Readers

Monday, August 29, 2016

Zafran si telinga capang

Salam...

hahahah..sorry sayang..mama buat tajuk camtu...actually lately ni makin kerap plak topik telinga dia diperkatakan...boleh dikatakan hampir setiap kali kami berdua menghadap cermin, dia akan tanyakan soalan yang sama "kenapa telinga zafran besar?" alala..cian anak mama...ehehe....

dalam family memang ramai suka ajuk dia bab telinga...especially adik beradik aku...bapa & bapa mertua aku...sume suke sakat dia tang telinga...kadang2 abah cakap "zafran, pinjam telinga. Abah nak buat lastik"....papa plak kadang2 cakap "zafran telinga nabil" hahaha...makin lama, bila dia makin besar & makin faham...mula tanya macam2 soalan kat aku...

masa baby tak capang...bila makin besar makin capang
at my eyes..you are always cute little baby
Zafran my boy

"kenapa telinga zafran besar"

"telinga zafran tak cantik"

"telinga cebing buruk" - abah selalu sebut "cebing" instead of capang, aku rasa maksud dia sama je..tak tau bahasa mana ni...eheh

"abah ketawakan telinga zafran"

"atuk cakap telinga zafran telinga nabil" - walhal aku rasa dia tak kenal pun nabil tu sape...ahahah

"uncle pan tarik telinga zafran"

"pak usu cakap nak jual telinga zafran"

"uncle mok cakap zafran telinga capang"

and so on......semua dia ngadu kat aku...eheh..biasa aku cuma cakap.....

"ala tak pe la...telinga besar ke kecik ke...semua cantik..."

"tuhan cipta telinga untuk kita dengar..kecil ke besar ke semuanya cantik sebab Allah yang buatkan"

"kat syurga nanti semua orang telinga sama"

"telinga capang ni tandanya zafran bijak"

"bijak tu pandai sangat...pandai daripada orang telinga kecik..sebab tu telinga zafran besar"

zafran at age 3 years plus
ni pretend jadi dinasour
nak gigit mama
such a creative and intelligent boy
biasanya lepas cakap tu aku akan peluk dia..usap2 kepala dia..pegang telinga dia...kadang dia senyum...kadang dia sedih...pernah gak nampak air mata dia bergenang...tak sangka dia dah pandai beremosi..dia baru 3 tahun lebih..sangat matang...sangat petah..i think memang betul telinga capang ni bijaksana...eheh...

penah dia cakap dia tak nak telinga cebing..dia nak telinga macam mama je...erm kadang2 jadi kesian pula tengok dia down camtu...nanti kat skool camne la..tak mustahil akan ade rakan2 sebaya usik pasal telinga juga...

anyway..just terasa nak buat entry pasal telinga dia...sebab aku nak one day bila dia baca entry ni..dia tau yang aku try sehabis baik untuk comfort dia dari rasa down...

remember son....kekurangan yang Allah beri pada kita, untuk kita menilai dan menginsafi diri..sesungguhnya tiada manusia yang sempurna...dan mama sayang zafran tak kisah telinga bentuk camne pun...pada mama, kamu tetap anak mama yang paling sempurna di mata mama...tetap cantik..tetap sejuk mata memandang...kamu tetap anugerah yang paling bernilai di mata mama...


i just love you son.....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...