gembirakan orang sekeliling...dan ini sedikit sebanyak akan menggembirakan kita juga...it's okay kalau fake at earlier stage...later on insyaAllah kita akan betul2 gembira dengan semua ni....

you....to you....i won't say anything coz i've nothing to say....

semoga Allah memberi rahmat dan petunjuk...memberi hidayah dan jalan yang terbaik untuk aku pilih...insyaAllah..just let the time to guide my heart where to go....

Tuesday, August 30, 2016

bukan semuanya bahagia saja

Salam....

kebanyakan story dalam blog ni semua kisah yang happy2 saja..kisah yang baik2..memory yang sweet2 untuk aku kenang sok2 nanti...ada juga sikit2 kisah duka namun aku cuba kurangkan...sebab dulu aku penah tulis blog ikut rasa hati...tulis apa je yang terlintas tanpa menapis dulu...akhirnya aku sedar...lagi aku tulis...lagi aku akan ingat perkara or peristawa yang tak "best" tu..makanya aku ubah stail penulisan..aku coretkan pengalaman hidup yang ingin aku kenang sepanjang hayat aku....maka terhasillah blog baru ni....

mana mungkin dalam hidup seseorang itu bahagia sentiasa...mana mungkin dalam hidup seseorang itu tidak pernah merasa terluka, terhina, teraniaya dan sebagainya...pasti akan ada...tapi kebiasaannye bila aku "down"..bila aku sedih...bila aku terluka...aku suka baca balik memori2 yang menggembirakan...kadang2 bila baca balik boleh buang perasaan marah, sedih dan terluka yang mula bersarang dalam hati...dan sedikit sebanyak kadang2 ianya mampu melembutkan jiwa yang keras dek kerana ego seorang wanita....

bila kita catitkan sesuatu kenangan di saat kita gembira...kita pasti akan coretkan kebaikkan tentang nya....bila kita sedih dan marahkan sesuatu, we tend to forgot about the kindness and always focus on the bad things and the issue itself...kadang2 kita terlupa orang itu juga pernah membahagiakan kita walau seketika...orang itu juga pernah bersusah untuk kita walaupun cuma sekali...orang itu juga yang pernah menerima baik buruk kita...semuanya pernah namun kita bisa lupa....maka membaca balik kenangan2 manis mampu balancekan rasa hati kita...

up to today...at this moment..aku masih keliru dalam mencari keputusan untuk masa depan diri...terlalu banyak faktor untuk dipertimbangkan...matangkah aku dalam membuat keputusan...aku juga tak mau terburu2 dek kerana terlalu ikutkan emosi ketika ini...perlukah aku beri "cool down period" ? 

Ya Allah...please guide me throughout this hard time...guide me to make the best decision for me...guide me to not make a mistake that i might be regret in the future....what else to do than berserah kepada Yang Maha Kuasa dan Maha Mengetahui...insyaAllah.............

Monday, August 29, 2016

Zafran si telinga capang

Salam...

hahahah..sorry sayang..mama buat tajuk camtu...actually lately ni makin kerap plak topik telinga dia diperkatakan...boleh dikatakan hampir setiap kali kami berdua menghadap cermin, dia akan tanyakan soalan yang sama "kenapa telinga zafran besar?" alala..cian anak mama...ehehe....

dalam family memang ramai suka ajuk dia bab telinga...especially adik beradik aku...bapa & bapa mertua aku...sume suke sakat dia tang telinga...kadang2 abah cakap "zafran, pinjam telinga. Abah nak buat lastik"....papa plak kadang2 cakap "zafran telinga nabil" hahaha...makin lama, bila dia makin besar & makin faham...mula tanya macam2 soalan kat aku...

masa baby tak capang...bila makin besar makin capang
at my eyes..you are always cute little baby
Zafran my boy

Wednesday, August 17, 2016

Kisah "open house" pertama kami

Salam...

