Readers

Monday, January 16, 2017

Perjumpaan pertama ibu bapa

Salam..

Hari sabtu yang lepas ada perjumpaan pertama antara guru dan ibu bapa...punyalah aku eksited datang on time..sekali tu baru berapa kerat je yang datang...huhuhuhu...patut majlis start 8.45am...tup2 dekat 9.30am baru start..majlis dirasmikan Tuan Pengerusi J/kuasa TBK, En. Razak...baru aku tau picture yang INI adalah Tuan Pengerusi semasa melawat hari pertama TBK...eheheh...bagus En.Razak ni..humble orangnya..tambahan jadi pengerusi ni adalah sukarela..tiada elaun..tiada gaji...buat FOC aje...susah payah dia nak dapatkan dana itu ini...syukur dan terima kasih tak terhingga buat En.Razak..hanya Allah S.W.T. yang mampu membalasnya...


ucapan dari En.Razak selaku pengerusi jawatankuasa TBK
Di perjumpaan kali pertama ni, diaorang dok pilih AJK TBK untuk bincangkan aktiviti tahunan nanti...hubby salah sorang terpilih sebab 2 orang je lelaki yang datang..dua2 jadi AJK..hahaha...insyaAllah cikgu ada buat planning lawatan...katanya budget diberi RM10 aje sekepala..pening dia nak fikirkan ke mana mampu pergi dengan RM10/seorang...termasuk makan minum dan kos perjalanan..kesian juga jadi cikgu ni..bukan saja pening sebagai pendidik..tapi ada juga tanggungjawab lain..semoga cikgu-cikgu ni semua diberkati Allah S.W.T. selalu..lepas perjumpaan pertama ni aku syukur gila hantar zafran kat tadika KEMAS...tak salah pilihan aku...
nasib baik bawak roti..senyap la sekejap budak 2 orang ni
Pada sesetengah orang, KEMAS ni tadika yang biasa..tak setanding dengan swasta yang bayaran ratus2 sebulan tu..tapi aku rasa korang kena kenal dulu betul2 swasta yang nak dihantar tu...kadang2 module pun takde..tu tak masuk cerita yang seringkali kita dengar anak didera...anak diculik..anak itu ini..semuanya di tempat swasta..kalau di KEMAS belum pernah lagi dengar ada kes yang tak elok..insyaAllah, moga berkekalan keselamatannya...cikgu2 tu memang penyabar aku tengok..tegas dan garang tapi ada kelembutannya...KEMAS ni akan ada module baru di mana diaorang akan train budak ikut kelebihan dia..means kalau nampak dia ni lebih cenderung ke arah teknikal..dia akan train bagi enhance kan skill budak tu di bahagian technical..so that budak tu akan lebih excellent...that's good...kebanyakkan negara luar yang maju memang diaorang ajar di sekolah ikut macam ni especially di Jepun...but not at this year..En.Razak cakap maybe starting next year..untung budak2 next year...for me, that's a good development of our educational level... 


selit satu picture zhariff
nasib tak meragam kene bangun pagi
dia suka sangat pergi sekolah...apa je abang dia buat, dia follow
agaknya anak kedua memang camni ke?? (^^,)
En.Razak juga ada bagitau yang kebanyakkan aktiviti sekolah ni bukannya ada peruntukan apa pun..kadang dari sumbangan orang..kadang duit cikgu sendiri dan dia sebagai pengerusi..lebih sedih dan terharu bila kenangkan 2 orang pembantu cikgu yang bertungku lumus sediakan makanan murid..tolong jaga murid...mereka tidak dibayar gaji pun..cuma elaun RM400 sebulan...sedih sangat bila dengar En.Razak bagitau tu..tengok pula muka makcik yang lebih kurang sebaya mak aku...kesian...salah sorang makcik tu (makcik Eton) datang borak dengan aku..dia cakap baru dapat jumpa mak zafran..ehh makcik pun tau nama zafran..dia cakap yela..satu hari kalau tak masuk dapur tak sah..tau2 je dah ade kat belakang makcik..kadang terperanjat dibuatnya...zafran boleh ketawa bila makcik tu cakap macam tu..aiii la anak...kuat menyakat betul...makcik cerita lagi..kadang2 dia tanya masak apa..kadang2 dia nak tolong...eh cikgu pun kadang tak perasan dia dok hilang time tengah buat aktiviti..tau2 kat dapur makcik jerit...hahahahahah..lagi satu...dia siap cakap makcik tu masak tak sedap if menu tu tak kene tekak dia..adoi laaaa nak oii...huhuuhuhu


aktiviti last friday (130117) - gunting paper masukkan dalam mangkuk (motor skill enhancement)
zafran membelakangkan kamera - baju melayu warna hitam
lepas majlis tu adalah jamuan sikit..cikgu dok datang kat aku...borak2 pasal zafran..dia cakap zafran sangat aktif...suka bertanya...kadang dari mula datang sekolah sampai balik sekolah ade je soalan dia...selain tu, zafran ada masalah makan di sekolah..sangat memilih...walaupun dia agak bijak, petah bercakap dan berani, dari segi motor skills dia agak kurang..cikgu minta aku beri lebih perhatian dan cuba bagi latihan2 yang menguji motor skills dia..insyaAllah...aku harap aku mampu bahagikan masa dengan baik...harus peruntukan masa untuk mengajar dia di rumah...

time aku pack sangat sekarang..balik kerja sampai rumah paling awal pun 6.30ptg..nak mandi...mandikan anak2...nak kemas barang2 untuk persiapan sekolah dan kerja...nak masak..nak mengemas lepas masak..tup2 dah pukul 9 camtu...dalam 9.30pm dah latih zafran masuk tidur...ada lebih kurang stgh jam aje kalau nak ajar dia...tapi dah malam camtu biasa dia pun agak letih...erm kene fikirkan sesuatu ni...huhuhuuh


harap zafran dapat atasi masalah pemakanan ni
i'm so worried about you son
masa lahir bulat..now kurus aje
balik dari majlis tu, aku slow talk dengan zafran...tak baik cakap nenek masak tak sedap..penat nenek tu masak...aku nasihatkan dia bab hormat cikgu..hormat makcik kantin...hormat kawan2...dia macam biasa la..ketawa..ketawa...ketawa...erm sambil tanya 1001 soalan yang menguji minda aku...erm..................


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...