Readers

Friday, June 24, 2016

perkahwinan satu perjudian?

Salam...

lately ni my little sister always asking me about life...marriage...jodoh and yang seangkatan dengannya..ahahah..biasalah dah masuk alam remaja..dah mula dengan cintan cintun la tu..hihihi...

she asked me..how did i'm sure that my hubby is the one i suppose to marry and spend the rest of my life with...erm...soalan macam senang..tapi nak jawab takde jawapan..termanggu2 gak aku...last2 gelak dua2 orang...she asked again "aikkk tak tau??"

ehehe...aku pun jawablah sejujur-jujurnya....."aku tak tau..cuma dekat2 nak kahwin aku rasa Allah makbulkan doa aku" "ape doa kau?" "aku doakan tuhan kukuhkan perasaan aku kalau betul dia jodoh aku & bawa dia jauh if dia bukan jodoh aku" "lepas tu??" "lepas tu aku dapat rasa sendiri la..nak explain pun tak tau..yang aku tau, aku dapat rasa dia sangat bersungguh nakkan aku..dan tu akhirnya buat aku rasa dia jodoh aku"

actually aku tak pernah ada target nak kahwin umur berapa, nak kahwin dengan guy macam mana..hidung tinggi kah, kerja arkitek kah, kereta and rumah besar kah?? no...no...no...takde criteria langsung...lepas abis study, dok pikir nak kerja kumpul harta, nak bagi mak bapak, nak senangkan hidup diaorang...(maklumlah time tu family memang tengah susah dari segi kewangan, adik2 pula ramai lagi masih school)...so memang noob gila bab2 kahwin...aku kawan dengan sesiapa je yang nak kawan dengan aku..but to get serius memang taklah..dulu ada boyfriend...kawan 4 tahun pastu budak tu suka aku, dia ajak couple..aku stuju sebab selesa kawan dengan dia...aku pun memang suka dia time berkawan2 tu...memang baik la budak ni..tak pernah buat aniaya /bad2 thing kat aku..tapi tu la, nama je boyfriend, sempat la couple another 4 years tapi we all banyak berhubung tanpa berjumpa...pernah kuar date 4x je kot selama 4 tahun couple tu...kan family aku jenis kontrol baik punya...memang non-ada dating2 la...banyak call, memang everyday dia akan call aku, YM & video call pun selalu juga..surat pun ade sebab dia dok kedah, kenal time aku gi belajar kat matriks pulau pinang..haaa, kau merasa bercinta berutus surat?? hahaha..aku rasa woiii....lawak la...hihihhi


then, sebab sibuk kerja (aku kerja non-stop time tu...pagi kerja jadi pembantu akaun, petang smpai tgh malam jadi salesgirl...sabtu ahad buat OT)..rasa susah ada boyfriend...asyik banyak salah faham bila memasing jarang contact lagi...dia pun dok sambung study..busy sampai tahap rasa dah takde feeling...pastu minta jadi kawan je..aku ler yang minta..dia pun agree...so we all putus cara baik..masing2 dok buat haluan masing2...walaupun lepas putus rasa frust gila (walhal sendiri yang minta), tapi aku teruskan je life macam biasa...target memang tak mau kawen..siap berangan by 35 years old, my career & life dah mantap, amik 2 orang anak angkat (1 boy, 1 girl), bela je smpai ke tua...bawa travel satu dunia...haaa punya dasyat perancangan hidup...budget jadi jutawan kot time tu...wakakakak...

erm honestly lepas putus tu actually hati aku jadi lagi kuat...jadi jenis tak heran hidup tanpa lelaki..ramai gila kawan aku..tapi sume takat kawan je...aku rasa lebih selesa macam tu...sampai lah satu hari tu my buddy bagitau sepupu dia nak kenal ngan aku...time tu life makin ok..ntah nape hati pun jadi soft sket...mula fikir soal cinta secara serius sebab kenal makin ramai orang yang nak get serius sampai tahap ajak kahwin..kebetulan pula aku pun tengah close dengan sorang mamat cina ni (ingat entry ni?)...close pun sebab satu ofis...sepupu my buddy minta no phone aku..aku tak izinkan my buddy bagi...almost setahun gak la dok minta2 no phone tu, at the end tuhan temukan terus dia dengan aku..kat depan rumah my buddy...hahaha..time tu memang takleh lari mana dah..terus kuar bertiga...1st impression jupa tu ok la...out of my expectation...dia jenis lelaki ego..dulu time minta nak kenal tu, aku bayangkan macam lelaki lain..jenis2 manis lidah..hahaha..tup2 jupa jenis mamat kayu..jenis ego tak pandang orang...hahaha...terus entah kenapa rasa bengang lak...(maybe sebab sebelum ni dok perasan dia suka gila kat aku, yela setahun kot menagih nak no phone, tup2 jupa buat tak tau..ape punya lelaki la...hahahah)

so start dari jupa tu dia dapat no phone aku, start contact2..dia jela contact aku..sms satu hari beratus2...kalau aku rajin aku balas...tapi dia jenis kalau aku tak balas sms dia, dia akan call..tu yang aku lemah tu...hahaha..bukan pe..aku ni jenis tak reti borak dalam phone..tak tau nak cakap apa..kalau jupa face to face ok je aku boleh borak...kahkahkah...

pastu tiba time puasa..memang lagi tak layan sebab aku sibuk tahap gaban..bawak adik2 beli baju raya..time tu family tak ada kereta..so tiap2 malam gilir2 bawak 4 orang adik aku yang masih skool tu naik moto gi bazaar..belilah sorang sepasang baju, kasut, beg ke aksesori yang diaorang nak...pastu sibuk dok pulun buat kuih raya, tolong mak jahit langsir, kemas & cuci rumah..seronok la haii bila kenang raya time dulu2...

