Readers

Wednesday, August 3, 2016

pengalaman hampir bentan

Salam...

alhamdulillah...kesihatan semakin baik..kalau baca title tu..ya..aku hampir bentan ritu..hampir...nasib baik cepat pergi berubat...

apa tu bentan? bentan ni maknanya sakit balik setelah hampir pulih selepas bersalin..ni boleh jadi kalau kita tak jaga diri betul2 time dalam pantang..ada banyak jenis bentan..bentan urat, bentan rahim dan bentan pinggang...aku ritu hampir bentan urat...sebab lasak sangat dan kene hujan...

al-kisahnya, hari jumaat lepas opis buat jamuan raya pot-luck...so memasing kene bawa satu juadah..macam biasa aku ni diaorang minta buat sambal ikan bilis...ikutkan badan ni memang rasa lemah lagi..tapi rasa serba salah nak tolak..macam tak best pula kalau kita makan tanpa menyumbang apa2 kan...nak tak nak gigihkan diri juga....lepas jamuan tu, lebih kurang jam 4 lebih (petang), aku start muntah2..abis keluar semua makanan..pastu, kepala rasa pening, mabuk...berpusing2 macam nak pitam...cecepat balik, nasib boleh drive lagi...sampai2 rumah terus muntah lagi..time ni dah tak larat gila..terus terbaring..sampai malam macam tu..lapar jangan cakap la..memang tak leh makan apa...semua keluar balik..even minum air suam pun keluar balik...kebetulan hubby plak keje malam..memang nasib aku la..gigihkan diri jaga anak2 gak walau keadaan dah macam tu...malam tu tidur dalam kol 11 malam..dah la dengan zhariff berak cair..boleh tembus seluar...dok basuh seluar dia lagi malam2 tu...bila ingat balik, memang la kuat semangat ibu2 ni kalau pikirkan anak2...fuhhhh~~


aku telan sampai 4 biji - habbatus sauda & minyak zaitun...lepas tu terus baring je..siap pesan zafran, kalau aku tak bangun2...amik telefon mama, tekan gambar daddy (short call)...bagitau daddy mama mati...pastu suruh dia buka pintu depan, jerit/nangis kuat2 sampai orang datang...pastu bagitau mama tak bangun2...nangis2 zafran bila aku cakap camtu...dia cakap..."mama janganlah mati...nanti sape nak jaga zafran"....sedih rasa hati...walaupun dia baru 3 tahun lebih, dia dah pandai beremosi macam tu...dia peluk je aku sampai tertidur...aku pun harap masih panjang umur...tak sampai hati nak tinggalkan anak2 yang masih kecil...

pagi tu bangun, alhamdulillah..dah tak loya..dah tak mabuk...dah tak penin..tapi rasa bisa satu badan....mencucuk2...sakitnya rasa...tambah pula rasa mengigil2 macam sejuk padahal tengok anak2 dah berpeluh2...hati mula gelisah...macam mana la nak masak buat preparation semua ni sebab esoknya we all buat open house untuk raya...(memang dah plan and menjemput masa raya 1st lagi..tak sangka plak aku preggy dan gugur) tak lama lepas tu hubby balik...aku bagitau semua kat dia...ajak bawa pergi berurut....dia hantar aku & jaga anak2....

3 jam mak bidan tu urut aku..dia yang bagitau aku hampir kene bentan..tanda2 awal...dia cakap aku kene hujan panas...puas pikir..baru teringat memang ada sekali tu gerimis time aku balik kerja nak ke parking lot...tapi tak lebat mana pun..rupanya alah...walaupun gugur, pantangnya sama macam orang baru lepas bersalin...macam2 petua dia bagi...urat2 aku banyak yang bengkak, sebab tu rasa seram sejuk...sakit gila kot dia urut certain2 tempat...lepas urut tu memang terus hilang rasa bisa2 dan seram sejuk tu...memang bagus bidan ni...dia buat sengkak gak...aku memang tak pernah bersengkak sebab dua2 anak bersalin ceazer...rupanya tetap kene buat sengkak ni....lambat sikit la buatnya..lepas 2-3 bulan abis pantang ke or lepas perut tu rasa ok sikit..tak sakit kalau urut2 / tekan2....dia suruh datang lagi untuk sengkak sebab tak boleh buat sekali gus..kene buat slow...sengkak ni tujuan dia untuk naikkan peranakan kita...sebab bila mengandung peranakan akan jatuh ke bawah...baby kan berat..dia tekan bagi ke bawah..tu la tujuan sengkak..nak bagi duduk kedudukan asal balik...

masa urut2 tu dia cakap ahli syurga aku tu jantinanya perempuan...lepas ni kalau bersalin pun dapat lelaki lagi...sedih bila dengar...tapi tak apa la..dah itu ketentuan dari Allah S.W.T...aku redha...andai memang tiada rezeki menimang cahaya mata perempuan, aku redha..sekurang2 nya masih ada zuriat...merasa juga rezeki ada anak...walau payah nak terima..walau sedih bila dengar...aku belajar redha..tak semua yang kita nak, kita akan dapat..sebab tak semua yang kita nak tu...elok untuk kita...ada hikmahnya jika Allah tak kurniakan aku zuriat perempuan.................insyaAllah..rahsia Allah...tiada siapa yang tahu....

25 Ogos ni baru aku kira abis pantang...at this moment memang tak minum air sejuk langsung...makan pun pilih2 la juga...bab tak buat kerja berat ni je payah sikit..maklumlah..nak tak nak memang kene buat...hubby bukan selalu ada di sisi...kadang seminggu tak ada..tak kan xnak basuh baju? (biasa angkat bakul baju yang dah basuh tu hubby sebab berat),, tak kan tak angkat2 / dukung anak? huhuhuhu...

bila tinggal sorang...memang semua keje kena buat..kita cuma usaha mana yang boleh..selebihnya doa dan tawakal..moga Allah pelihara aku dan keluarga..beri kesihatan yang baik...betul sakit penghapus dosa..sebab kita akan lebih menghargai selepas sembuh dari penyakit...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...