Readers

Monday, June 29, 2015

persiapan raya 2015

Salam...

cepat masa berlalu sekarang ni kan..tup2 dah masuk minggu kedua kita berpuasa...persiapan raya kali ni we all prepare awal la juga..sebab nanti hubby kerja lama..dia dah tak ada masa nak bawa shopping raya..kih3x..last weekend we all gi bazaar kat melaka ni..normally memang setiap tahun beli baju raya kat bazaar je...tahun ni dok risau gak takut tak ada saiz si bambam zhariff tu..alhamdulillah..nasib baik ada..ngam2 saiz paling kecil untuk dia..cuma kena alter tang lengan baju & seluar sebab labuh..zafran punya pun sama...aku & hubby ok je..now aku dah tak risau beli baju ready made..dah ada saiz..dulu time anak dara jangan harap la dapat pakai baju ready made...mesti tak ada saiz aku..saiz XS pun besar...huhuhuhuh..see different now...sob3x...harap2 dapat kempiskan perut sebelum raya sebab beli baju ada "cutting"...hahaha...

setakat ni baru je beli baju raya untuk hari raya 1st untuk kami sekeluarga..untuk anak2 dah banyak helai la juga sebab memang hubby dah beli awal2 sikit2 sebelum puasa lagi..tinggal si zhariff je nak cari 2-3 helai lagi...untuk aku...nak cari tudung & baju 2-3 pasang gi...hubby lak rasa nak carikan dia t-shirt / kemeja gak 1-2 helai..tengok la kalau dia nak...huhuhu...

bab kuih raya lak...insyaAllah dah decide ape jenis kuih nak buat..plan nak buat this week..tapi tak tau la lagi cam mana...rumah lagi tak abis kemas..bilik 2 & bilik 3 masih macam stor...kah3x..letih wei weekend nak kemas & sambil jaga bebudak tu..hubby pula keje..kalau dia ada boleh la tolong2 sikit apa yang patut...

tu je la kot persiapan buat masa ni...eheh...zafran eksited sangat..berbeza dengan tahun lepas..maybe last year dia masih kecil..masih tak faham kot..kali ni aku test kan dia baju..dia tak mau buka...bila suruh buka dia cakap..."zafran nak gaye gaye (raya)..." HAHAHHA...lawak betul...

setakat ni aku dah tingal puasa 5 hari..tak larat sangat especially time weekend...mengigil badan ni lepas zhariff menyusu...sob3x....harap2 pasni takde tinggal lagi..nanti jenuh nak ganti...huhuhuhu...

korang punya persiapan camne? dah beli baju raya? eheheh.....

Thursday, June 25, 2015

kuih raya tahun 2015

Salam...

haaa...barulah seminggu berpuasa dah dok fikir kuih raya...eheh..bukan apa..skung ni masa cepat jer berlalu..nanti sedar tak sedar dah penghujung Ramadhan..tu yang aku dok fikir2 nak buat kuih apa raya tahun ni..nak ikutkan tahun ni fikir nak beli je memandangkan dah ada anak 2 orang..kecil2 lagi pula tu..bila la time free nak membuatnya..time sahur pun kadang2 kelam kabut makan sebab zhariff bangun..huhuhu...tapi bila kenangkan raya kali ni dah duduk rumah sendiri..kegilaan nak baking sendiri tu datang pula tetiba...kuang3x..rasa macam tiap2 tahun pun gila datang bab buat kuih sendiri..hahahah..ok sila abaikan lawak tak menjadi ni (~,~)

tahun lepas punya cornflake madu
yang pasti...cornflake madu adalah kuih wajib setiap tahun..sebab family aku memang suka sangat la makan my handmade ni...now dah berjangkit dengan hubby..dia pun siap2 cakap dah...nak cornflake madu tahun ni..kuih lain takde pun takpe..hohoho...gitu hebat penangan...tapi memang la sedap makan..crunchy kan..zafran pun suka gila...

Tuesday, June 23, 2015

perkembangan Zafran

Salam...

sengih aje macam kerang busuk...HEHEHE
tapi honestly...
this "sengih" yang make me cheers & comfortable
lama dah tak update pasal zafran kan...aish anak mama yang sorang ni..boleh tahan nakal dah skung...zafran now lasak & aktif sangat..jenis tak reti duduk diam..ade je benda dia nak buat..tapi one good thing...desire dia untuk learn new thing tu memang bagus..sampai kadang2 kita yang pening nak ngajar dia..eheh...ABC..123..aliff ba taa...semua dah tau walaupun kadang ada tonggang langgang...warna semua dah kenal..binatang2 pun almost dah kenal..nanti ingat satu hari nak bawak gi jalan2 kat Zoo..mesti dia suka...eheh

Monday, June 22, 2015

my target

Salam...

alhamdulillah..berjaya kurangkan 1/3 dari jumlah hutang PTPTN melalui tolakan akaun II KWSP...lega sikit hati ni...bukan ape..aku ni hari2 dok fikir hutang..kalau boleh aim nak settlekan semua hutang dalam 2 tahun...ni target aku sendiri la..lepas settle hutang, aku harap aku boleh resign & mulakan bisnes sendiri...but how long it will take, i'm not sure yet...plan aje..huhuhu...

serius la...aku penat sangat lately ni... hal ofis tak berkesudahan...memang gaji masyuk.. kawan2 best... bos best... company best.. pendek kata semua best.. cumanya... banyakkkkkk sangat kerja sampai bila aku abis ofis hour, rasa penat tak berdaya dah nak urus hal rumah tangga dengan anak2...tak terdaya nak melayan karenah anak...karenah hubby...nanti aku selalu naik angin bila aku penat...and i'm really dun like myself to behave like that...walaupun kadang2 aku cuba tak nak marah..cuba nak berlembut..erm...tapi selalu jer terbabas...and at the end aku malas dah nak usaha kawal hati...penattttt tambah pula orang tak memahami...jadi stress tau tak...huhuhuhuuh

