Readers

Monday, April 27, 2015

first time buat nasi ayam

Salam...

semalam buat pertama kalinya aku buat nasi ayam 100% sendiri tanpa bantuan orang...selama ni dok tolong papa aje...tak pernah la buat sendiri...eheh..ni pun buat sebab hubby dok request dari last week...nak harap weekdays memang tak mampu la..makanya, ari jumaat tu dah ajak hubby beli bahan2 nya...pepagi tu dah tercongok kat dapur...eheh...


hubby beli ayam sekor..dia suruh masak banyak2 sikit...nak ajak makan kat umah parents aku katanya..ok la...masak penuh 1 periuk kecil tu...tengah masak2...tetiba hubby datang dapur dia gelak2...aku tanya kenapa? gelakkan aku ke? dia cakap bukan..gelak sebab mak telefon..on the way datang rumah katanya...me like "whatttt???? arghhh matilah..." terus rasa kelam kabut..dah la first time buat nasi ayam...entah apa rasa pun tak tau...mertua pula datang...lagi rasa rendah diri...hahahah..confident level tahap negatif gitu....nasib hubby dok tenang..dia cakap 

Thursday, April 23, 2015

kes samun?

Salam...

semalam time balik ada sorang lelaki ni lalu sebelah aku...dia cakap tayar motor aku belah belakang tu pancit...pas dia cakap tu dia jalan je macam biasa...aku tengok kot2 dia patah balik ke x...tapi dia terus je jalan macam biasa...aku fikir...maybe dia tegur niat baik..tapi aku rasa pelik sebab aku tak rasa pun motor aku tu macam tayar pancit...yelah..aku ni dah bawa motor bertahun2..dah pernah rasa tayar lembik..tayar pancit...tayar meletup time bawa je tak pernah rasa lagi..so memang boleh rasa beza kalau tayar kurang angin / lembik ke...or pancit ke...berbalik pada cerita semalam tu...memang aku rasa biasa je time bawa tu..tak rasa goyang ke or rasa berat ke (keadaan yang kita rasa if tayar kurang angin / pancit)... 

so aku tak jadi berhenti...malah aku tak toleh2 pun tengok tayar aku ke ape...aku bawa je macam biasa...lepas tu, kebetulan semalam ada pasar malam area rumah aku..jadi jalan jam sikit...then, aku nampak lelaki tadi..bila aku cross sebelah, dia pandang aku...dia tegur lagi tayar aku pancit..seems macam kebetulan kan?? x nampak pun macam dirancang ke apa...and he looks sincere..pakai pun baju macam orang baru balik kerja ofis gitu...tapi aku still buat x tau...then at 3rd times, dia cakap lagi tayar belakang aku pancit...kali ni aku jawab...

"ye...ye.." tapi aku terus je jalan sampai ke rumah...sampai kat rumah je terus aku turun check motor aku..elok je tayar keras je...actually tayar motor aku baru je tukar ritu masa dapat bonus...kan aku pernah cite kan nak service motor aku...then, aku tak puas hati..panggil papa suruh check dan confirmkan..sah memang tayar aku elok tak ada pape pun...

terus aku rasa seram kenangkan if let's say aku berhenti masa dia cakap tayar aku pancit tu..tak tau la apa jadi kat aku...aku cerita kat papa...dia pun naik risau..hubby plak terus bising suruh aku jangan bawa motor lagi...sebenarnya dah banyak kali dia bebel kat aku suruh bawa jer kereta...tapi aku yang degil tak mau...huhuuhuh...bila dah jadi macam ni..rasa macam satu amaran la plak...takut..teringat balik peristiwa hitam dulu di mana aku pernah diragut masa tayar motor aku pancit...time tu sekitar tahun 2008.... (~,~) 

erm..tapi hari ni..aku still naik motor pergi kerja...entahlah.................aku just suka sangat sangat sangat sangaaaaaaaaaaaat naik motor...huhuuh...ringkas yang amat..dapat jimat masa aku banyak..dapat jimat duit aku banyak...tapi duit dan keselamatan??? erm...dilemma.... 

Wednesday, April 22, 2015

pagi2 kena sound..

Salam...

