Readers

Thursday, August 4, 2016

Kisah Raya pertama kami

Salam...

hari ni baru ada masa nak update cerita raya..hahaha..raya dah pun habis semalam...aishhh~~~

tahun ni first time we all beraya di rumah sendiri dulu...after about 5 years of marriage..cukup lah kot bagi sebelah aku dan sebelah hubby selang setahun...anak pun dah dua..leceh gak nak "berkampung" sana sini...so discuss2 & both agreed beraya sendiri dulu..pagi smpai ptg abiskan di rumah parents aku..pastu baru balik rumah parents hubby sampai malam...tengoklah if next year hubby nak tukar2 pergi rumah dia dulu lepas tu baru balik rumah parents aku..tak kisah pun..raya kan untuk berkumpul2...xmo gado2 balik mana...eheh...nasib kawen orang dekat..tak payah gado2 nak beraya mana...sebab pegi mana pun boleh balik hari je...kui3x....

aku macam biasa la..tiap2 tahun petang raya pun masih kerja..apakan daya..tiap2 tahun kebetulan raya mesti jatuh pada time aku "closing account"...memang jangan mimpi la nak dapat cuti...mati2 pun kene buat...dulu aku honeymoon pun buat kerja dalam bilik hotel...hahaha...stress betul jadi budak akaun...(~,~)


tapi as usual juga...MD mesti bagi balik half day untuk petang raya tu...so dapat lah kemas2 & masak sket...malam tu aku buat rendang kambing...for the first time masak rendang sendiri...kol 2 pagi camtu lah siap semuanya...kuih dah susun siap2 dalam balang..karpet dah siap bentang...dapur semua dah siap mop...settle terus tidur...nasib anak2 awal lagi dah paksa diaorang tido...dapatlah aku buat keje sket...eheheh...

esoknya pagi2 aku dah bangun...siapkan barang untuk balik kampung hubby nanti...panaskan rendang..bungkus untuk bagi both parents...siap2 solek dulu baru kejutkan hubby & anak2..siapkan diaorang & terus pergi rumah parents aku...


muke ceria di pagi raya
zafran memang susah sangat nak snap muka proper skung ni
nakal & aktif komain...ehehe
manje2 la sket...eheh
masa baru sampai rumah mak..memasing tak siap lagi...ingat we all yg lambat..rupanya awal..so ber "hu ha" la dulu sana sini..nyakat adik2 yang tengah bersiap...makan2 dulu...snap2 photo dulu...ehehe


budak kenit ni memang
suka sangat buat aksi yang buat orang rasa nak cubit
eheheh
zafran biasalah..bad mood pagi2 kene bangun
songkok sume dibalingnya
suro salam pun tak mo
huhuhuuhuhu
ini adalah lelaki terhebat dalam hidup aku
si cinta hati - suami ku
papa sayang - my everlasting partner
time ni dah start sesi salam-salam
minta maaf & angpau time
zafran lari ntah kemana, sikit pun tak nak salam
angpau pun dia baling je
aishhh la anak mama
time salam2 ni proceed je without family kakak..selalu memang tunggu semua ada..call2 dia, dia cakap jalan dulu sebab anak2 dia ade yang tak bangun lagi...errmmm kurang 1 family...tahun ni semua beraya sini...so memang havoc yang amat...kih3x....


suka suki first syawal
then, semua gerak gi umah nenek...we all tinggal nenek tiri je...yang lain semua dah meninggal...belah papa - nek tubah aku tak pernah kenal sebab arwah meninggal masa papa umur 10 tahun...atok belah papa aku panggil "pakwe"...kecik2 dulu selalu kawan gelakkan sebab panggil pakwe...eheh...arwah pakwe baik sangat..tak penah marah budak...jenis penyabar..lepas nek tubah meninggal..pakwe kawen ngan makwe (nenek tiri yang tinggal sekarang ni)...so hanya makwe jela nenek belah papa yang aku kenal...


susah benau nak bergambar ngan mama
pagi raya dia busy sangat
dah berjalan2 pun susah nak snap berdua
time ni zhariff nak tido dah..start meragam....
belah mama, dua2 dah takde..nenek aku panggil "mak limah"....mak limah paling sayang kat aku dalam adik beradik kitaorang..maybe sebab aku jenis suka menyelit je kat dia kalau balik kampung...selalu tolong petikkan daun sireh untuk dia makan...nanti dok la menghadap dia lurut daun sireh tu...letak kapur..kacip pinang...tolong balutkan untuk dia..buat 2-3 untuk stok makan dia...pastu suka gelak2 soh dia bukak mulut..bila tengok wane merah terus ngekek2 aku ketawakan dia...nanti dia peluk aku...soh baring kat riba..belai2 rambut....dulu selalu arwah mak limah bagi aku barang kemas..cincin la..rantai la...batu loket la..semua aku hilangkan...ermmmm...sayangnya kenangan ni...sedih (T_T)

kalau atok belah mama, aku panggil "abah"....abah meninggal dulu sebelum mak limah..orang pertama yang aku hadap dari mandikan mayat sampai ke liang lahad...aku sekolah rendah time tu..tak ingat darjah berapa...3 ke 4 camtu la...aku tak nangis..sampai la time baca yassin tu...diaorang buka muka..muka abah senyum sampai skung aku ingat...wangi sangat bila aku cium abah time tu..semua puji sebab mayat senyum..abah memang baik..masa hidup banyak menderma..berbudi kat orang kampung...so ramai orang kampung sayang dia..orang susah suma cari dia..time tu kalau kat kampung abah jenis berduit la..jenis orang senang...pengurus ladang getah...banyak tanah..banyak harta..skung sume dah takde...kalau abah datang rumah naik moto...turun je dia panggil "sapa nak duit cium bontot abah.." memang berlari2 la kitaorang dok peluk cium bontot dia..hahahah...nanti dia hulur 5 sen...dapat beli kuih & aiskrim malaysia time tu...ermmm rindu betul zaman kanak2... (T_T)


ni kat umah atok kecik
serom, muar
adik jato berlari...nangisla ape lagi
eehehheh
lepas gi umah makwe, we all gi umah makndak aku...makndak ni kakak mak aku..memang close gila..pastu baru gi umah moklong, umah makngah, kak ani, abg shahrul dan umah makcik munah...pastu family aku akan balik rumah sebab biasanya petang sedara belah papa akan bertandang..time ni la aku gerak balik tangkak...terus gi umah atok kecik sebab mak dan abah ada kat sana...lepak sana sampai dekat maghrib..pastu balik umah mak..lepak & layan tetamu je kat sana..tak jalan memane pun...kalau belah hubby memang camtu..tak berapa jalan..banyak dok rumah tunggu orang datang aje..eheheh

so tak banyak snap picture....tu la serba sikit kisah raya pertama kami...nanti kita cerita2 lagi ye...ehehe...


our family potret
tema kaler hitam pink tahun ni
pilihan hubby biasalah..wane gelap2 aje..
eheheh

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...