after so long, akhirnya kitaorang buat open house..last aku buat open house tak silap time anak dara dulu..lepas kahwin tak pernah buat lagi...ni kira first time la buat bersama hubby...plannya nak buat kecik2 aje..jemput adik beradik dan saudara terdekat aje...sebab we all kan kire agak baru gak la dok rumah sendiri...masih ada saudara dan teman rapat yang tak tau rumah kami..sebab tu la buat open house...hubby memang dah plan nak buat..dia dah cakap kat aku time bulan puasa lagi..dia yang beria2 memula tu...aku macam biasa je..dia cadang menu sume order je...tapi bila aku kire2 punyalah mahal & agak membazir..so aku decide masak sendiri je...yakin tak yakin la juga nak masak banyak2 ni...tapi redah jelah...hahahahah

so masa start raya awal2 tu dah mula jemput sket2 time ziarah saudara mara...sebab senang nanti...mana nak tau tetiba aku keguguran dan kesihatan tak berapa mengizinkan (baca SINI)...hampir cancel la juga...nasib Allah beri kekuatan dan keizinan untuk teruskan juga majlis ni..alhamdulillah..semuanya berjalan lancar dan selamat...terima kasih tak terhingga kat mama sebab sponsor laksa, bubur kacang hijau + durian, pisang & tembikai...adik ipar pula bagi kek span, jajan...akak aku plak dok bagi puding buah..sedap betul suma tu...syukur sangat..leh tambah2 menu aku...seronok betul..terubat kesedihan bila tengok tetamu menjamu selera...abis licin semua makanan...syukur...eheh....

ni gambar2 sekitar majlis...anak buah jadi camerawoman...macam2 gambar dia ambil..geli hati aku bila tengok...eheheh

Tuesday, August 16, 2016

Promo Air Asia starting at RM10.00

Salam...

haaa...biasa la aku..tiap2 tahun mesti nak dok book flight jalan2..kah3x...al-kisahnya macam biasa dapat email promo...dari awal tahun ritu tak silap dah 2x aku check flight ke krabi, thailand...dan dah 2x tu juga dapat arge promo...cume bezanya tang tarikh..awal tahun ritu aku dapat dalam bulan ogos 2017..so macam tak best la sbb takut time tu musim hujan....tapi berbeza dengan kali ni..check2 tengok tarikh ngam ngam soi plak..bulan april..so cantik..terus booked je...tak menyempat tanya hubby....sesuka hati aku je..wakkakakak.....


lepas dah bayar tu baru watsapp hubby...respond dia?? "laaa..krabi pulak?? aje leee" ....hahahah...macam tak redha bunyi nya...actually dia dah cakap kat aku..next year tak mau jalan jauh2..dia nak kumpul duit...plan nak renovate rumah...bila aku cakap aku jenis stress suka keluar jalan2...makan2...tak shopping apa pun takpe..janji berjalan untuk hilang stress aku...dia cakap jalan2 tempat dekat2 je ok la..dalam malaysia...huhuhuuhuh

Friday, August 5, 2016

Kisah raya lagi

Salam...

raya tahun ni boleh dikatakan meriah juga la...seronok sangat kecuali part keguguran ritu masa raya ke-8...first sebab petang raya hubby tak kerja like previous year..since kawen ni la first time dia ade...pastu raya pertama dia xkeje...also for the first year...so memang rasa seronok sangat...tapi raya kedua dia dah start keje..so raya kedua tu pepagi aku dah call papa setting time untuk jalan raya sesame...kui3x......

macam biasa, raya kedua memang berjalan ke rumah saudara mara belah papa...first rumah abang papa...tapi arwah dah meninggal...tinggal wife and anak2 aje which aku call her as "makcik piah".....biasa memang lama juga la melepak kat sini...dalam 1-2 jam gitu...

hubby watsapp minta pic
ni pic yang sent kat dia
zafran the manja face with zhariff the garang face
eheheh

Thursday, August 4, 2016

Kisah Raya pertama kami

Salam...

hari ni baru ada masa nak update cerita raya..hahaha..raya dah pun habis semalam...aishhh~~~

tahun ni first time we all beraya di rumah sendiri dulu...after about 5 years of marriage..cukup lah kot bagi sebelah aku dan sebelah hubby selang setahun...anak pun dah dua..leceh gak nak "berkampung" sana sini...so discuss2 & both agreed beraya sendiri dulu..pagi smpai ptg abiskan di rumah parents aku..pastu baru balik rumah parents hubby sampai malam...tengoklah if next year hubby nak tukar2 pergi rumah dia dulu lepas tu baru balik rumah parents aku..tak kisah pun..raya kan untuk berkumpul2...xmo gado2 balik mana...eheh...nasib kawen orang dekat..tak payah gado2 nak beraya mana...sebab pegi mana pun boleh balik hari je...kui3x....

aku macam biasa la..tiap2 tahun petang raya pun masih kerja..apakan daya..tiap2 tahun kebetulan raya mesti jatuh pada time aku "closing account"...memang jangan mimpi la nak dapat cuti...mati2 pun kene buat...dulu aku honeymoon pun buat kerja dalam bilik hotel...hahaha...stress betul jadi budak akaun...(~,~)

