Readers

Friday, January 13, 2017

perkara yang merisaukan aku bab sekolah zafran

Salam...

masuk minggu kedua ni...satu je lagi masalah yang masih merisaukan aku...

actually sebelum nak hantar dia ke sekolah...ade 3 perkara utama yang merisaukan aku...

1) buat hal time bangun pagi
2) time makan kat sekolah
3) pergaulan dengan kawan-kawan

so far, alhamdulillah...bab bangun pagi tak banyak masalah pun...dulu punya payah bangun pagi..selagi tak pukul 11..pukul 12..tak bangun tidur..kalau kejut awal pagi confirm buat perangai satu hari tu...meragam sebab bangun pagi...so bila nak sekolah ni, aku memang risau la bab ni..takut dia menangis tak henti ke..takut dia mengamuk2 gi sekolah ke..takut dia buat perangai kat sekolah ke..aishhh macam2 la aku fikir..

start bulan 12 ritu, aku train dia tidur awal...memang susah juga la..sebab dia jenis aktif..bermain aje..lagi pula aku jenis malam memang suka hang out dengan hubby...sampai rumah kadang2 kol 11..kadang kol 12....so dia pun follow time tu untuk tidur..automatik rutin kitaorang pun kene jaga...tak leh nak hang out sangat...pukul 9 lebih dah make sure buat preparation nak tidur..makan vitamin..minum air/susu..bersihkan tempat tidur dan lain-lain..so dalam kol 10 camtu dah tidur...bangun pagi kol 7..dia tak nangis..mandi semua tak ada masalah...alhamdulillah...
muka aku memang "out" la lately ni
penat..kurang tidur
bab pergaulan dengan kawan pun setakat ni takde dengar cikgu complain pape...aku pun tak pernah lagi gi sekodeng (jengah) dia kat sekolah except for the 1st day tu...so aku doakan dia serasi dengan rakan-rakan....dia cakap now ade 3 kawan..acim (hakim), zarip (zarif) dan aina...eheh..dia pelat sikit...huruf "k" dia sebut "c"...siap gitau aku acim ni baik..zarip ni rambut tajam..dia hero...kuat...aina comel..dia pakai tudung..aina selalu tolong angkat beg zafran...haaa gitu la sikit lebih kurang dia cerita bab kawan2 dia..kelakar juga dengar...ade one time tu dia cerita ada budak badan besar tarik telinga dia...aku just pesan lenkali panggil cikgu bila ada orang buat tak elok kat dia..baru-baru ni dia cakap budak tu dah minta maaf..cikgu suruh..eheh..good boy anak mama..tak mau gaduh-gaduh..anything just let teacher know..

erm but..........one thing kerisauan aku tu mmg satu masalah besar sekarang ni...bab makan dia..dia ni picky eater..memang dari kecil..dari start kenalkan makanan dah nampak dah..bubur tak suka..makanan yang lembik2 dia tak suka..sampai la sekarang ni..nasi memang payah nak bagi makan kalau lauk tak kene selera dia..unless nasi yang berperisa macam nasi ayam ke..yang tu memang 2-3 pinggan bertambah...

so, cikgu bagitau dia memang tak nak makan kat sekolah..puas cikgu pujuk...dia taknak..mase 1st week memang aku beri bekal...tapi bila aku buat camtu, dia langsung tak tengok makanan yang cikgu bagi..time meal terus amik bekal n makan...aku plak bagi bekal just in case meal kat sekolah tu tak kene tekak dia..baru makan yang bekal tu...sebab aku just bekalkan roti ke..biskut ke..benda2 camtu je..untuk alas perut...

makanya, minggu kedua aku tak beri pape..tapi tu la..dia sakit perut..sanggup tak makan juga kat sekolah...aku tanya dia..dia cakap bubur sayur la...mee pedas la...ada je alasan dia tak nak makan...puas la aku nasihat soh makan at least sikit..nanti sakit perut...untuk minggu kedua ni 2 hari je dia makan..isnin ritu cikgu bagi megi goreng..dia makan sebab tak pernah dapat makan..selama ni dia minta megi aku memang x bagi sebab not so healhty meal...jadi dia suka gila la dapat gak makan megi tu...then hari semalam, cikgu bagi mee sup..dia memang suka mee sup..tu 2 hari je..hari lain tak makan..hari ni tak sure la macam mana dia..tapi aku ade letak biskut dalam beg..aku pesan cikgu je..so dia tak tau dalam beg ade biskut...

siapa ada pengalaman anak yang picky eater ni..macam mana ye nak handle pemakanan dia time sekolah..since tadika memang beri meals 2x sehari, so aku tak la prepare meals untuk dia...aku plan kalau sekolah rendah nanti insyaAllah aku akan buatkan dia bekal untuk ke sekolah...tak sanggup fikir ape yang dia makan kat sekolah nanti....

semoga Allah S.W.T. sentiasa lindungi zafran...insyaAllah...amin...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...