Readers

Tuesday, August 30, 2016

bukan semuanya bahagia saja

Salam....

kebanyakan story dalam blog ni semua kisah yang happy2 saja..kisah yang baik2..memory yang sweet2 untuk aku kenang sok2 nanti...ada juga sikit2 kisah duka namun aku cuba kurangkan...sebab dulu aku penah tulis blog ikut rasa hati...tulis apa je yang terlintas tanpa menapis dulu...akhirnya aku sedar...lagi aku tulis...lagi aku akan ingat perkara or peristawa yang tak "best" tu..makanya aku ubah stail penulisan..aku coretkan pengalaman hidup yang ingin aku kenang sepanjang hayat aku....maka terhasillah blog baru ni....

mana mungkin dalam hidup seseorang itu bahagia sentiasa...mana mungkin dalam hidup seseorang itu tidak pernah merasa terluka, terhina, teraniaya dan sebagainya...pasti akan ada...tapi kebiasaannye bila aku "down"..bila aku sedih...bila aku terluka...aku suka baca balik memori2 yang menggembirakan...kadang2 bila baca balik boleh buang perasaan marah, sedih dan terluka yang mula bersarang dalam hati...dan sedikit sebanyak kadang2 ianya mampu melembutkan jiwa yang keras dek kerana ego seorang wanita....

bila kita catitkan sesuatu kenangan di saat kita gembira...kita pasti akan coretkan kebaikkan tentang nya....bila kita sedih dan marahkan sesuatu, we tend to forgot about the kindness and always focus on the bad things and the issue itself...kadang2 kita terlupa orang itu juga pernah membahagiakan kita walau seketika...orang itu juga pernah bersusah untuk kita walaupun cuma sekali...orang itu juga yang pernah menerima baik buruk kita...semuanya pernah namun kita bisa lupa....maka membaca balik kenangan2 manis mampu balancekan rasa hati kita...

up to today...at this moment..aku masih keliru dalam mencari keputusan untuk masa depan diri...terlalu banyak faktor untuk dipertimbangkan...matangkah aku dalam membuat keputusan...aku juga tak mau terburu2 dek kerana terlalu ikutkan emosi ketika ini...perlukah aku beri "cool down period" ? 

Ya Allah...please guide me throughout this hard time...guide me to make the best decision for me...guide me to not make a mistake that i might be regret in the future....what else to do than berserah kepada Yang Maha Kuasa dan Maha Mengetahui...insyaAllah.............

Monday, August 29, 2016

Zafran si telinga capang

Salam...

hahahah..sorry sayang..mama buat tajuk camtu...actually lately ni makin kerap plak topik telinga dia diperkatakan...boleh dikatakan hampir setiap kali kami berdua menghadap cermin, dia akan tanyakan soalan yang sama "kenapa telinga zafran besar?" alala..cian anak mama...ehehe....

dalam family memang ramai suka ajuk dia bab telinga...especially adik beradik aku...bapa & bapa mertua aku...sume suke sakat dia tang telinga...kadang2 abah cakap "zafran, pinjam telinga. Abah nak buat lastik"....papa plak kadang2 cakap "zafran telinga nabil" hahaha...makin lama, bila dia makin besar & makin faham...mula tanya macam2 soalan kat aku...

masa baby tak capang...bila makin besar makin capang
at my eyes..you are always cute little baby
Zafran my boy

Wednesday, August 17, 2016

Kisah "open house" pertama kami

Salam...

after so long, akhirnya kitaorang buat open house..last aku buat open house tak silap time anak dara dulu..lepas kahwin tak pernah buat lagi...ni kira first time la buat bersama hubby...plannya nak buat kecik2 aje..jemput adik beradik dan saudara terdekat aje...sebab we all kan kire agak baru gak la dok rumah sendiri...masih ada saudara dan teman rapat yang tak tau rumah kami..sebab tu la buat open house...hubby memang dah plan nak buat..dia dah cakap kat aku time bulan puasa lagi..dia yang beria2 memula tu...aku macam biasa je..dia cadang menu sume order je...tapi bila aku kire2 punyalah mahal & agak membazir..so aku decide masak sendiri je...yakin tak yakin la juga nak masak banyak2 ni...tapi redah jelah...hahahahah

so masa start raya awal2 tu dah mula jemput sket2 time ziarah saudara mara...sebab senang nanti...mana nak tau tetiba aku keguguran dan kesihatan tak berapa mengizinkan (baca SINI)...hampir cancel la juga...nasib Allah beri kekuatan dan keizinan untuk teruskan juga majlis ni..alhamdulillah..semuanya berjalan lancar dan selamat...terima kasih tak terhingga kat mama sebab sponsor laksa, bubur kacang hijau + durian, pisang & tembikai...adik ipar pula bagi kek span, jajan...akak aku plak dok bagi puding buah..sedap betul suma tu...syukur sangat..leh tambah2 menu aku...seronok betul..terubat kesedihan bila tengok tetamu menjamu selera...abis licin semua makanan...syukur...eheh....

ni gambar2 sekitar majlis...anak buah jadi camerawoman...macam2 gambar dia ambil..geli hati aku bila tengok...eheheh

Tuesday, August 16, 2016

Promo Air Asia starting at RM10.00

Salam...