HAHAHAH..memula gelak kat diri sendiri...huhuhu...lepas tu baru sedih jap...

pagi ni kena panggil dengan bos..sebabnya...dah 2-3 hari ni aku datang lewat...MD siap hantar email berdarah kat bos cakap ada 3 budak department kitaorang yang selalu lewat..so kena la panggil...aku la antara 3 orang tu...tapi syukur..bos aku memang baik gila..dia tak pernah marah or tinggi suara...biasa salah ke apa ke..dia mesti akan panggil leklok pastu tanya leklok...that's make me respect him until now..actually bos aku ni la bos yang offer aku masuk ofis ni semula...gitewww~~

bila bos tanya reason kat aku...aku cakap lah aku dah dok pindah rumah sendiri..still dalam masa menyesuaikan diri dan nak manage masa masih tak pandai..kadang boleh awal..kadang lambat...lagi2 jalan kat area rumah aku tengah under maintenance...memang jam..tapi kadang okay je...lepas tu sejak dua menjak ni pun zhariff rajin bangun pagi..bila dia bangun sedikit sebanyak memang melambatkan aku...

tapi aku janji lah, aku akan usaha supaya datang on time..ofis aku memang tak ada punch card..but pepagi 5 minutes earlier we all ada exercise...pagi & petang before balik..so time tu memang MD, managers semua ada...if datang lewat memang confirm semua nampak...huhuhu...

malu la juga walaupun bos cakap..tegur elok2...lepas ni bangun lagi awal lah jawabnya...chaiyo erza!!!  
 

salahkan guru / pengasuh / orang gaji?

Salam...


pelik..belikan anak segala macam buku mahal2...alatan mainan mahal2 konon untuk merangsang minda bagi cerdik...belikan CD pembelajaran...hantar sekolah mahal2...private school...tuisyen lagi sana sini..tapi kat rumah kau sibuk dengan handphone...sibuk fikir hal diri sendiri...anak kau biar...kau jarang jumpa..jarang borak..jarang ajar & didik dia..bila dia buat salah sikit...kau tengking dia macam dia dah tau fikir mana betul mana salah...tak faham parents yang macam ni.... 

Tuesday, April 21, 2015

second solid food for zhariff

Salam...

menu kedua untuk zhariff...puree pear...alhamdulillah tak menolak juga...makan macam best sangat je..walhal aku rasa macam tawar tak ada rasa apa...compare to puree apple...lebih manis..eheh..maybe buah pear tu asalnya dah kurang manis kot...hohohoho.... 



kaedah buatnya sama je dengan puree apple...korang kupas & buang kulit...kukus...blender dengan susu EBM / formula...tapi since pear ni lebih keras compare apple, kenelah kukus lama sikit...actually korang boleh either kukus or rebus...tapi aku pilih kukus sebab khasiat buah lebih terjamin...klau rebus, abis larut dalam air rebusan tu...

Friday, April 17, 2015

perbezaan taraf antara suami & isteri

Salam...

erm...aku sebenarnya tak suka sentuh bab ni...sebab bagi aku ianya isu sensitif...boleh kecilkan hati sesetengah orang...tapi aku rasa hari ini perlu kot untuk aku nyatakan dengan tegas...sebenarnya tak ada beza mana pun kau ni pemegang ijazah ke ape ke..bila dah kahwin, suami tetap ketua keluarga...tu memang aku pegang kuat dalam diri aku...manusia je yang suka membezakan...ijazah tu cuma sehelai kertas je pun...tak boleh ukur kebijaksanaan or kesenangan seseorang pun...pokok pangkal hati kita sendiri nak pandang macam mana...ermmmm.....



actually aku antara pasangan yang berkahwin dengan lelaki yang kelulusan lebih rendah...masa kawan2 pun dah tau...tak ada masalah pun bagi aku...as long as dia lelaki jenis bertanggungjawab..tau jaga hati aku & anak2 dengan baik..tak abaikan keperluan we all & selalu ada saat susah & senang aku...dah cukup dah bagi aku..pernah sekali hubby ungkit pasal taraf pendidikan kitaorang..perbezaan tu buat dia rasa rendah diri...tu sekali je lah masa baru2 kahwin...maybe time tu ada ziarah saudara mara & dia terkecil hati kot...pastu aku dah explain pendirian aku...

Thursday, April 16, 2015

first solid food for Zhariff

Salam...

last weekend start bagi zhariff solid food...masuk hari ni dah 6 hari dah...aku starting dengan puree apple..campur susu badan sikit...komain suka dia...alhamdulillah...risau tau..takut kot2 dia tak mau ke ape ke..nasib baik penerimaan dia ok...pagi sabtu (11/04/15), siap2 kan bahan untuk masak tengahari...hubby keje, so tinggallah aku bertiga dengan anak2...menu simple je...mee goreng & ayam goreng rempah...makan dengan nasi panas2..breakfast sekali lunch...hahaha...

1st puree for zhariff | puree apple
untuk puree zhariff pula, apple tu potong dadu..aku gune sebiji je dulu..steam dalam 2-3 minit je kot dah lembut...pastu tos bagi sejuk sikit...masuk dalam blender..campur susu badan dalam 4oz..blend sampai hancur..aku tak tapis pun sebab tak sempat beli...hahahah...tapi rasanya ok je kot tak tapis pun dah hancur betul dah...mula aku letak 2oz je...tapi macam likat...aku tambah lagi 2oz...kalau ikut pembacaan, untuk permulaan puree tu bagi cair..cair macam mana? bila kita tuang tu dia laju je...x likat...boleh kata almost to air la juga...budak baru nak belajar makan kan..eheh...sebiji epal tu dapat 4 bekas..lebih kurang 1 bekas tu 2oz camtu lah...