Wednesday, August 3, 2016

pengalaman hampir bentan

Salam...

alhamdulillah...kesihatan semakin baik..kalau baca title tu..ya..aku hampir bentan ritu..hampir...nasib baik cepat pergi berubat...

apa tu bentan? bentan ni maknanya sakit balik setelah hampir pulih selepas bersalin..ni boleh jadi kalau kita tak jaga diri betul2 time dalam pantang..ada banyak jenis bentan..bentan urat, bentan rahim dan bentan pinggang...aku ritu hampir bentan urat...sebab lasak sangat dan kene hujan...

al-kisahnya, hari jumaat lepas opis buat jamuan raya pot-luck...so memasing kene bawa satu juadah..macam biasa aku ni diaorang minta buat sambal ikan bilis...ikutkan badan ni memang rasa lemah lagi..tapi rasa serba salah nak tolak..macam tak best pula kalau kita makan tanpa menyumbang apa2 kan...nak tak nak gigihkan diri juga....lepas jamuan tu, lebih kurang jam 4 lebih (petang), aku start muntah2..abis keluar semua makanan..pastu, kepala rasa pening, mabuk...berpusing2 macam nak pitam...cecepat balik, nasib boleh drive lagi...sampai2 rumah terus muntah lagi..time ni dah tak larat gila..terus terbaring..sampai malam macam tu..lapar jangan cakap la..memang tak leh makan apa...semua keluar balik..even minum air suam pun keluar balik...kebetulan hubby plak keje malam..memang nasib aku la..gigihkan diri jaga anak2 gak walau keadaan dah macam tu...malam tu tidur dalam kol 11 malam..dah la dengan zhariff berak cair..boleh tembus seluar...dok basuh seluar dia lagi malam2 tu...bila ingat balik, memang la kuat semangat ibu2 ni kalau pikirkan anak2...fuhhhh~~

Wednesday, July 20, 2016

MENYELAMATKAN PERKAHWINAN DENGAN MERUBAH DIRI

Kisah ini agak panjang tetapi berbaloi bagi siapa yang ada masa....

MENYELAMATKAN PERKAHWINAN DENGAN MERUBAH DIRI
Satu hari saya bersembang sama2 dengan anak perempuan saya. Dia beritahu saya, "Abah nak tahu tak, masa kecil2 dulu, satu perkara yang paling saya takut sekali, ialah bila abah dangan emak sering bergaduh dan hampir2 nak bercerai. Tapi saya syukur sangat ia tak terjadi sampai hari ini". Saya hanya tersenyum saje.. teringat kisah lama.

Bila saya imbau kembali pengalaman tersebut, saya rasa ada baiknya saya kongsikan dengan anak perempuan saya ini, semoga ia boleh dijadikan pengajaran pada mereka nanti.

Dahulu abah berkahwin dengan emak engkau atas dasar suka sama suka, tetapi abah sendiri tak berapa pasti apa yang abah suka pada emak engkau, tapi apa yang abah tahu, makin lama masa berlalu, makin banyak perkara yang tak bersesuaian antara kami. Kadang2 nak buat keputusan nak makan kat mana pun boleh jadi gaduh. Makin lama, perbezaan semakin ketara. Salah sikit, emak engkau merajuk berhari-hari. Salah sikit, abah sendiri naik angin, kadang2 sampai baling barang kesana kemari. Abah tahu, anak2 semua jadi takut pada abah, tapi abah rasa emak engkau selalu buat perkara yang abah tak suka. Pergaduhan kami jadi semakin kerap, ia berlarutan bertahun-tahun. Masing-masing tak boleh salah sikit, dua-dua nak melenting, tidur pun kadang2 asing2. Kami rasa perkahwinan ini sudah semakin mustahil untuk diselamatkan, penyelesaian yang mampu difikirkan hanyalah PENCERAIAN sahaja. Cuma apabila fikir pasal anak-anak, abah jadi sebak dan sering kali cuba buang pemikiran tersebut.

Satu hari abah kerja outstation, cuba telefon emak engkau nak bertanya khabar, abah tak tahu macamana ianya berakhir dengan pertengkaran. Emak engkau terus hempas telefon. Waktu itu abah benar2 frust, give up, rasa keseorangan, marah, abah jerit sorang2 dalam kereta dan waktu itu abah rasa ia betul2 dah sampai limit. Sudah habis tahap kesabaran yang ada dalam diri ini.