Friday, June 19, 2015

sahur masakan sendiri

Salam...

semalam sambut first Ramadhan...suasana terasa berbeza sangat...rasa semangat especially time sahur...eheh...rasa macam powerful lady gitu...kelmarin actually gi antar parents in law gi KLIA...diaorang gi umrah..lebih kurang 10 hari camtu lah berpuasa di Mekah sana..mesti meriah..envy okay (^^,)

dah masuk balai berlepas
semoga selamat pergi & kembali
sebak especially time peluk + salam
lama abah genggam tangan aku (T_T)
so, balik dari KLIA...sampai melaka terus gi market cari barang basah untuk sahur...blur tak tau nak masak apa..tanya hubby..dia cakap ikut suka..adoi lagi pening kan bila suami jawab camtu..betul x? hua3x....aku pun bagi cadangan menu yang terfikir...dia cakap "ok gak tu..sedap2x..."

Monday, June 15, 2015

menjelang Ramadhan 2015

Salam...


sekejap aje rasanya masa berlalu kan?? tup2 dah nak menjelang Ramadhan semula..eksited plus takut..hahah...apehal takut pula?? yela...harap2 mampu puasa penuh...harap2 susu nanti ok..risau..sebab dulu time zafran, masa puasa la susu aku berkurangan..puncanya sebab aku pam kat opis sekali je...aku tak larat bila pam banyak kali..rasa mengigil badan ni tahan lapar...jadi lama2 susu pun jadi kurang...huhuhuhu

Thursday, June 11, 2015

planning tambah anak?

Salam...

actually tak lah planning tak nak anak tu sampai amik ubat ke apa...tapi aku harap buat masa ni aku tak pregnant...lately ni ramai sangat tanya aku bila nak tambah yang ketiga...kadang aku rasa pelik je dengan soalan ni..apa tak cukup ke tengok zhariff yang masih kecil lagi tu?? bila aku cakap "tak...nak rehat dulu 2-3 tahun" ... ada la sok sek sok sek dok bebel kenapa planning lama sangat...anak tu rezeki tuhan nak bagi...tak baik tolak rezeki...usia muda lagi..beranak je selagi bole...bla bla bla bla.... (~,~)

sebenarnya..main reason aku faktor kesihatan...memang la tengok aku ni dah sihat aje..boleh buat kerja..boleh ke hulur ke hilir...tapi hakikatnya...aku sendiri rasa body aku tak sekuat dulu...aku mudah letih...mudah mengah...mudah sakit if kurang rehat...so that..i think my body still not fully recover...inside...aku kan ceazer dah 2x...jarak zafran & zhariff lebih kurang 2 tahun aje...so kali kedua ceazer ni biarlah aku rehat lama sikit...biar luka dalam badan betul2 sembuh...biar aku bertenaga untuk pregnant lagi nanti...lagi pun orang ceazer macam aku bukan boleh pregnant banyak2 pun...hari tu doktor mention kat aku maximum pun 5...tapi make sure tahap body kau..tahap kesihatan badan kau tip top...if not...3 jer dah...gitu la lebih kurang nasihat doktor...time tu dia tanya aku plan nak anak berapa (before we all tau kena ceazer)...aku cakap minimum nak 4 orang...sebab aku suka big family...maybe sebab dah terbiasa kot....(^^,)

Tuesday, June 9, 2015

Zhariff 8 bulan

Salam...

semalam zhariff genap 8 bulan...sekejapnye la hai masa berlalu...dalam tak sedar dah besar baby mama ni...eheh...zhariff at this age dah ada 2 batang gigi kat bahagian bawah...still fully breastfeed...moga2 adalah rezeki zhariff at least sampai setahun...

070615 | Sabtu
zhariff officially merangkak masa 7 bulan 2 minggu macam tu la...now memang dah jauh la dia dok explore...but still slow aje dia merangkak tu...duduk pun dia dah boleh tapi still tak stabil..kadang2 tergolek ke belakang...hobi pula, suka sangat hisap jari..baik jari tangan...maupun jari kaki..kalau tak cukup..jari orang lain dikejenye..penah zafran tetiba menjerit...mana taknya..dia tengah syiok baca buku..tau2 adik dia gigit jari kaki dia...HAHAHAH...

Monday, June 8, 2015

settle bab pengeluaran KWSP untuk bayaran balik PTPTN

Salam..

alhamdulillah..lega hati mak ni...HAHAHAH...ingat tak bab ni?? haaa ritu punya la pening dok cari surat tarawan PTPTN kan...akhirnya aku dah jumpa kat rumah mama...last 2 weeks we all angkut last barang kat rumah mama...rak buku + album2 + mainan zafran 1 kotak besar...SETTLE!! masa buka laci nak amik album2 tu la nampak surat tu terselit elok je dalam tu...aishhh dasar semakin tua...pelupa sudah...kih3x...

so terus je cari2 balik penyata baki PTPTN tu...ambil semua dokumen yg diperlukan...last week hari jumaat kebetulan apply 1/2 day untuk wedding adik ipar..after work cecepat gi KWSP...mudah & cepat...compare PTPTN..aishhh~~~

ok...nak share la kat korang kot2 nak buat pengeluaran KWSP untuk bayar hutang pendidikan gak kan...korang leh kuar bape banyak pun yang ada dalam akaun II tu...asalkan tak melebihi hutang yang nak dibayar tu ler...first korang kene semak sama ada layak or tak...make sure surat perjanjian korang tu tahun 2000 ke atas...if not, tak layak...then, korang kene sediakan dokumen2 berikut:-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...