Readers

Monday, June 8, 2015

settle bab pengeluaran KWSP untuk bayaran balik PTPTN

Salam..

alhamdulillah..lega hati mak ni...HAHAHAH...ingat tak bab ni?? haaa ritu punya la pening dok cari surat tarawan PTPTN kan...akhirnya aku dah jumpa kat rumah mama...last 2 weeks we all angkut last barang kat rumah mama...rak buku + album2 + mainan zafran 1 kotak besar...SETTLE!! masa buka laci nak amik album2 tu la nampak surat tu terselit elok je dalam tu...aishhh dasar semakin tua...pelupa sudah...kih3x...

so terus je cari2 balik penyata baki PTPTN tu...ambil semua dokumen yg diperlukan...last week hari jumaat kebetulan apply 1/2 day untuk wedding adik ipar..after work cecepat gi KWSP...mudah & cepat...compare PTPTN..aishhh~~~

ok...nak share la kat korang kot2 nak buat pengeluaran KWSP untuk bayar hutang pendidikan gak kan...korang leh kuar bape banyak pun yang ada dalam akaun II tu...asalkan tak melebihi hutang yang nak dibayar tu ler...first korang kene semak sama ada layak or tak...make sure surat perjanjian korang tu tahun 2000 ke atas...if not, tak layak...then, korang kene sediakan dokumen2 berikut:-


1) dapatkan surat pengesahan baki PTPTN. korang leh gi kat kaunter PTPTN or cari borang dalam portal rasmi PTPTN & submit. nanti surat pengesahan tu diaorang pos kat rumah...nasihat aku based on pengalaman...better gi kaunter & dapatkan time tu juga..if not..berbulan la korang dok follow up...(ni pengalaman aku...harap korang tak senasib la ngan aku...huhuhuhuuh)..surat pengesahan ni valid untuk 3 bulan aje...kalau after 3 bulan baru nak gi KWSP, korang kene dapatkan pengesahan lagi sekali...

2) then, lepas dapat surat pengesahan baki tu, korang gi photostat surat perjanjian asal pinjaman..macam aku ada buat tukaran ke ujrah...KWSP tak mau...dia nak perjanjian asal gak...yang original pun bawa sekali

3) photostat transkrip & skroll ijazah/ diploma korang..bawa sekali yang original

4) photostat IC depan belakang dalam page yang sama...original pun bawa sekali

5) then, you are ready to go to KWSP..gi kat kaunter amik borang...isi2 siap2...tunggu giliran...settle!!!

semua salinan kene ada pengesahan pegawai kumpulan A...tapi it's ok..pegawai KWSP pun boleh tolong sahkan asalkan korang bawa yang original...no big deal..thumb up to KWSP (^^,)

tips: make sure surat dokumen yang diperlukan tu semua lengkap...so tak buang masa...if semua lengkap, 5-10 minit dah settle...lagi satu...make sure korang check baki penyata akaun II KWSP korang dulu...sebab if letak salah amount kat borang nanti, tak lulus plak permohonan...
dah kene buat balik...

hope info ni membantu korang...aku ritu siap buat penamaan waris...senang untuk masa depan in case umur tak panjang kan...eheh...nanti kita story mory tang tu pula ek...


daaaaaa~~ 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...