Readers

Tuesday, January 24, 2017

banyak perubahan

Salam...

Makin banyak perubahan yang berlaku kat opis..semalam ada perjumpaan dengan MD..as usual every year memang MD bagi taklimat and expectation dia for that particular year...this year seems like no increment again like last year, which is as per my expectation too...huhuhu...this year might be a challenge year for Oil and Gas industry..just wish that our company could sustain and growth more as per target..insyaAllah...

time sesi Q&A (Question & Answer), aku je satu-satunya staff dok tanya soklan..hahaha..aku tanya pasal bonus for last year..yelah, since increment takde, at least staff nak something gak kan..as an appreciation for hard work...so MD cakap by right dia ada peruntukan but kene dapatkan approval from holding first...aku harap good news la nanti..tak banyak pun takpe...at least ade...leh la support2 sikit nak bayar hutang..kan target this year nak settlekan hutang...fuhhhh~~~

tahun ni memang kene banyak saving..takleh membazir sangat...apa yang ada kalau boleh kekalkan..kalau mampu saving more...savinglah..sebab 2017 & 2018 might be more tougher...lagi ada anak ni..macam2 nak fikir...zafran pun dah start sekolah..next2 year zhariff plak..barang keperluan semakin mahal..duit kalau setakat RM50, sekejap je habis...betapa kecil dah nilai matawang kita..terasa benar kalau dok beli barang dapur tu...huhuhuuh...

Monday, January 23, 2017

My 1st step..more to go...

Salam...

Masa perjumpaan dengan guru ritu, cikgu ada highlight yang zafran lack of motor skills...so start dari hari tu dok google la macam mana nak bagi enhance skill dia tu...actually salah satu punca aku rasa sebab terlalu lama pakaikan dia sarung tangan...compare to zhariff lepas abis pantang je aku dah bukak sarung tangan dia...tu pun sebab dak zhariff bulat..sarung tangan semua sempit...hahahah...tapi zafran kan anak 1st..kurang pengetahuan time tu..orang tua2 dok soh pakaikan..aku pun pakaikan jela..rupanya bila terlalu lama pakai..baby tak dapat explore jari2 dia..bila kurang explore, dia akan kekok dan lambat sket nak gunakan jari2 tu...aku memang perasan la, dia kalau grap barang agak loose compare to zhariff...even at this age of 4 ni pun pegang cawan kadang2 air tumpah...lagi satu sebab dia ni jenis agak gopoh...gopoh or terlalu aktif?? aku pun tak pasti..tapi sebab dia jenis nak cepat2, barang murah jatuh dari tangan dia..air pun mudah tumpah..gitu la...

last weekend, aku bagi berus kasut...suruh dia berus kasut sekolah dia sendiri..sebelah aku berus sambil ajar dia..sebelah kasut lagi dia berus sambil praktikkan ape yang aku ajar...then, ajar dia naik basikat...actually bila dok rumah taman ni memang susah sket nak buat aktiviti kat luar..lagi2 kalau kawasan rumah jenis kecil je...dia nak bawa basikat pun ruang takde...then, rumah aku pula jenis kawasan bukit sikit...jadi agak susah la dia nak kayuh...alhamdulillah...dia jenis cepat pick-up..ajar sekali dua dah boleh dah sikit2...

Friday, January 20, 2017

Jangan lupa Allah bila senang

Salam...


Sedikit perkongsian kisah tauladan di pagi Jumaat yang mulia ini...


Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik mambancuh simen. Melihat logam kecil itu, tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama, tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya. 

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri, kanan dan sekelilingnya. Tiada siapa yang berdekatan dengannya . Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.

Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama, dia mengambil dan menyimpannya. "Rezeki aku !" Kata lelaki itu dalam hati. Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...