Readers

Saturday, May 16, 2015

oh PTPTN!!!

Salam...

aishhh bukanlah nak merungut sangat tapi aku rasa PTPTN ni memang menyusahkan betul...aku kalau boleh nak settlekan hutang2 aku secepat yang mungkin...setakat ni beside house loan..PTPTN la hutang terbesar aku...puluh ribu weiii...since last year aku gi PTPTN nak dapatkan penyata balance...ingat nak buat pengeluaran KWSP akaun II untuk bayar loan PTPTN...last year time pergi, dia suruh isi borang bagai..ok la..their procedure...aku follow je walaupun rasa ridiculous...then, dah isi2 borang rupanya tak boleh dapat kat situ..dia cakap HQ (KL) yang keluarkan...me like..."erk...penyata baki je pun dari KL? kan boleh dapat dari sistem...tak boleh just print & sahkan je by pegawai yang ada ke?" ...the answer...tak boleh..must be from KL...ok bila boleh dapat? katanya akan telefon..normally within 2 weeks to 1 month.... haaa??? adui...ok takpe..tunggu jela....


tunggu punya tunggu sampai lupa...tup2 dah berbulan baru teringat pasal PTPTN balik..bila call...tak tau apa2...suruh datang kaunter...nak cari cuti untuk settle yang ni memang la makan masa...kebetulan hari tu ada cuti lama..gi la kaunter PTPTN lagi sekali..again...kene isi borang yang sama...lepas tu minta penyata KWSP...katanya nak tengok whether lepas ke tak nak minta pengeluaran...aku pelik la..aku tanya kenapa pula? bukan KWSP ke yang patut check lepas ke x? then staff tu cakap, if baki akaun II tu kurang dari baki loan PTPTN, tak boleh buat...aku siap explain boleh...dah bagitau syarat2 lagi yang aku baca kat web KWSP...mati2 bertekak dengan aku cakap tak boleh...last2 aku suruh panggil pegawai..baru dia masuk dalam gi tanya sape aku pun tak tau...keluar dengan muka sengih2 cakap "maaf saya tak tau..boleh rupanya...." ok...aku cool down sebab dia say sorry....
 
 
kali ni boleh pula keluarkan penyata dari sistem..but the problem now..takde pegawai nak sign...alasan mesyuarat...time tu awal pagi ok...aku tanya bila abis mesyuarat..dia cakap x pasti..kat mana pun dia tak sure...aku suruh dia call tanya bila ada..aku boleh tunggu...dia cakap nanti dia call balik, aku datang la..erk erk..ingat rumah kita sebelah PTPTN je ek?? dah bising2 baru dapat..tu pun after 3 hours waiting there..siap sempat buka akaun SSPN zhariff...gi bayar bil api...air...indah water...lunch sekali...settle segala2 urusan...then, bila dah dapat penyata tu aku minta sekali surat tawaran sebab aku punya ntah kat mana ntah..maklumlah dah lama kot..tahun 2002...aku dah pindah ni...tak tau mana letak...sekali tu tau berapa kene charge? RM90..gile la...just minta copy surat tawaran je pun..tak berapa helai je..kalau nak charge RM20 pun aku rasa dah cukup buat profit dah...at the end...aku blah je..malas la fikir pasal nak bayar guna akaun II...bayar ajelah bulan2 sikit2...ntah bila la baru boleh abis..

oh PTPTN...patutnya membantu menyenangkan...meggalakkan penghutang selesaikan hutangnya...bukan menambah beban yang ada...ermmmm....aku stress fikir pasal hutang aku...kalau boleh nak settle cecepat..kalau hutang dah takde...boleh fikir ke arah menjadi fully housewife gitu...kih3x...

angan2....semoga dipermudahkan... 
for my beloved sons...
insyaAllah (^^,)

3 comments:

  1. penyata online kn ada..amek kat e-fex..login kat ptptn site..

    ReplyDelete
  2. Xbole..msti yg disahkn oleh peg ptptn..lau x dh lme le kt print sndiri je....

    ReplyDelete
  3. Ptptn nimg membebankan..stress bulan2 byr pun baki still byk..adoi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...