Malam tu abah tidur disebuah hotel budget. Malam tu cuba nak tidur, tapi mata tak boleh lelap. Sakit hati dekat emak engkau dah sampai tahap maksima. Jam dah tunjuk pukul 2 pagi, mata masih tak boleh lelap. Nak call emak engkau semula seperti mana yang abah buat selalu, sebab abah selalu mengalah akhirnya, rasanya kali ini tidak lagi lah. Kali ini abah nekad, apa nak jadi, jadilah. Abah dah tak sanggup hidup bersama emak engkau lagi. Kepala batu, kuat merajuk, sombong, tak pernah nak jaga hati suami, buat perkara yang suami tak suka, tak dengar nasihat, suka melawan, tak jaga makan minum abah dan tak mahu-mahu berubah jadi isteri yang baik.

Dalam keadaan yang tak karuan itu, abah tak sedar bila masa abah bangun dan abah ambil sejadah dan abah solat ditengah2 malam. Ini jalan terakhir, abah berdoa dan mengadu pada Tuhan. Itulah malam yang abah tak boleh lupa hingga hari ini. Abah mengadu yang kahwin dengan emak engkau adalah satu kesilapan dan abah dah tak mahu terusnya lagi. Memang abah benci dan menderita dengan perkataan cerai, apa lagi bila terbayang muka anak2, tetapi meneruskan hidup dengan emak engkau juga satu penderitaan. Tetapi semakin lama abah berdoa dan mengadu kepada Tuhan, tiba-tiba abah mula konfius, abah rasa abah orang baik, abah selalu betul dan emak engkau bukanlah orang jahat, dia tak pernah menduakan abah, dalam hidup dia bukan ada orang lain pun, hanya abah sahaja, tapi kenapa perkahwinan kami tidak bahagia, kenapa banyak sangat perbezaan pendapat, kenapa dia tak mahu berubah ikut cakap abah?

Akhirnya, suatu keajaiban berlaku. Dalam keadaan air mata masih berlinangan di pipi abah, dalam keadaan yang sangat putus asa dengan emak engkau, tiba-tiba abah seperti terasa sesuatu memaksa masuk dalam fikiran abah. Seperti abah mendapat kekuatan bercakap dengan diri abah sendiri. "Abah tak boleh nak ubah emak engkau, abah hanya boleh ubah diri abah sendiri. Abah pun berdoa, ya Allah, jika memang benar aku tidak boleh mengubah isteri ku ini, tolonglah ubah diriku pula. Bantulah aku ya Allah."

Esoknya, abah naik kereta dan mulakan perjalanan balik kerumah kerana kerja outstation abah sudah habis. Sesampai dirumah, anak2 riang gembira sambut abah balik, tapi emak engkau bergegas pergi kedapur, buat kerja dia, dan langsung tak salam dengan abah, langsung tak bercakap dengan abah pada hari itu.

Malam tu, abah tidur, tapi emak engkau bagi belakang aje kat abah. Bila abah dah rasa emak engkau benar2 tidur, abah selimutkan dia, dan abah perasan tiba2 terjaga dan buang selimut tersebut. Kali ini abah tersenyum saje, tak seperti selalu.

Esok pagi, abah datang dekat2 emak engkau, abah bagi salam, dan abah tanya dia "Saya nak tanya awak, apa yang saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"

Emak engkau lihat abah dengan marah dan merajuk, "Cakap apa ni?"
Abah ulang lagi "Saya nak tanya awak, apa yang saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"

"Awak memang tak boleh, dah bertahun wak. Pasal apa awak tanya ni?"

"Saya benar2 ingin berubah kali ini, saya benar2 ingin tahu apa yang saya boleh buat supaya awak bahagia."

Emak engkau menjeling sinis, "Ha, kalau awak betul2 nak buat, tu, pergi lah cuci baju, basuh pinggan mangkuk kat dapur tu"

Mesti waktu tu emak engkau jangka abah akan mengamuk lagi seperti biasa, bertengkar lagi, tapi abah hanya senyum dan mengangguk, nyut nyut abah pergi kedapur, cuci pinggan, ambil semua pakaian, masuk ke dalam washing machine, tunggu sampai kering dan sidai di ampaian, bila siap, barulah abah bersiap2 untuk pergi kerja. Seperti biasa kalau emak engkau merajuk, jangan harap apa2 sarapan pagi yang ada. Tapi kali ini abah tak kisah. Bila dah siap, abah cium kepala emak engkau dan abah terus pergi kerja.

