Readers

Thursday, April 25, 2013

zafran 6 bulan

alhamdulillah hari ini genap 6 bulan Allah S.W.T pinjamkan zafran kat aku...having u son...sesuatu yang mama tak pernah terjangkau & terfikir akan nikmat kurniaan seindah ini...mama love u so much..more than anything in this world...(^^,)

alhamdulillah gak genap 6 bulan aku berjaya esklusif breastfeed zafran...mse awal2 dlu mmg risau yg amat..ntah mampu ntah x..mmg byk la cabaran nk menyusu sepenuhnya...bukan mudah..lagi2 wanita bekerjaya...kdg2 aku envy pd surirumah sepenuh mase...diaorg leh spend all the time dgn anak..rancang mcm2 utk anak dia..masak ari2...aishh mcm2 la leh wut ble xgi keje ni...huhuhuu...that's why kdg2 bile tibe sabtu & ahad klau bole nk spent 24hours dgn zafran...eheheh....mandikan dia...belai2 dia..men2 dgn dia...nyakat dia...buat dia melalak...ahahahah..nakal even dh jd mama ye...kih3x...geletek dia...(^^,)

zafran now ssh berak...tp agak consistent la..selang 5 hari berak...selang 5 hari berak..sekali berak banyak gile...kdg2 smpai 4 pampers tukar ganti...cam kumpul utk 5 hari punye lak...huhuuhuh...isau tu mmg isau..dh check tp xde ape...dh bg mkn ubat tp ttap gitu gak...so biarkn je la...huhuhuuh...ok ke ek?? tp perut dia xkeras pun..dia pun xde la meragam ke sakit perut ke kembung perut ke...cam biasa je tgk dia....(~,~)

Zafran 6 bulan @ 7.02kg (^^,)

now dh bole start nk bg dia mkn...xsbrnye...starting ni nk bg dia mkn bubur tepung beras....pastu nnti nak bg mkn puri carrot..brokoli...buah lak nk bg try mkn pisang...eheh..ni ade beberapa senarai yg aku dh translate hasil buruan kt pakcik google...bole share..jom (^^,)

Buah-buahantime frameSayurantime framedaging & proteintime frame
avocado4-6 blnkacang hijau4-6 blnayam6-8 bln
pisang4-6 blnkeledek4-6 blntauhu6-8 bln
epal4-6 blnsquash butternut (xtau ni ape..ahaha)4-6 blnayam belanda6-8 bln
pear4-6 bln
mangga6-8 blnpeas6-8 blnbijirantime frame
peach6-8 blnkacang6-8 blnbarli4-6 bln
plum6-8 blnlobak6-8 blnoatmeal4-6 bln
prune6-8 blnubi6-8 blnnasi4-6 bln
labu6-8 bln

p/s: dh dpt surat ckp umah dh ready..just kne settlekan last payment pastu dh bole amik CF...alhamdulillah...xsbar sgt2 nk dok umah sendiri!!! hoyey!!!

Tuesday, April 23, 2013

perempuan vs lelaki

penat..baru balik bercuti gi langkawi...cuti lama so keje pun bertimbun!! aishhh~~ nnti la ade mse baru update cite langkawi...best giler!!! ehhehe

ni copy paste dr FB...have a nice read!!

***********************************************************************************
PEREMPUAN SUKA CAKAP TERBALIK, ORANG LELAKI DENGAR MACAM PELIK

