Readers

Thursday, June 11, 2015

planning tambah anak?

Salam...

actually tak lah planning tak nak anak tu sampai amik ubat ke apa...tapi aku harap buat masa ni aku tak pregnant...lately ni ramai sangat tanya aku bila nak tambah yang ketiga...kadang aku rasa pelik je dengan soalan ni..apa tak cukup ke tengok zhariff yang masih kecil lagi tu?? bila aku cakap "tak...nak rehat dulu 2-3 tahun" ... ada la sok sek sok sek dok bebel kenapa planning lama sangat...anak tu rezeki tuhan nak bagi...tak baik tolak rezeki...usia muda lagi..beranak je selagi bole...bla bla bla bla.... (~,~)

sebenarnya..main reason aku faktor kesihatan...memang la tengok aku ni dah sihat aje..boleh buat kerja..boleh ke hulur ke hilir...tapi hakikatnya...aku sendiri rasa body aku tak sekuat dulu...aku mudah letih...mudah mengah...mudah sakit if kurang rehat...so that..i think my body still not fully recover...inside...aku kan ceazer dah 2x...jarak zafran & zhariff lebih kurang 2 tahun aje...so kali kedua ceazer ni biarlah aku rehat lama sikit...biar luka dalam badan betul2 sembuh...biar aku bertenaga untuk pregnant lagi nanti...lagi pun orang ceazer macam aku bukan boleh pregnant banyak2 pun...hari tu doktor mention kat aku maximum pun 5...tapi make sure tahap body kau..tahap kesihatan badan kau tip top...if not...3 jer dah...gitu la lebih kurang nasihat doktor...time tu dia tanya aku plan nak anak berapa (before we all tau kena ceazer)...aku cakap minimum nak 4 orang...sebab aku suka big family...maybe sebab dah terbiasa kot....(^^,)


in fact, kalau aku angkat barang berat2 sikit, nanti mesti sakit pinggang...kadang2 rasa "terik" kat bahagian jahit tu...that's one sign yang body aku belum pulih sepenuhnya...it's take time..the scar...blood circulation all that...arghhh tak reti la nak menerangkan...hohohoho

that's my main reason...but beside that...aku nak fokus didik dua orang anak aku ni...now...at this moment...aku masih rasa belum terbiasa dengan pengurusan masa...masih kelam kabut kadang kala...banyak kali miss out nak ajar zafran...zhariff pun selalu aku tak berpeluang nak tunjuk flash card ke..baca buku macam time zafran dulu ke..erm....my bad (T_T)

bagi aku...anak ni bukan benda yang kita boleh simply add on...tapi anak ni anugerah & amanah...hadirnya dia beserta tanggungjawab yang kita kene galas...and i'm not the kind of person yang ambil mudah bab penjagaan & masa depan anak2..aku kalau boleh...everything nak yang terbaik for them...some more...banyak attitude negatif aku yang aku wish sangat boleh berubah...tried hard but still (~,~) ....huhuhuhu... contoh?? my bad temper...serius aku memang mudah naik marah...aku harap dapat control dengan lebih baik in future...i'm not sure la because terlalu letih dengan urusan kerja seharian menjadikan aku baran macam ni ke...

this time, actually aku plan nak rehat dari pregnancy semua tu dalam 2-3 tahun camtu lah..at least zhariff 2-3 tahun...sebab serius tired bila pregnant ada anak kecil lagi...lagi2 macam aku...hubby tak selalu ada..most of the time, aku kene arrange & handle hal rumahtangga sendiri..paling mencabar at this moment ialah waktu nak masak & waktu malam...waktu nak tidur..zafran masih tak boleh tidur sendiri2...still nak tidur bersama..tak tau la esok2 kalau dia dah ada bilik sendiri, dia nak tidur dalam tu...hohoho...

kalau next time ditakdirkan aku dapat anak perempuan...Ya Allah syukur gila..ngeh2x...tapi if still dapat boy...i'm still okay..sebab baby sama je kot perempuan ke lelaki ke..i'll still enjoy the moment of raising them up..aku pun pernah bincang dengan hubby....dia pun tak kisah sangat lelaki ke perempuan..and about this 2-3 years "rehat"...he understand...relief huh?? ngeh3x... (^^,)

2 comments:

  1. Yg sulong sue bersalin czer pernah juga rasa 'terik' tu. Mmg sakit.

    Dah jd ibu kesihatan kene tip top. Rasanya kalo ibu sakit habis tergendala urusan rumahtangga ie masak, mengemas, sidai baju dll.

    Boleh cuba amalkan suplemen utk upkan immune sistem dan boost up kan tenaga di samping mknn seimbang dan rehat yg cukup.

    InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  2. Amboi mulut org,kena kat btng idung sndri baru tau.... Klu ceaser ni pantang dia mmg lama pastu blh 3x je kn...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...