Esok pagi abah buat perkara yang sama, pagi-pagi abah bangun, abah bagi salam kat emak engkau dan abah tanya dia, "Saya nak tanya awak, apa yang saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"

Mata emak engkau masih pandang kelain, "Hendak sangat buat, buatlah sarapan pagi untuk anak2"

Abah tarik nafas dalam2, emak engkau tahu, abah kalut nak pergi kerja, dan abah rasa dia sengaja nak tengok abah nak mengamuk lagi, tapi kali ini abah hanya senyum, abah mengangguk, dan abah terus pergi kedapur buatkan sarapan roti bakar, telur goring dan air kopi panas. Semuanya abah letak bawah tudung. Lepas tu, abah sendiri tak makan, dan abah bersiap utk pergi kerja pasal dah lewat. Sebelum pergi abah cium kepada emak engkau dan baru abah pergi kerja.

Esoknya, pagi2 lagi abah dah bangun, abah gerak emak engkau, bagi salam dan abah tanya soalan yang sama, "Saya nak tanya awak, apa yang saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"

"Tak ada apa wak, tak ada yang awak boleh buat pun, saya minta maaf, hati saya dah terlalu sakit. Tolonglah jangan tanya soalan tu lagi. Tapi kenapa awak buat semua ni?"

"Saya dah berjanji pada diri saya sendiri, mulai hari ini sehingga akhir nyawa saya, saya akan berusaha untuk buat perkara yang boleh membahagiakan awak"

Emak engkau diam, mata dia pandang ketempat lain, tapi abah perasan, ada manik jernih dimatanya. Bila abah berlalu kerana bersiap nak pergi kerja, abah perasan emak engkau lap mata dia.

Esoknya dan esoknya dan esoknya seperti biasa abah tanya soalan yang sama pada emak engkau, sehinggalah pada minggu kedua, satu pagi tu, satu keajaiban berlaku. Seperti biasa pagi tu abah tanya soalan yang sama pada emak engkau, tiba2 emak engkau menangis dan peluk kaki abah, "Tolonglah jangan tanya soalan tu lagi, awak bukan masalahnya, sebenarnya saya yang masalah, saya keras hati, saya tak tahu kenapa awak boleh tahan hidup dengan saya".

Perlahan2 abah angkat dagu emak engkau dan abah cakap,
"Kerana awak penting dalam hidup saya, kerana awak ibu kepada anak2 saya, kerana awak teman saya sebelum ini, kerana awak tak pernah tinggalkan saya walau bagaimana pertengkaran kita sekali pun, kerana saya nak selamatkan perkahwinan kita dan kerana saya sangat sayang awak"

Abah tanya lagi "Apa yang saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"
"Patutnya saya yang tanya soalan itu"
"Awak memang patut tanya, tapi bukan hari ini, kerana saya yang perlu DIUBAH DAN BERUBAH, saya nak awak tahu betapa bermaknanya diri awak dalam hidup saya. Saya sayang awak sangat. Jadi apa saya boleh buat pada hari ini supaya hari ini lebih baik untuk awak?"

Emak engkau renung abah dan dia kata " Boleh kita spend masa dua-dua bercuti, kita tinggal budak2 kat rumah atok dia"
"Cadangan yang baik, jom kita plan hari ini kita nak pergi mana?"

Saya terus lakukan perkara yang sama selama lebih dua bulan, dan keadaan berubah perlahan-lahan. Bertengkar sudah tiada lagi. Emak engkau pun dah pandai tanya soalan yang sama pada abah. "Apa yang awak nak dari saya? Macamana saya boleh jadi isteri yang lebih baik?"

Dinding yang memisahkan kami selama ini telah runtuh. Kehidupan emak dengan abah lebih bahagia. Kadang2 masih juga terjadi pertengkaran, tetapi cara pertengkaran tersebut jauh berbeza, kami berselisih faham sahaja, tidak lagi bertengkar sehingga menyakitkan hati masing2, tidak seperti dulu lagi.

Abah dan emak kahwin dah lebih 30 tahun, abah bukan saje sayang emak engkau, abah suka dia, abah perlukan dia. Banyak perbezaan pendapat abah lihat ia menjadi kekuatan dalam kehidupan kami, selebihnya abah dah tak kisah. Abah telah belajar bagaimana mengambil berat antara satu sama lain dan yang terpenting, kami mendapat kekuatan untuk buat perkara itu.