Friday, April 10, 2015

Spending dengan berhemah

Salam...

eceh ceh..tajuk komain..berhemah la sangat...eheh..tapi serius tau..now nak beli pape memang fikir 456789 juta kali...why? sebab barang semakin mahal sejak ade GST ni..gaji plak tak tau gi naik bape banyak, anak2 semakin membesar...banyak keperluan....lagi2 dah dok rumah sendiri..perbelanjaan lebih tinggi...keperluan rumah..kos minyak (sebab naik kereta hantar anak2 kat rumah parents, pastu baru naik motor pergi kerja dari rumah parents)...kos ulang alik tu...huuhuhu..pendek kata banyak la kos yang naik...


actually baru je dapat bonus last week, friday...alhamdulillah...ada rezeki sikit tahun ni...memang tunggu sangat2 bonus tu sebab banyak benda nak dibuat...firstly..mesti asing siap2 simpan untuk masa depan..ahaha...half of it aku simpan...then ade another half tu...separuh bagi parents both side...another half tu spending barang keperluan rumah...

Wednesday, April 8, 2015

Zhariff genap 6 bulan

Salam...

Alhamdulillah..hari ni genap Ahmad Zhariff 6 bulan...selama 6 bulan ni juga zhariff fully breasfeed..syukur kali ni rezeki susu melimpah ruah untuk zhariff...harap2 mampu breasfeed him until 2 years...insyaAllah...




setakat ni tak timbang dia lagi...tak tau berat dia berapa..eheh...actually memang aku menghitung hari tunggu dia 6 bulan...eksited dalam hati ni tuhan je tau...eksited pasal apa? pasal nak bagi dia solid food la..dulu time zafran tak berkesempatan...banyak faktor menghalang...banyak juga campur tangan orang lain tentang penyediaan makanan zafran...now dah duduk rumah sendiri...dah jarang bermalam kat rumah orang lain...boleh aku control life aku dan anak2...eheh...seronok!!! privasi tu sangat penting bagi aku....(^^,)

Tuesday, April 7, 2015

Panduan persediaan makanan bayi 6 bulan

Salam...

Copy & share sini takut lupa....kredit info to blogger ct fand

Panduan persediaan makanan bayi 6 bulan:

1) Tidak mendesak anak mengambil makan terlalu banyak. Berikan bayi masa untuk belajar makan makanan pejal.

2) Minggu Pertama, makanan pertama yang disyorkan adalah puree buah-buahan seperti puree epal, puree pisang, puree betik, puree pear, puri apricot yang dilecek dan dicampurkan bersama susu ibu. Pastikan teksturnya tidak terlalu pekat. Ianya mestilah sedikit cair 

(Tips: ambil sudu dan cedok puree, jika puree mengalir jatuh, itulah cair yang sepatutnya)

Maklumat Penting:
  • Elakkan buah-buahan citrus / masam seperti orange.
  • Puree Apple: Elakkan epal hijau. carilah apple besar yang manis dan boleh campurkan dgn sedikit susu selepas dikisar.
  • Puree Pisang: Carilah pisang yang masak ranum (lebih senang di lecek) dan campurkan dgn susu ibu untuk mengurangkan sifat likat dan melekitnya.
  • Puree Betik: Betik adalah buah-buahan yang mempunyai rasa manis yang semulajadi. Ia tak perlu direbus, hanya lecek dan dicampurkan bersama susu ibu.
  • Jika anda telah bosan dan tidak tahu puree buah-buahan apa lagi untuk diperkenalkan, anda bolehlah mencampurkan perisa pisang dengan pear, atau apple dengan pear, untuk memberi kelainan rasa kepada bayi.
3) Pada umur bayi 6-7 bulan, makanan yang harus dijauhi oleh bayi adalah kekacang, keju, daging merah, makanan laut.
  • Jenis makanan ini meningkatkan risiko alergi.
  • Garam dan gula (perasa) juga tidak dibenarkan ketika bayi umur ini kerana ginjal bayi masih belum matang untuk memproses Natrium (garam).
4) Minggu kedua, ibu-ibu boleh cuba dengan sayur-sayuran pula. Pilihan sayur juga haruslah sayur yang sesuai, tidak pahit (seperti peria, petola), tidak bergas (seperti kobis, brokoli). Pilihan sayuran yang paling baik adalah puree labu, puree kentang, puree lobak atau mungkin sayur-sayuran yang lain.
  • Puree Kentang: sumber vitamin A yang baik. Anda boleh rebus kentang dan lecek kentang menggunakan chopper dan semestinya, di campur dengan susu ibu.
  • Puree Labu: Stim atau rebus labu sehingga empuk. dan lecekkan labu sehingga lumat. campurkan bersama susu.
  • Puree Lobak: Boleh pada kadar yang tidak banyak dan pastikan cair. Ini kerana lobak boleh menyebabkan “poopoo” bayi keras.
5) Pastikan bayi anda mencuba setiap resepi yang anda buat untuk memastikan samada bayi suka atau tidak makanan itu. Jika anak menolak (mungkin tidak kena dgn tekaknya – tak suka mungkin), jangan dipaksa bayi untuk terima. Cuba pula dengan resepi lain. Perlu diingat, bayi kita juga mempunyai deria rasa.

