Readers

Wednesday, December 30, 2015

zhariff dah pandai merajuk

Salam...

aishh budak sorang ni komain lagi..lately ni kuat sangat merajuk..salah sikit terus menangis...kdg2 tunduk ke...meniarap ke...tutup muka ke..or kadang2 meraung nangis...pastu nak angkat dia tepis tangan kita...huhuhuhuhu..dah start tantrum ke?? awalnye...huhuhuuh...zafran dulu start 2 tahun camtu baru nampak tantrum dia...dok baling barang..dok mengamuk tak pasal2...zhariff ni awal pula...huhuhuhu


pernah sekali tu dia meniarap nangis, muka sembam kat lantai..punca sebab aku lalu je x dukung dia...hahaha...tapi aku buat tak tau..terus jalan...pastu aku sembunyi balik dinding..tengok dia diam..angkat muka cari aku..bila dia ternampak je aku yang tengah pandang dia..terus dia sambung nangis...haaaa nampak tak lakonan dia?? wakakakak

nak bagi free slimming suit

Salam...

haiii...kemas2 laci jupe ade lagi stock slimming suit...nak clearkan stock...nak bagi kat salah sorang follower blog aku ni...tapi kos untuk postage ditanggung sendiri..

meh sini komen sket nama & bagi sebab kenapa aku patut bagi korang slimming suit tu...kih3x...meh meh cepat drop komen...
Slimming suit ni yang jenis 2in1..means separate bahagian atas pinggang & bawah pinggang....yang jenis 1 suit tu dah abis...huhuhuhu...

anyway..kalau nak beli pun boleh..lelong RM30 aje termasuk postage...murah dah ni...ehehe..meh watsapp kalau nak ye - 0166146741

Tuesday, December 29, 2015

zafran dah makin kreatif

Salam...

malam tadi hubby tak ada..dia keje malam..so aku dok main2 la dengan anak2 macam biasa...zafran ajak main kedai2...kedai2 ni maksudnya dia jadi peniaga gerai makanan..aku plak kene order makan & minum..nanti dia masakkan & hidang..pastu kene bayar..lepas bayar kene order makan & minum lagi...bayar...order lagi...bayar...order lagi...hahahahah...kalau realiti mau pecah perut aku kene makan aje..hihihih....

then, macam biasa main..kali ni aku order mee goreng...air lupa plak nak order..lepas tu dia anta makanan...siap air..dia suruh minum...aku tanya...

"air ape ni encik?"
"haaa minum..minum..ni air roy (watak dalam cite robocar poli).." - sambil hulurkan patung roy
"erkk roy mana boleh diminum..roy mainan..bukan air"
"bolehhhhhhh....roy ni boleh minum..saya ada letak timun dalam tu...minum minum minum"

menjelang 2016

Salam....

tinggal berapa hari saja lagi nak masuk tahun baru...every time pun rasa masa cepat berlalu..bila kita sibuk dengan urusan seharian, pasti tak sedar masa berlalu dengan pantas...hari2 sama sahaja urusan hidup aku..pergi kerja, busy di office, balik kerja, busy di rumah dengan urusan keluarga...gitulah sehari-harian...so jangan sentap if aku tak pick up call, respon to message lambat, sedangkan masa untuk diri sendiri pun kadang2 tak ada...ni kan pula nak entertain orang... (T_T)

looking back for this whole 2015..........................

dari segi family life...getting better..tahun ni dah dok rumah sendiri...dapat rasa penat lelah urus rumah tangga sendiri..letih tapi bila dikenang balik..rasa puas..dapat olah rumah tangga sendiri...makan apa...pakai apa..hias macam mana..selerak macam mana..semua handle sendiri...jadi rasa puas tak ada campur tangan orang lain dalam hal rumah tangga kita sendiri...hihihi....

Monday, December 28, 2015

still tak dapat handphone baru

Salam...

weiii frust gila..ritu ingat tak entry ni?? punya la semangat tunggu 2 minggu seperti yang dijanjikan..tup2 tak dapat sebab tak ada stock kaler yang aku minta...okay2...cite nya camni..ritu aku nak grab ofer dari card credit..tak ada bayar premium..just monthly installment..price handphone pun tak mahal dari pasaran..just standard price..no mark up price..so fikir2 dekat 1 bulan lebih baru decide nak beli..tu pun lepas discuss ngan hubby..dia pun nak beli model yang sama...

redemption offer
asal2 nak handphone Sony Xperia C5 Ultra Dual tu...reason sebab murah..monthly cuma RM110 x 12 months sahaja..jadi tak terasa la nak membayar setiap bulan tu...kalau nak harap beli terus memang non-ada duit..hahahaha...