Perkahwinan sesuatu yang sukar nak. Tetapi mendapat teman didalam hidup merupakan satu anugerah besar daripada Tuhan. Sering bertanya apa yang boleh saya lakukan untuk menjaga anugerah ini.

-  Mazelan Abas & dishare beberapa kali

Tuesday, July 19, 2016

Perlu ke proses "cuci" selepas keguguran??

Salam..

dalam ramai2 manusia, mesti ada yang jenis tak boleh nak jaga hati orang lain...kalau lah kita dengar orang terdekat kita mengalami musibah, sepatutnya kita ucapkan takziah, atau paling tidak mendoakan mereka jika kita tidak tahu nak cakap apa pada mereka...like my self...aku bukan seorang yang pandai berkata2...memujuk orang dalam kesedihan or yang seumpama dengannya..paling tidak, aku titipkan doa untuk mereka..itu lebih baik dari kita ucapkan kata2 yang boleh mengguriskan hati mereka yang dalam kesedihan...

disini, saja aku kongsikan article by Dr Zubaidi bagi rawatan D&C (Dilation & Curettage) or dipanggil cuci rahim bagi yang keguguran...


semoga perkongsian ini dapat menambah ilmu kita semua...

Monday, July 18, 2016

Miscarriage

Salam...

buat pertama kali dalam hidup, aku keguguran...suppose to be my 3rd baby...macam mana boleh keguguran???

al-kisahnya...aku tak tau pun aku pregnant..tak terfikir langsung nak check..memang period lambat 2 weeks..tapi sejak lepas bersalinkan zhariff tu, baru 2x aku period...dan bulan ni kali ketiga..aku ingatkan hormon masih tak stabil sebab 1st & 2nd period pun lewat seminggu...so yang ketiga ni lewat 2 weeks ingatkan normal..rupanya bukan darah period..tapi bleeding for miscarriage...hari ahad lepas (10 July 2016), ada stain sikit masa malam tu...aku ingat dah start nak period..so ok je..isnin masih cuti raya..berjalan sana sini..makan macam2...dengan minum air gas bergelas2...pastu petang tu makan durian banyak gila..esoknya pergi kerja macam biasa..tapi around 2pm camtu, dah start perut tak selesa..petang dalam kol 5 lebih tu terus rasa sakit...sampailah malam tu, memang berguling2 aku menahan sakit...ingatkan sengugut..tapi peliklah teruk sangat sakitnya...pinggang, punggung, perut...semua sakit dan rasa bisa2...sakit sampai menangis..nasib hubby ada, tolong sapukan minyak & urut2 kat pinggang..tapi tak lega...makan ubat...malam dalam kol 11 tu dah lega sikit sakitnya..terus tidur...pagi kol 6 lebih bangun, buat susu si zhariff..ingatkan nak bersiap untuk pergi kerja, sekalitu start sakit balik...so tak jadi..watsapp bos cakap MC..period pain...

Thursday, June 30, 2016

Ubat cergas minda homeopathy

Salam...

hari ni rasa nak share lagi satu produk homeopathy yang sangat bagus...this called ubat untuk bagi minda cergas..dari bayi sampai orang tua pun boleh makan...kitaorang mase kecik2 pun bapak aku bagi makan ubat ni especially dekat2 time nak exam..ubat ni bagi ransang minda..bagi kuat daya ingatan..so bila study tu mudah lekat kat otak...ni untuk student la..if untuk orang tua pun boleh..sebab kan kita makin tua makin mudah lupa..so ubat ni membantu sangat...


dua botol ni kira 1 set..memang kene makan 1 set ok

Wednesday, June 29, 2016

Make Up - Smokey Eyes

Salam..

haiii..rini aku nak share gambar mekap lagi..kali ni aku mekapkan Siti - adik ipar aku sendiri...hihihi...siti ni tak ada kelopak mata...maknanya jenis mata sepet la...dia tanya boleh ke nak mekapkan mata buat smokey eyes...i said of course boleh..tak ada kelopak mata pun boleh je...tak ada masalah...ehehe...

sesi mekap berjalan lebih kurang 2 jam macam tu...sebab kulit muka asal siti jenis banyak masalah yang perlu coverage or base yang baik...my sister in law ni jenis kuat berpeluh...so mekap memang susah nak lekat...tambahan pula dia jenis tak biasa dimekapkan...so muka dia asyiklah nak berkerut sana sini...jenis orang cakap tak reti dok diam buat relaks...susah betul nak mekapkan dia...eheh..tapi ni la cabaran jurumekap...kena sabar & teliti...