Satu petang, Si suami yang baru pulang dari kerja, ingin memanjakan isterinya, “Jom kita keluar, malam ni kita makan di kedai je lah”. Sambut isterinya, “Eh nasi banyak lagi tu bang, gulaipun ada lagi tu. Nanti membazir, siapa pula nak menghabiskan tu”. Kalau diikutkan jawapannya itu seolah-olah membantah cadangan suaminya itu, tetapi tindakannya berlainan. Siisteri masuk ke bilik terus menukar baju dan membelitkan tudung di kepalanya di hadapan cermin di dalam bilik tidurnya. Sambil menunggu isterinya, dia mencapai surat khabar yang dibawa daripada pejabat tadi. Suaminya faham sangat. Kalau mulut isteri membantah tetapi nampak bergegas menukar baju, maknanya dia setujulah tu.
Setiba di gerai “char kue teow” yang biasa mereka singgah, adik di gerai tu menghampiri mereka dan bertanya, “Pak Cik nak makan apa?”. Pantas suaminya menjawab, “Char kue teow”. Ditegur isterinya, “Ish Abang ni, mintalah yang lain pula, mee ke, bihun ke. Kan dulu dah makan char kue teow ni”. Suami mula naik berang, “Menyusah je fikir-fikir, Abang tengah lapar, nak makan char kue teow le, Awak nak yang lain, pesan je la”. Muncung terus mulut si isteri mendengar arahan suaminya itu dan lantas memesan bihun sop untuk dirinya.
Sedang mereka menjamu selera, isterinya memecah kesunyian dengan bertanyakan satu soalan menjerat, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Sambil kepalanya masih tunduk menyedut lelehan kuah kue teow itu, suami membalas, “Sedap”. Terus melicinkan char kue teow kegemarannya itu. Apabila isterinya melihat piring suami telah licin, dia menegur dengan nada kecewa, “Awak tu makan, bukan nak ingatkan saya”. Tergamam suami mendengarnya terus membela diri, “Tadi tak cakap pun nak”. Sambut isterinya, “Dah cakap tadi, abang buat tak faham je”. Dibalas suaminya untuk membela dan membenarkan dirinya, “Mana Abang tahu awak nak rasa, kalau nak, pesan lagi satu”. Suara masing-masing mula meninggi. Isteri merasakan suasana romantik yang dia mula kecapi seawal suaminya mengajak makan di gerai tadi telah hancur berkecai apabila suami tidak memahami kehendaknya malam itu. Bagi Sisuami pula, asalnya tadi keluar makan di luar untuk membantu isteri merehatkan badannya supaya tidak susah-susah memasak di rumah dan dengan harapan malam nanti dapatlah hadiah istemewa daripada isterinya. Tetapi sekarang, telah bertukar menjadi medan peperangan dingin dengan isterinya di meja char kue teow pula. Mengapa perkara ini boleh terjadi?

Kebiasaan wanita, apabila mereka berkomunikasi, mereka menggunakan ungkapan yang tidak terus. Mereka menggunakan bahasa berlapik, maksud terbalik dan berpusing-pusing sebagaimana peribahasa Inggeris “beats around the bush”. Laporan ScienceDaily (Jan. 21, 2005) berjudul “Intelligence In Men And Women Is A Gray And White Matter” mengatakan binaan otak wanita yang memang telah diprogramkan memiliki lebih “white matter” yang bertugas menghubungkaitkan sesuatu perkara dengan yang lain hingga menyebabkan mereka pakar menggunakan pendekatan ‘komunikasi-bahasa-tidak terus’ ini. Bercakap adalah asas perhubungan yang utama bagi wanita. Mereka menggunakan pendekatan ini untuk membina jambatan perhubungan dengan orang lain untuk mengelakkan konfrantasi secara terbuka, bersopan santun dan berbudi bahasa. Wanita memang suka menggunakan proses komunikasi cara ini untuk menyampaikan mesej terutama sekali kepada orang yang dia sayangi. Bagi mereka, jika orang yang dia sayangi ini memahami apa yang dia ungkapkan dengan tepat, maka orang itu dilabelkan sebagai seorang yang romantik. Sebagai contoh kalau mereka berdua sedang menaiki kereta dalam perjalanan yang jauh dan isterinya berasa lapar. Pada masa itu mereka sedang melalui deretan kedai-kedai makan. Terdapat beberapa ungkapan yang tidak terus yang wanita gunakan untuk memberitahu suami yang mereka lapar. Mereka tidak sanggup mengungkapkan perkataan, “Abang saya lapar, berhenti di kedai makan depan itu sekarang”. Mereka akan menggunakan bahasa tidak terus seperti berikut, “Abang tak lapar ke?”. Atau, “Dulu kita pernah makan di kedai depan tu kan, sedap masakannya”. Atau, “Tomyam kedai di depan tu sedapkan Abang”. Dan banyak lagi ungkapan-ungkapan yang kebanyakan lelaki tidak faham. Maka suami yang romantik ialah apabila sahaja dia mendengar isyarat ini, dia telah tahu bahawa isterinya sedang lapar dan mahu makan. Tanpa bersoaljawab, dia terus sahaja membelokkan keretanya ke halaman deretan kedai makan dan mencari pakir yang dekat dengan restoren yang dia sebut tadi.

Namun kebanyakan lelaki tidak faham dengan bahasa-tidak-terus ini. Minda lelaki yang memiliki lebih sepuluh kali “grey matter” daripada wanita yang tugasnya hanya memproses maklumat, kurang dapat mengaitkan ungkapan atau ayat-ayat yang berlapik-lapik ini. Kefahamannya hanya bergantung kepada apa yang diucapkan. Dia tidak pandai untuk mentafsirkan apa yang tersirat daripada apa yang tersurat. Oleh itu, jika isterinya beri isyarat. “Abang tak lapar ke?”, Dia akan jawab, “Tak lapar” dan meneruskan pemanduannya. Kecewalah isteri ini dan suaminya ini akan dicopkan sebagai tidak romantik.