Friday, December 18, 2015

Birthday celebration & Christmas exchange gift party

Salam...

As usual every year my company buat this celebration...this year buat hari Rabu (16/12) ritu...tahun ni biasa2 je..dan sebab cut-cost juga..dah tak ada voucher gift..sob3x...sedih...(T_T)

ni pepagi buta dah start berposing..testing camera actually...
my work station..belakang tu work station our head office - finance manager...bos aku..
dok betul2 depan bos...hahaha..

zafran hilang selera makan

Salam...

aku risau gile okay bab ni...puas dah cuba pujuk..memang payah yang amat nak dia makan nasi..dah masak semua lauk yang dulu dia suka..pun tak nak makan...aku perasan perkara ni sejak we all balik dari sarawak hari tu...now dah kurus dah dia...huhuhuhu....

tapi makanan lain dia okay..contoh kalau aku masak mee, nasi goreng, yee mee, spagetti, makaroni...haaa yang tu semua okay..dia makan banyak..tapi kalau time bekerja memang penat nak masak 2 benda...kalau time hubby kerja malam, aku okay je nak masak makanan camtu...sebab aku makan camtu pun dah kenyang...tapi kalau hubby ada..dah tentu masak nasi...pastu nak masak lauk pauk..nak buatkan makanan yang zafran makan lagi...sangat tak ada masa dan memenatkan...walaupun sesekali aku layankan jugalah tekak zafran tu...huhuhuh...

korang ade idea tak camne nak bagi anak selera makan nasi putih + lauk macam kita makan?? dia dah 3 tahun dah..aku sangaaaaatttttt buntu..risau bila dia hilang selera makan... (T_T)

zafran - 1 year plus
sekejap dah besar anak mama....rindu this moments..

Thursday, December 17, 2015

bila fitnah semakin berleluasa

Salam...

rasa terpanggil2 nak buat entry pasal "fitnah" ni...dah lama sebenarnya nak luah ape yang terbuku di hati ni..tapi tak tertulis2...eheh..sebenarnya aku tengok kat laman sosial ni fitnah semakin berleluasa..yang jadi tak syiok tu bila mempergunakan nama Islam..istilah2 agama...hadis2 palsu...petikan ayat Al-Quran yang sekerat2 (memberi makna berlainan jika ayat dibaca penuh)...jadi bertambah tak syiok bila orang kita ni...nampak ayat2 yang menjerus ke islamik sikit je terus nak share..terus nak forward2...terus nak sebarkan...taknak fikir dulu..taknak siasat dulu..taknak kaji dulu..at the end, semua orang percaya benda yang tak betul...pegang pada fahaman yang tak betul..erm..bukanlah nak cakap diri sendiri baik sangat..tak..tak...cuma kadang2 tu baca sekali dah tau benda tu salah..tapi tengok jumlah share ratus2..kadang2 sampai ribu..terdetik dalam hati ni...ape natijahnya bila orang yang share tu semuanya percaya pada perkara yang salah?? tak ke lama2 ajaran islam ni akan terpesong sikit demi sikit...perkara yang mudah lama2 jadi sukar..ajaran islam bercampur aduk dengan adat..terus jadi amalan & budaya ikut-ikutan...ermmmm....

harap2 Allah S.W.T. terus pelihara iman kita...iman ahli keluarga kita..iman anak2 kita...supaya tak mudah terpengaruh dengan "fitnah" duniawi...insyaAllah....

just my two cents...as usual.................. (T_T)

Wednesday, December 16, 2015

Dekorasi bilik mainan kanak-kanak

Salam...