before | after
make up tanpa cukur kening
Before apply lipstick | After apply lipstick
aku cuba kekalkan tone kulit dia
so that nampak natural beauty gitu
the eyes
brown | white | black


macam mana? ok tak? eheh...nanti kita main mekap2 lagi ye...daaaaa~~~


thanks for reading!!!

boleh follow Intagram - ErzaZaf 
(https://www.instagram.com/erzazaf)
or 
facebook :- Erza Zaf 
(http://www.facebook.com/zafsoutlet)

mekap tunang | mekap nikah | mekap sanding | mekap resepsi | mekap bertandang | mekap artist melaka | mekap melaka | mekap murah | mekap murah melaka | MUA melaka | mekap nipis | mekap tebal | solekan kahwin | mekap kahwin | mekap tanpa cukur kening | mekap sebelum dan selepas | macs cosmetics | naked cosmetics | shu uemura cosmetics | kryolan cosmetics | supracolour cosmetics | kabuki brush | miss rose cosmetics | LA Girl Pro cosmetics | elise eyelashes | maybeline cosmetics | SASA cybers colour | HD invisible colour | 

Tuesday, June 28, 2016

Company's Iftar 2016

Salam...

last friday my company sponsored iftar..memang acara wajib ni setiap kali bulan puasa..this year diaorang open survey untuk location..aku pilih Equatorial Hotel...and alhamdulillah ramai gak pilih location tu...so yeahhh terpilih...eheh...

since bulan Ramadhan ni, MD baik hati..bagi balik awal 1/2 jam..tp our lunch break cut 1/2 jam la..eheh...memang every year macam tu..so that yang muslim sempat balik untuk prepare food nak berbuka...lebih kurang jam 5.15pm camtu, aku keluar dari ofis..saja keluar awal..nak cop parking & nak jalan2 kat dataran pahlawan dulu...tujuan nak beli contact lense for raya...wehuuuuu...lama juga la aku stop pakai contact lense..kalau pakai pun kadang2..if ada function pape je aku pakai...sebab dulu kene infection..pakai brand2 korea yang berlambak di pasaran tu...nyesal sungguh..nasib tak teruk..baru merah2 gitu je..tapi effect dia mata aku mudah kering & pedih..almost 4 years juga la aku stop pakai fulltime..ngeh2...lama betul..takut weiii...aku sayang mata aku ni walaupun dia rabun..kah3x...

sejak dari infection tu, aku cuma akan beli lense kat kedai spek yang memang diiktiraf sahaja..mahal sikit takpe la..asalkan kualiti terjamin...nanti cerita pasal ni sebab ada good news..eheh..happy tau!!

Monday, June 27, 2016

persiapan raya 2016

Salam...


alhamdulillah...tahun ni persiapan raya dibuat agak awal...semuanya sebab last year banyak dugaan, so tahun ni prepare awal2..eheh...takmo pisang berbuah 2x...gitewwww....

bab persalinan raya kami sekeluarga dah settle dah..actually baju anak2 memang we all dah start beli dari awal tahun lagi...bila ade sales je we all gi rembat sehelai dua...tengok la..if murah & kebetulan bulan tu ada duit extra..beli la sikit...menjelang puasa dah banyak baju..so takla terasa sangat duit keluar bila nak raya kan..kasut anak2 dah beli last year..time tu gi penang ada pesta pulau pinang..murah pula..so terus beli..size agak2 aje..ritu try pakai..nasib baik ok je..tak sempit..risau gak..maklumlah terlalu awal beli..hihihi...

untuk baju melayu anak2, tahun ni we all beli kat jakel je..sebab bila gi bazaar harga komain ngalah butik...so saje singgah jakel..tup2 tengok kaler tema kitaorang ada...murah pun murah..kain pun elok..beli brand "Aaron Aziz" gitu...hihihi..material dia best...plan asal nak beli set Upin & Ipin..zafran awal2 dah pegang sekotak..dia pilih warna biru..tapi tak ikut tema..so kene simpan..nangis dia..hahah...ohh tak jadi beli sebab leher takde ;pilihan...semua jenis cekak musang...pastu material dia jenis macam satin sket...tak selembut & selesa macam Aaron Aziz tu...so cancel...anyway for sampin budak, we all beli kat mydin...cantik coraknya...ada mcm2 pilihan...sehelai baru RM9.90 aje...so settle untuk pagi raya punya baju...baju hubby beli kat bazaar...baju aku tempah...tahun ni komain awal aku tempah..since kain sume dah ada..bulan 3 ritu aku dah tempah...hahahahah

Friday, June 24, 2016

perkahwinan satu perjudian?