6) Bubur nasi boleh mula di perkenalkan semasa bayi sudah mula biasa atau sudah boleh menerima makanan. Jangan paksa bayi anda untuk habiskan bubur nasi. Ambil perhatian bahawa saiz perut bayi pada umur ini adalah sebesar segenggam tangannya.
PASTIKAN juga bubur nasi tadi cair bagi mengelakkan bayi sembelit. Apabila umur bayi sudah meningkat kepada 7-10 bulan, bubur nasi bersama susu dan sayur serta ikan bilis atau ayam sudah boleh diberi kepada bayi.

7) Apabila memperkenalkan makanan kepada bayi 6 bulan, anda boleh aplikasikan “4 day rule” – iaitu memberi anak makanan yang sama (contoh jika puree epal, teruskan selama 4 hari) untuk melihat/spot jika ada masalah penghadaman mahupun allergi kepada bayi anda.
Perhatikan keadaan bayi selama 4 hari samada bayi serasi dan boleh menerima makanan tersebut. Lain anak, lain makanannya. Jika bayi allergi kepada makanan, ianya akan mungkin muncul 1/2 jam, 2-3 hari selepas makanan diambil. Begitu juga dgn masalah penghadaman.
Anda boleh pastikan najis bayi, samada keras ataupun cirit birit. Begitu juga dengan gas/colic yang dialami anak. Jika perkara di atas berlaku selama 4 hari, maknanya anda harus menghentikannya buat sementara waktu dan tunggu sehingga anak besar sedikit. Jika ok, teruskan! 

Tips Tambahan:
Makanan yang harus dielakkan ketika mula memperkenalkan makanan kepada bayi 
(1st solid food- 6-7 months): 
  1. Telur (terutamanya telur putih) – mengandungi bakteria salmonella
  2. Susu lembu/dairy products
  3. Makanan laut
  4. Kekacang
  5. Citrus food
  6. Yeast, cheese (keju)
  7. Madu (bertoksin – dilarang sama sekali)  *catatan asal Penulis artikel “Madu mmg manis, sedap tetapi ketahuilah ianya berbahaya kepada bayi di bawah umur satu tahun. Madu kadangkala mempunyai spora botulism (clostridium botulinum) –  yang akan membiak dalam sistem bayi sekaligus menghasilkan toksin yang akan meragut nyawa bayi. Jadi, saya minta ibu2 tidak memberi madu sebagai makanan ‘belah mulut’ bayi atau untuk apa2 majlis sebelum majlis hari jadi pertamanya. ” 
Dari bacaan lain, madu (sekiranya tiada kurma) disarankan oleh ulamak dalam “belah mulut” atau tahnik  bayi iaitu seperti berikut:
Tahnik afdal dilakukan dengan buah tamar. Jika tiada tamar, boleh gunakah rutob (tamar muda). Jika tiada juga, boleh gunakan sesuatu makanan yang manis tetapi madu yang manis lebih awla daripada makanan lain. Dan jangan menggunakan makanan yang telah dimasak. Seeloknya, dibukakan sedikit mulut bayi supaya ia boleh menelan buah tamar tersebut. Tujuan tahnik mengikut ulama adalah melatih bayi untuk makan dan menguatkannya. (Ibn Hajar, Fath al-Bari 15/390).

Artikel asal telah ditemui dari blog SaraKids.com bertajuk Makanan Pejal Pertama Untuk Bayi yang diterbitkan pada 15 April 2010. Untuk kupasan lebih terperinci, anda bolehlah merujuk kepada artikel tersebut. Terima kasih..


Friday, April 3, 2015

Resepi Solid Food / Puree untuk bayi 6 bulan ke atas

Salam...

Resepi Solid Food

From Facebook Solid Food







CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:


1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...


  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot ( blend dgn belender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan (saya bg anak saya ikan mase umur 8 bulan)
    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...