Berbalik kita kepada kisah yang mula-mula saya paparkan itu. Apabila isteri bertanyakan kepada suaminya, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Ini bermaksud, “Abang, saya nak rasa sikit char kue teow tu”. Dan sebaik-baiknya, tanpa soal jawab, suaminya itu terus menukar piring char kue teownya dengan mangkuk bihun sop isterinya. Selepas minum separuh, suami itu juga menukarkan gelas minuman milo aisnya dengan minum isterinya. Suami yang berbuat demikian dicopkan sebagai seorang yang romantik. Dia bukan hanya dipuji kerana memahami kehendak isterinya, malah isteri juga puas kerana dapat merasai dua jenis makanan dan minuman pada malam itu dengan harga yang dibayar oleh seorang mengikut perkiraan wanita.

Berikut saya paparkan sedikit daripada ungkapan bahasa-bahasa-tidak-terus yang boleh dijadikan panduan kepada suami jika dia terdengar isterinya.
1. Bila suami mengajak isterinya pergi ke sesuatu tempat dan isterinya menjawab, “Tengoklah”. Besar kemungkinan maksudnya dia tidak mahu pergi.
2. Bila suami isteri sedang berbincang untuk membeli atau memberikan sesuatu kepada isteri, tetapi dalam perbincangan itu timbul pelbagai masalah hingga isterinya seolah-olah mengalah, “Saya tak kisah”. Sebenarnya apa yang dia maksudkan itu ialah dia kisah dan mahu juga benda itu.
3. Bila suami pulang dari kerja dan sesampai di pintu, isterinya menegur suaminya, “Abang letih eh”. Bagi suami yang tidak faham, pasti akan menjawab apa yang dia rasai seperti, “Aa, letih”. Maka kecewalah isterinya itu kerana maksud sebenar ialah dia hendak mengajak suaminya keluar masa itu juga.

Mengapa orang lelaki tidak faham bahasa perempuan ini ialah kerana kebiasaannya orang lelaki berkomunikasi menggunakan ayat yang pendek, terus, tepat kepada maksudnya dan penuh dengan fakta. Lelaki dengan watak kepimpinan dan penguasaan sering menggunakan komunikasi ini untuk mendapatkan kuasa dan sokongan daripada orang lain. Di dalam perniagaan, cara komunikasi sebegini amat sesuai untuk membuat keputusan dan keberkesanan perundingan dengan cepat. Tetapi kalau cara ini digunakan untuk berkomunikasi dengan orang perempuan, ia dilihat sebagai kurang sopan dan tidak beradab.

Oleh itu nasihat saya kepada suami yang ingin memahami bahasa terbalik isterinya ialah,
1. Bila isterinya bersuara, cuba dengar betul-betul ungkapannya dan lihat juga air muka serta pandangan matanya. Pasti kita boleh memahami maksudnya sama ada terus atau terbalik melalui tonasi dan bahasa badannya.
2. Kalau suami masih merasai tidak faham maksudnya, cepatlah bertanya secara terus terang, “Apa maksud awak tadi?”.
3. Bila suami telah memahaminya, maka simpanlah ilmu dan kemahiran ini untuk digunapakai masa depan apabila diucapkan oleh isterinya nanti. Pastinya suami ini dilebelkan sebagai lelaki yang paling romantik.
4. Terimalah cara bahasa terbalik yang amat memeningkan kepala ini sebagai tanda isteri masih sayang kepada kita. Kebiasaannya, isteri tidak menggunakan kaedah ini kepada sesiapa sahaja yang dia tidak kenal melainkan kepada orang yang dia sayangi dan teman sejenisnya
Kepada isteri pula,
1. Sebelum anda menggunakan bahasa berbahasa ini kepada suami, sila lihat dulu keadaan suami anda. Jika dia dalam keadaan serius atau kelihatan letih atau mengalami stres, jangan gunakan lagi pendekatan ini. Dibimbangi, ketidakfahamannya nanti boleh menyebabkan jiwa panas barannya mengganas.
2. Kalau keadaan suami kelihatan ceria dan bersedia untuk bergurau senda, bolehlah anda bermanja-manja menggunakan bahasa terbalik berpusing-pusing ini untuk menagih kehendak dan keperluan anda. Kalau dia tidak faham juga, anda hendaklah dengan suara manja menerangkan maksud sebenar. Jangan mengharapkan dia faham sendiri kalau dia kelihatan tidak faham. Nanti anda juga yang kecewa.

Selamat mencuba.
Pak Utih
***********************************************************************************
eheh...pas bce je terus teringat dialog laki bini...aku rse mmg btl la...pom mmg suke ckp belit2...jenuh laki nak paham..pastu bile laki xpaham pom sentap...wakkakakak....cth cam aku...normally lau blk kampung or perjalanan yg jauh....penah gak aku ckp camni...