Salam...

lately ni my little sister always asking me about life...marriage...jodoh and yang seangkatan dengannya..ahahah..biasalah dah masuk alam remaja..dah mula dengan cintan cintun la tu..hihihi...

she asked me..how did i'm sure that my hubby is the one i suppose to marry and spend the rest of my life with...erm...soalan macam senang..tapi nak jawab takde jawapan..termanggu2 gak aku...last2 gelak dua2 orang...she asked again "aikkk tak tau??"

ehehe...aku pun jawablah sejujur-jujurnya....."aku tak tau..cuma dekat2 nak kahwin aku rasa Allah makbulkan doa aku" "ape doa kau?" "aku doakan tuhan kukuhkan perasaan aku kalau betul dia jodoh aku & bawa dia jauh if dia bukan jodoh aku" "lepas tu??" "lepas tu aku dapat rasa sendiri la..nak explain pun tak tau..yang aku tau, aku dapat rasa dia sangat bersungguh nakkan aku..dan tu akhirnya buat aku rasa dia jodoh aku"

actually aku tak pernah ada target nak kahwin umur berapa, nak kahwin dengan guy macam mana..hidung tinggi kah, kerja arkitek kah, kereta and rumah besar kah?? no...no...no...takde criteria langsung...lepas abis study, dok pikir nak kerja kumpul harta, nak bagi mak bapak, nak senangkan hidup diaorang...(maklumlah time tu family memang tengah susah dari segi kewangan, adik2 pula ramai lagi masih school)...so memang noob gila bab2 kahwin...aku kawan dengan sesiapa je yang nak kawan dengan aku..but to get serius memang taklah..dulu ada boyfriend...kawan 4 tahun pastu budak tu suka aku, dia ajak couple..aku stuju sebab selesa kawan dengan dia...aku pun memang suka dia time berkawan2 tu...memang baik la budak ni..tak pernah buat aniaya /bad2 thing kat aku..tapi tu la, nama je boyfriend, sempat la couple another 4 years tapi we all banyak berhubung tanpa berjumpa...pernah kuar date 4x je kot selama 4 tahun couple tu...kan family aku jenis kontrol baik punya...memang non-ada dating2 la...banyak call, memang everyday dia akan call aku, YM & video call pun selalu juga..surat pun ade sebab dia dok kedah, kenal time aku gi belajar kat matriks pulau pinang..haaa, kau merasa bercinta berutus surat?? hahaha..aku rasa woiii....lawak la...hihihhi

Thursday, June 23, 2016

resepi makaroni sup

Salam..

rini rasa nak share resepi makaroni sup which is kegemaran zafran..zhariff ni senang sikit..semua dia makan...compare to zafran..picky eater betul..huhuhu...so normally if hubby tak ada, aku akan tanya zafran ape yang dia nak makan...then masak..at least aku masak akan abis..rather than aku masak ikut tekak aku, sekali tu dia tak nak makan...sob3x...

ok meh tengok resepi meh..simple sangat...biasa aku masak makaroni sup ni tak guna sup bunjut sebab buat sikit je..utk 1 mangkuk penuh camni..just aku, zafran & zhariff makan.... cukup lah...anyway resepi ni mmg mudah..10 minit je dah boleh siap!! eheh...



Wednesday, June 22, 2016

senarai hospital swasta di melaka untuk bersalin

Salam...

tadi borak2 dengan one of my colleague yang tengah preggy..she's now about 9 months...tunggu masa je nak bersalin...so bila borak2 terus teringat pengalaman sendiri bersalin di private hospital di melaka..terasa nak share pula..mana tau ada yang tengah survey private hospital kat melaka ni kan...

ok at this moment ada 4 buah hospital swasta di melaka. Bawah ni senarai hospital swasta yang ada:-

1) Mahkota Medical Centre (MMC)
2) Putra Specialist Hospital (PSH)
3) Pantai Hospital Malacca (Pantai)
4) Oriental Melaka Straits Medical Centre (Oriental) - new hospital

time aku bersalin dulu, oriental belum ada lagi..now dah beroperasi dah..pengalaman sendiri...aku pernah try 2 je which is PSH & MMC...highly recommended MMC..serius!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...