haaa...biasa la aku..tiap2 tahun mesti nak dok book flight jalan2..kah3x...al-kisahnya macam biasa dapat email promo...dari awal tahun ritu tak silap dah 2x aku check flight ke krabi, thailand...dan dah 2x tu juga dapat arge promo...cume bezanya tang tarikh..awal tahun ritu aku dapat dalam bulan ogos 2017..so macam tak best la sbb takut time tu musim hujan....tapi berbeza dengan kali ni..check2 tengok tarikh ngam ngam soi plak..bulan april..so cantik..terus booked je...tak menyempat tanya hubby....sesuka hati aku je..wakkakakak.....


lepas dah bayar tu baru watsapp hubby...respond dia?? "laaa..krabi pulak?? aje leee" ....hahahah...macam tak redha bunyi nya...actually dia dah cakap kat aku..next year tak mau jalan jauh2..dia nak kumpul duit...plan nak renovate rumah...bila aku cakap aku jenis stress suka keluar jalan2...makan2...tak shopping apa pun takpe..janji berjalan untuk hilang stress aku...dia cakap jalan2 tempat dekat2 je ok la..dalam malaysia...huhuhuuhuh

Friday, August 5, 2016

Kisah raya lagi

Salam...

raya tahun ni boleh dikatakan meriah juga la...seronok sangat kecuali part keguguran ritu masa raya ke-8...first sebab petang raya hubby tak kerja like previous year..since kawen ni la first time dia ade...pastu raya pertama dia xkeje...also for the first year...so memang rasa seronok sangat...tapi raya kedua dia dah start keje..so raya kedua tu pepagi aku dah call papa setting time untuk jalan raya sesame...kui3x......

macam biasa, raya kedua memang berjalan ke rumah saudara mara belah papa...first rumah abang papa...tapi arwah dah meninggal...tinggal wife and anak2 aje which aku call her as "makcik piah".....biasa memang lama juga la melepak kat sini...dalam 1-2 jam gitu...

hubby watsapp minta pic
ni pic yang sent kat dia
zafran the manja face with zhariff the garang face
eheheh

Thursday, August 4, 2016

Kisah Raya pertama kami

Salam...

hari ni baru ada masa nak update cerita raya..hahaha..raya dah pun habis semalam...aishhh~~~

tahun ni first time we all beraya di rumah sendiri dulu...after about 5 years of marriage..cukup lah kot bagi sebelah aku dan sebelah hubby selang setahun...anak pun dah dua..leceh gak nak "berkampung" sana sini...so discuss2 & both agreed beraya sendiri dulu..pagi smpai ptg abiskan di rumah parents aku..pastu baru balik rumah parents hubby sampai malam...tengoklah if next year hubby nak tukar2 pergi rumah dia dulu lepas tu baru balik rumah parents aku..tak kisah pun..raya kan untuk berkumpul2...xmo gado2 balik mana...eheh...nasib kawen orang dekat..tak payah gado2 nak beraya mana...sebab pegi mana pun boleh balik hari je...kui3x....

aku macam biasa la..tiap2 tahun petang raya pun masih kerja..apakan daya..tiap2 tahun kebetulan raya mesti jatuh pada time aku "closing account"...memang jangan mimpi la nak dapat cuti...mati2 pun kene buat...dulu aku honeymoon pun buat kerja dalam bilik hotel...hahaha...stress betul jadi budak akaun...(~,~)

Wednesday, August 3, 2016

pengalaman hampir bentan

Salam...

alhamdulillah...kesihatan semakin baik..kalau baca title tu..ya..aku hampir bentan ritu..hampir...nasib baik cepat pergi berubat...

apa tu bentan? bentan ni maknanya sakit balik setelah hampir pulih selepas bersalin..ni boleh jadi kalau kita tak jaga diri betul2 time dalam pantang..ada banyak jenis bentan..bentan urat, bentan rahim dan bentan pinggang...aku ritu hampir bentan urat...sebab lasak sangat dan kene hujan...

al-kisahnya, hari jumaat lepas opis buat jamuan raya pot-luck...so memasing kene bawa satu juadah..macam biasa aku ni diaorang minta buat sambal ikan bilis...ikutkan badan ni memang rasa lemah lagi..tapi rasa serba salah nak tolak..macam tak best pula kalau kita makan tanpa menyumbang apa2 kan...nak tak nak gigihkan diri juga....lepas jamuan tu, lebih kurang jam 4 lebih (petang), aku start muntah2..abis keluar semua makanan..pastu, kepala rasa pening, mabuk...berpusing2 macam nak pitam...cecepat balik, nasib boleh drive lagi...sampai2 rumah terus muntah lagi..time ni dah tak larat gila..terus terbaring..sampai malam macam tu..lapar jangan cakap la..memang tak leh makan apa...semua keluar balik..even minum air suam pun keluar balik...kebetulan hubby plak keje malam..memang nasib aku la..gigihkan diri jaga anak2 gak walau keadaan dah macam tu...malam tu tidur dalam kol 11 malam..dah la dengan zhariff berak cair..boleh tembus seluar...dok basuh seluar dia lagi malam2 tu...bila ingat balik, memang la kuat semangat ibu2 ni kalau pikirkan anak2...fuhhhh~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...