"erm panas la rini kan bie.." (tp maksud aku sbnrnye aku haus)

hubby plak tnye..."hney haus ke syg?"

"erm tak susahkan ke nak lau beli air?" (masih xjwp soklan tu...keh3x)

hubby nnt terus berhenti kt mana2 kedai or petrol station...belikan milo (my favourite)...ahhahahaha...bile pikir2 balik...kan senang je aku ckp "bie..hney hausla..belikn air bole x?"....tp suke je ckp belit2...wut penin laki nk phm...ahahah...naturality org pom kot...ble bce story kt atas tu baru aku realize aku pun suke wut ayat belit2 bagi org laki penin...no wonder hubby penah ckp "hney ni ckp penin la bie nk phm"....ahahahahah

ade 1 ketika gak...aku tnya hubby...

"bie, mlm ni b penat x?"

hubby pandang pastu jwb..."nape"...

"xde pape...tanye aje.."

"ade nak g mane2 ke?"

"aah...jom kuar g mp nak x?"

"nak beli ape?"

"takde pape pn...sje je"

"erm lau sje je...lenkali pun takpe kan"

"erm..."

"ke hney ade nak tgk pape?"

"erm ingt nk cari baju tidur"

"kan snng ckp je td nk g mp nk tgk baju tidur..dah jom..xpyh nak tarik2 muka..."

"ahahhahahha..." (gelak besar)

tu la perempuan seperti aku....mekasih bie terima hney seadanya...cuba faham hney sebaik mungkin...kita akan same2 terus belajar memahami antara 1 sama lain okay!!!


p/s: now nak fahamkan prangai zafran plak...ahahahhah...(^^,)/

Friday, April 5, 2013

"Like, Share & Win" contest


ok..baru berkesempatan nak story..actually dh lebih kurang 3 bulan aku start online business..alhamdulillah...xsangka sambutan amat menggalakkan...especially dari kawan2...now almost after 2 mths deal dgn supplier dari Indonesia...hubungan ktorg pun makin akrab..and guess what...xpasal2 aku belajar cakap Indon!! kadang2 lawak juga..len aku cakap..len dia paham..camtu gak sebaliknya...seyes best!! eheheh (^^,)


start this month aku tambah produk sbb customers makin bertambah..and some of them feedback barang ape yg diaorg expect aku jual..aku dh tambah barang bb include pakaian dan stuff/accessories utk feeding bb...then utk nursing punya barang pun ade...selain dari pakaian yang diimport khas dari Indonesia...perfume pun aku jual...gred AAA yg diimport khas dari Dubai...some of it original (rejected)...yg ni aku pun amik order utk jual secara borong...then...hot selling aku of course la best produk Natural Bamboo Charcoal Slimming Suit which is aku dah try mmg effective and serious simple-mudah dipakai, sedap-xpanas, material baik dan harga murah...since aku rasa best gile pakai ni, aku pun deal dgn supplier and jual this produk too!!!

kawan2 yang kenal aku mmg ramai la beli sbb diaorg pun terkejut aku cpt gile slim pas bersalin ritu...bygkan baru 2 mggu aku pakai pinggang dh ade shape balik...after 2mths plus...berat dh back to normal - 47kg...makan aku xcontrol pun...sape kenal aku tau la aku makan byk mane...seyes aku mmg pemakan...ahahahah...tp pkai ni nk kne betul la caranya...ikut tips...disiplin...dan taraaaa!!! you all pasti suprise dgn hasilnya...so now after 3 months, which is aku happy dgn smbutan yg amat menggalakkan...aku wut 1 simple contest..."Like, Share & Win" di facebook...

cara2 nya simple je..just follow this 3 steps:-

1) LIKE page Zaf's Outlet - https://www.facebook.com/ZafsOutlet

2) share this photo..jgn lupa setting nya mesti public ye..so that aku bole tgk korang join this contest
https://www.facebook.com/ZafsOutlet#!/photo.php?fbid=474731785934095&set=a.474731735934100.1073741834.457184187688855&type=1&theater
3) tag 5 org kawan & make sure kwn korang pun like Zaf's Outlet page...

4) then u all have a chance to win the contest!! simple kan...

ok..winner dpt apa?? winner akan dpt voucher value RM100 and can apply anytime...xde tarikh tamat tempoh pun...and wait!! ade lagi tau..korang gak akan dpt free gift...special...rahsia tp gerenti korang suke...eheheh

so tunggu apa lagi...join la skung..tarikh tutup lambat lagi...30 Jun 2013....bye!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...