mood aku dah start balik nak decorate bilik...eheh..rumah aku ni ade 3 bilik aje..satu master bedroon..bilik kedua jenis bumbung tinggi..ade la plan nak buat something dengan bilik ni..tapi kene kumpul duit dulu sebab melibatkan small renovation...bilik kedua ni cadang nak buat bilik tidur zafran & zhariff...bilik ketiga kat dapur..ni bilik paling kecil..aku plan nak buat study room untuk anak2...study room ni kire macam bilik mainan diaorang juga lah...at this moment memang diaorang bermain dalam bilik ni...semua mainan & buku2 dalam bilik ni...tapi memang macam tongkang pecah la..tau jela budak kalau bermain macam mana...eheheh..dulu aku rajin kemas..now tak larat..biar je macam tu..lagi pun sepah pun dalam bilik tu aje..tak menganggu ruang lain..cuma sesekali je zafran bawa sikit mainan / books kat ruang tamu...tapi nanti aku akan kemas letak balik dalam bilik ni...

actually aku dah lama plan nak dekorasi bilik mainan ni jadi proper sikit & menarik...jom layan gambar2 yang jadi sumber inspirasi aku...ehehe...

Tuesday, December 15, 2015

Throwback: JJCM (Day 3) di Kuching, Sarawak

Salam...

rini nak story pasal last day kitaorang kat Kuching, Sarawak...plan we all last day ni just repeat kesedapan Mee Kolok & nak pergi Pasar Serikin..tak banyak plan pun..Pasar Serikin ni agak jauh dari bandar kuching, terletak di Daerah Bau..pasar ni terletak kat kawasan pemisah Malaysia - Indonesia...sebab tu ramai juga peniaga dia loghat ke arah Indonesia gitu...ehehe...

ni la gerai mee kolok yang sedap tu
Sepinang Sari Cafe & Restaurant
yang tepi sekali ni la pemandu pelancong we all
abg amir yang sangat bersopan santun (^^,)
macam laksa sarawak...mee kolok ni pun memang banyak di jual di kedai2 lain..tapi untuk terjamin kesedapannye..korang try la gerai ni..kedai biasa tepi jalan aje..tapi sedap sangat...

mee kolok special
ade 2 jenis mee kolok...satu yang biasa..satu lagi yang special..yang special ni kuantiti mee dia lebih & daging ade tetel sekali..sape peminat tetel boleh la try..gerenti puas ati...

Monday, December 14, 2015

be sensitive

Salam...

bila dah kene batang hidung, baru kita tau perasaan sakit tu macam mana kan?? dulu time kita takde di situasi itu...kita dengan mudah melemparkan kata2...langsung tak fikir ape perasaan si DIA...sekarang, bila roda berputar...kau pula yang menerima kata2 itu..baru kau tau peritnya...itu lah dunia...hidup orang cakap umpama roda..sekarang kau kat atas, esok lusa mungkin kau kat bawah...so be more sensitive in future...



dulu aku nangis dengan kata2 kau...sekarang ni...kau pula rasakan yang sama...bukan dari aku..sebab aku tak akan pernah membalas...tapi dari insan lain..kau anggap lah tu balasan untuk kau..sebab doa orang teraniaya ini selalu dimakbulkan...


sekian...welcome to mother's club
naluri seorang ibu........

Saturday, December 12, 2015

Throwback: JJCM (Day 2) di Kuching, Sarawak

Salam...

sambung entri ni untuk hari ke-2 di Kuching, Sarawak...

hari kedua we all keluar lewat sikit...bagi rest cukup2 sebab day 1 memang penat..sampai2 & berjalan sampai malam...bagi chance la day 2 tidur lame sikit...eheh...

pagi tu, we all breakfast masak sendiri di homestay...bahan2 beli masa day 1...simple je...bihun, telur, roti, sardin, sayur2, gula..yang lain basic macam minyak, milo, periuk kuali semua lengkap dah ada di homestay...pagi tu sempat la basuh & sidai baju..memang tak bawa banyak baju, nak space luggage...eheh

our breakfast on day 2
bihun puteh by ona | sandwich by ola

Friday, December 11, 2015

My Birthday Celebration

Salam...

yeyh!!! last night hubby bawa keluar makan untuk celebrate my birthday..late one day...hubby kerja tu yang semalam baru dia balik...lebih kurang kol 4.00 petang camtu dia watsapp ajak makan luar...nak belanja katanya...soh aku decide tempat...terus sengih2 pikir nak makan mana...lastly pilih Simply Fish, Melaka Raya aje...memang selalu juga la makan kat sini especially before ada zhariff dulu...sejak ade zhariff ni memang jarang keluar hang out...
upon arrival
tengok zafran & zhariff..aktif komain..
tu la reason we all now jarang hang out
pengsan wei..HAHAHAH
as usual..memang suka lepak kat seat sini..same location..ahahah..selesa..belakang sikit..anak2 buat nakal pun taklah menganggu orang sangat kan..