bila tiba raya, memang aku selalu buat open house..jemput kengkawan..family kengkawan..saje jela..aku kan kerja banyak tempat..so kawan memang ramai..lagi aku memang jenis ramah tamah suka buat kawan banyak2...hahahah...so jemput sekali la hubby & family dia time tu...ni la permulaan seriusnya hubungan kitaorang bila parents dia mai umah aku..tetiba boleh pula bincang bab nak tunangkan kitaorang..walhal time tu tak serius mana pun relationship..lepas dia balik, aku gadoh besar malam tu dengan dia sebab bengang dia pepandai je nak tunang tak bincang or tanya aku dulu...hahahah..terus serang je takde cakap baik2 punya...dasyat la perangai aku dulu...huhuuhuh

then, macam2 la benda jadi sampailah akhirnya jodoh itu menyatukan kitaorang...aku ni memang jenis suka buat hal sendiri..tak suka orang dok kongkong life aku...jenis suka buat decision sendiri..pendek kata suka ikut kata hati sendiri...jenis degil..ketegaq bak kata orang utara...hahaha...so memang cabaran la buat hubby untuk tundukkan ego aku..untuk ajar aku erti bergantung life kat orang lain..dok ajar aku jangan terlalu independent...fuhhh...rasanya dia satu2 nya lelaki yang mampu tundukkan ego aku lepas ex aku...

now, dah kawen almost 5 years...bulan 11 ni genap la 5 tahun..anak pun dah 2..dah puas la gaduh baik gaduh baik memacam benda..satu sikap dia yang tak pernah berubah dari mula kenal sampai skung..dia jenis bersungguh2...jenis kalau gaduh pun sungguh2..kalau ajak baik pun sungguh2...hahahah...ok seriusla...dia memang jenis kasar, jenis ego...tapi boleh bawa berbincang..boleh bertoleransi..kalau ada benda buruk aku tegur, dia usaha perbaiki...walaupun time tegur tu dia buat bodo/tak layan, tapi nanti nampak perubahan dia buat slowly...dah 5 tahun ni nampak banyak sangat perubahan dia compare dulu aku kenal dia..especially bab panas baran..memang jauhhhhhh gila la berubah..tak pernah terfikir dia boleh jadi "selembut" ni...dia pun jenis tak ambil kesempatan kat aku..yela ada jenis lelaki suka pakai duit pompuan bila tau pompuan lebih dari dia...hubby tak...most of the time dia akan spend duit kat anak bini...kadang sedih gak bila buka wallet dia tengok ada rm2 je...tapi bila tanya dia cakap dia ada duit..kadang saje je selit2kan rm10-rm20..sebab tau dia ni ego tak mau minta bini...sebab tu kalau bab2 berjalan aku tak tanya dia dulu, aku main booked & bayar je..sebab kalau tanya aku takut dia rasa stress kalau tengah takde duit, malu nak cakap ke or tak sampai ati nak tolak permintaan aku ke...haaa kalau aku dah booked dia nak cakap ape kan...hihihi...lagipun kalau terdesak sangat je dia akan pinjam aku tapi biasanya memang bayar balik unless aku halalkan/tak amik...

erm ape pun, tu la orang cakap kahwin ni satu perjudian....kita tak tau akan datang dia macam mana..klau time bercinta lembut gigi dari lidah, belum tentu lepas kahwin dia camtu gak...macam hubby, dulu risau dok pikir dia dah kawen nanti baran dia camne...duit dia camne (sebab dulu dia ni jenis boros bab shopping nak beli branded2 je...handphone pun jenis suka tukar2..ade kuar model baru je dia dok beli...duit pun banyak abis kat kereta sebab dia kaki gaming/sprint)...dah kawen nanti camne spend time ngan aku (dulu sebelum kawen dia kaki lepak...malam je melepak kedai kopi ngan kengkawan..balik kol 1-2 pagi)...kadang kalau gi game kereta sampai kol 5 pagi hang out ngan member...bila tanya kat mama...mama cakap "dulu mama pun tanya kat arwah nenek, nenek cakap kahwin ni nasib...kalau nasib kita baik...baiklah dapatnya...kalau nasib tak baik..tu tuhan nak uji...kene redha"...

erm..malam tu asyik dok pikir je ayat nenek & ayat mama..esok pagi dok tanya papa pula...papa cakap "lebih baik pernah merasa pahit manis perkahwinan daripada tak pernah berkahwin langsung sebab takut" .... and ntah kenapa terus macam ada kekuatan untuk lalui masa2 sukar untuk buat keputusan nak kahwin tu...eheheh....ye, doa & restu mak ayah paling utama...alhamdulillah...aku syukur setakat 5 tahun perkahwinan ni, walau diuji dengan pelbagai ujian..we both masih pegang kuat antara satu sama lain...bohonglah kalau tak pernah ada pergaduhan dalam perkahwinan...hakikatnya walaupun aku yang selalu kalah dengan ujian, hubby tetap utuh di sisi aku...aku mohon dia stay macam ni sampai akhir hayat aku....

terima kasih Ya Allah....aturan-Nya adalah yang terbaik...just give a faith..insyaAllah....
aku tak pernah menyesal atas perkahwinan yang dibina ni andai terjadi pape di masa hadapan..lebih2 lagi sejak dianugerahkan permata hati yang tak ternilai harganya...

Ahmad Zafran
Ahmad Zhariff

syukur...syukur..syukur Ya Allah....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...