Readers

Friday, January 20, 2017

Jangan lupa Allah bila senang

Salam...


Sedikit perkongsian kisah tauladan di pagi Jumaat yang mulia ini...


Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik mambancuh simen. Melihat logam kecil itu, tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama, tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya. 

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri, kanan dan sekelilingnya. Tiada siapa yang berdekatan dengannya . Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.

Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama, dia mengambil dan menyimpannya. "Rezeki aku !" Kata lelaki itu dalam hati. Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.

Wednesday, January 18, 2017

Cara merawat Ekzema dan Psoriasis

Salam...

Korang tau tak apa itu Ekzema? Ekzema ni keadaan di mana kulit jadi kering dan gatal disebabkan penghalang kulit tidak berfungsi dengan baik. So kulit mudah diserang infection dan allergy. Kadang-kadang kita boleh nampak kulit pesakit Ekzema ni bertompok kemerah-merahan dan gatal. Ianya selalu terjadi pada kanak-kanak di bawah usia 2 tahun tapi akan beransur pulih bila umur masuk belasan tahun. Sebenarnya takde faktor utama yang dapat ditentukan sebagai penyebab kepada Ekzema tetapi lazimnya berlaku dalam keluarga tertentu je. 

Apakah ada cara merawat Ekzema? Kalau gi klinik, doktor selalunya bagi krim steroid dari semasa ke semasa. Ramai ibu bapa sekarang dah tau tentang kesan sampingan dari penggunaan steroid secara berlebihan, so diaorang dah tak nak guna lagi krim tu tapi dalam masa yang sama bingung macam mana nak handle Ekzema pada bayi mereka. 

Haaa so kali ni aku nak share tentang kebaikkan produk Bedak Asmak..

Tuesday, January 17, 2017

mulanya terjebak ke bahagian perakaunan

Salam...

susah ke belajar akaun?? soalan macam simple, tapi nak jawab kena fikir panjang...eheheh...kalau tanya aku, aku rasa tak susah mana..sekarang la baru rasa macam tu..tapi time bergelar student rasa "ya Allah....awat susah sangat ni"....jarang la aku buat latihan ke..exam ke..aku dapat balance figure...hahahaha...semuanya sebab aku mempunyai basic knowledge yang lemah...sebab masa sekolah ada masalah kekurangan guru...itu la punca segala-galanya...

lepas PMR, aku teringin sangat masuk kelas sains tulen...sebab aku minat bab2 eksperimen...bab2 kira2...dalam masa yang sama, aku minat sangat seni...tapi sekolah aku ni ramai budak bijak pandai..budak sederhana cam aku ni memang payahlah nak berebut masuk kelas sains...kelas sains tulen je ada 2 kelas besar...pastu tak masuk ada sains sastera...sains kejuruteraan..sains itu ini...aku sampai pergi jumpa cikgu kaunseling sebab bingung buat pilihan kelas...cikgu bantu dengan bagi aku ujian personaliti dan kerjaya...alhamdulillah, setelah menjawab beratus soalan simple, cikgu bagi kesimpulan aku sesuai masuk kelas perakaunan compare to kelas sains...time tu terkejut gak sebab tak tau menahu apa-apa bab akaun...tapi akur dengan pendapat cikgu..maklum la remaja lagi...pergaulan terbatas...pengetahuan pun singkat sangat...tak dapat fikir jauh tentang dunia pekerjaan...

masuk form 4, mula2 tu ok aje...aku paling minat subjek matematik dan ekonomi asas..memang scorer la time form 4 tu..boleh dikatakan top 3 student untuk subjek ekonomi...cikgu pun close sangat dengan aku...tapi subjek lain??? hancur...hahaha...time tu wajib ambil 9 subjek untuk SPM...6 paper teras dan 3 subjek pilihan...untuk teras - Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Moden, Sains, Sejarah, Pendidikan Islam..manakala subjek pilihan pula - Matematik Tambahan, Ekonomi Asas dan Perakaunan...ni subjek yang wajib ambil bila aku masuk kelas perakaunan...disebabkan minat mendalam kat bahagian seni...aku mohon subjek tambahan...pendidikan seni..so untuk SPM aku amik 10 paper...pendidikan seni kena belajar sendiri..aku consult dengan cikgu kat sekolah, so dia setuju ajar lepas abis waktu sekolah...setiap hari rabu dan jumaat...seminggu 2x je belajar..seronok sangat sebab time ni rasa close with each other..tak silap kelas kitaorang ada 10 orang student je kot...semua yang jenis ambil subjek tambahan macam aku..ada juga budak dari kelas sains..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (89) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (89) mylove (117) myself (187) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (7) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (83) zhariff (34)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...