Thursday, December 10, 2015

Throwback: JJCM (Day 1) di Kuching, Sarawak

Salam...

Subsequent to entry ni, rini nak review tentang program JJCM kitaorang kat Kuching, Sarawak. We all bertolak pada 09/10/15 yang lalu...lebih kurang kol 3 pagi gerak dari melaka...park kereta kat "long term car par"...bayaran sehari RM35 sahaja...dari situ we all naik shuttle bus...bus ni memang 24jam beroperasi..setiap 15 minit dia jalan..so korang plan la jadual if nak parking kat sini...kitaorang sampai2 kat parking tu je memang dah ade bus..terus naik..zafran eksited gila...first time dia naik bus..seronok...bising aje mulut dia...eheh...zhariff blur je time ni..mamai tidur...sekali tu part paling tak best, baru realise kamera tertinggal dalam kereta...nak patah balik takut tak sempat...so pakai phone kamera jela..rugi sangat sebab if kamera JJCM ktorg tu, gambar memang superb la..eheheh...


my HTC camera phone
waktu check-in
sampai2 we all gi check-in dulu..mesin check-in buat hal pula time tu..lama jugalah beratur...perut dah lapar...lepas tu we all gi makan...aku & anak2 je makan..the rest tak lapar katanya...nak simpan perut untuk sarap di kuching...aku??? perut banyak ruang...HAHAHAHA

Tuesday, December 8, 2015

menganjak usia lagi setahun

Salam...

esok genap umur aku 32 tahun...dalam tak sedar dah masuk 3 series..serius tak sedar...rasa macam masih late 20s...HAHAHAH...kacau ni jiwa muda...ok ok meh serius sket...erm actually aku memang tak rasa ape bezanya bila umur 30an ni until lately ni...sebab??? badan mudah sangat naik...dulu kau melantak la macam mana pun..maintain cenggitu je badan aku..sekeping aje...sekarang ni...mendadak2 naiknye..menci!!! dah kene control2 makan...huhuhuhuuh (>,<)


tu la...bila kita makin berumur, memang metabolisme badan akan turun...which means pembakaran kalori tu dah kurang..bak kata orang tua...enjin badan dah karat...hahaha...ingat lagi dulu aku ni memang kaki makan la..orang kalau tengok mesti cakap "tak padan badan kecik...makan banyak gile" ...eheh...actually adik beradik aku semua memang kuat makan...except adik bawah aku..adik lelaki aku yang sorang tu je memang makan dalam jumlah yang kecil...the rest semua kaki lantak...

Wednesday, December 2, 2015

penyusuan secara eksklusif (EBM)

Salam...

bila tengah kempen pasal penyusuan secara eksklusif ni, terus teringat pengalaman pertama breasfeed zafran...pengalaman menyusukan zafran memang mencabar sangat...maybe sebab anak pertama..dengan kurangnya susu di awal kelahiran zafran, dengan tiada pengalaman dan hubby yang kurang support bab2 breastfeeding ni..memang membuatkan kita mudah putus asa...maybe sebab hubby kurang pendedahan..kurang membaca compare aku..so dia tak berapa rasa betapa pentingnya penyusuan eksklusif ni..bila dah lama2, aku pun selalu share info dengan dia..selalu bagitau perkembangan keadaan susu aku...keperluan2 yang diperlukan untuk breastfeeding...lama2 hubby pun makin support...dia pun banyak usaha nak bagi susu aku banyak...


bila dah masuk anak kedua...kelahiran zhariff..alhamdulillah..segala-galanya makin mudah...susu pun banyak...hubby pun selalu amik berat keperluan aku untuk breastfeeding...alhamdulillah juga sebab rezeki zhariff sampai sekarang dah setahun 2 bulan masih breastfeed walaupun dah campur FM (formula milk) sejak dia 11 bulan lebih ritu...

Giveaway Disember 2015 Cash RM500

Salam...


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...