Readers

Tuesday, June 23, 2015

perkembangan Zafran

Salam...

sengih aje macam kerang busuk...HEHEHE
tapi honestly...
this "sengih" yang make me cheers & comfortable
lama dah tak update pasal zafran kan...aish anak mama yang sorang ni..boleh tahan nakal dah skung...zafran now lasak & aktif sangat..jenis tak reti duduk diam..ade je benda dia nak buat..tapi one good thing...desire dia untuk learn new thing tu memang bagus..sampai kadang2 kita yang pening nak ngajar dia..eheh...ABC..123..aliff ba taa...semua dah tau walaupun kadang ada tonggang langgang...warna semua dah kenal..binatang2 pun almost dah kenal..nanti ingat satu hari nak bawak gi jalan2 kat Zoo..mesti dia suka...eheh


hobi melukis + menulis sambil nyanyi
i love to see him like this
zafran suka sangat bertanya..mudah tersinggung...pandai pujuk..mudah marah...dah pandai merajuk sikit2...erm apa lagi about the feeling & attitude ya...ermm...erm...dia suka sangat tengok kartun & lagu2 childhood...macam "wheel on the bus" , "old mcdonald had a farm" , "rain rain go away", "baa baa black sheep" , and the most favourite songs..."5 little fingers"...hari2 dok nyanyi dalam kereta...dia suka menyanyi..kadang2 dia pandai tukar lirik sendiri but the tune keep remain...contoh, "mommy finger...dia tukar jadi mama finger"...macam tu la...kadang2 suruh aku nyanyi sama...kadang2 dia tak bagi ikut dia nyanyi...dia marah...suruh diam..HAHAHHA....

his "work" station
plan nak buatkan bilik study + toy
tapi belum berkesempatan
pemakanan dia pula seringkali merisaukan aku..dia picky eater..susah sangat nak makan..tapi certain2 makanan kalau dia suka..dia makan banyak..penatlah dok masak macam2 nak bagi dia..kadang dia makan sikit..kadang langsung tak mau...so far, kalau makan nasi..dia suka ikan bilis goreng, udang celup tepung, sup soo hoon, telur goreng, telur masin, ikan plak ikut mood...kadang dia nak..kadang dia tak nak...sayur memang tak nak makan...nampak sekecil semut pun suruh aku keluarkan...huhuhuhu...nasi berperisa memang favourite...macam nasi ayam ke..nasi beriani..nasi minyak...erm..lagi satu kalau aku dah pening nak bagi dia makan ape..aku buatkan spagetti je...yang ni confirm dia makan...eheh...then, dia suka sangat makan benda yang crunchy...contoh keropok ikan..keropok udang..memang almost everyday minta aku gorengkan malam2...dia makan sambil layan kartun...air milo or oren segelas..kadang nak air sarsi..ikut mood dia la..apa dia minta aku buatkan je asalkan dia makan...sebab bukan senang nak suruh dia makan...asyik tau minta susu jela...huhuhuhu

paling payah nak suruh tidur
suka "melawan" mata..HUHUHUHU
kalau bab jaga adik..dah makin pandai..kadang aku sibuk kat dapur..dengar zhariff nangis...dok jengah..dia tengah bagi adik mainan..kadang dengar la dia pujuk "jangan nangis adik"...gitu...lemah lembut dia ni actually...tapi lately dia mudah marah & melawan bila kita tegur..i think "tantrum syndrome" at his age...aku try nak adopt gak..kadang2 mampu sabar..kadang2 naik "hantu" gak...HAHAHAHA...


walau apa pun...aku sayang gila kat zafran...sampaikan kadang2 orang marah dia tapi aku yang terasa..biar aku marah takpe..jangan orang lain marah...HAHHAHAH....tapi dalam hati jela biasanya...aku tau orang tegur tu untuk kebaikan...cuma kadang2 aku rasa bila orang marah dia tanpa faham dia...aku rasa macam orang tu marah kat aku...penah luah kat mama pasal ni..mama cakap normal..seorang ibu biasa memang rasa macam tu bila orang marah anak dia...ooooo gitu ek...eheh...

now i'm fully understand your overprotective attitude mom..it's because your LOVE...thanks for all this while you've been protected me until this age..

hanya Allah je yang mampu balas jasa mama..(T_T)
sehingga bertemu on the next entry...
daaaa~~~

4 comments:

  1. amboi zafran
    da bijak da ye
    heee name anak kita sama la ade zafran jugak
    ishhh bestnye siap ade workstation sndiri lagi nie
    boleh ikot idea ni bile firash besar nanti

    ReplyDelete
  2. Bila baca entry ni teringat zaman2 mula2 berblog dulu. Seronok mencatat perkembangan dan cerita2 tentang anak. Sekarang dah besar ibu malas pulak update blog. Aduh la..

    ReplyDelete
  3. mengubah lirik lagu tu supo la macam anak sue, hehe...kelaka dengar dia nyanyi tapi lirik lari
    apa apa pun best kan melihat perkembangan anak2 yg kian membesar ni, tp pd masa yg sama tak nak anak2 cepat besar sbb tak habis lg curahkan kasih sayang ;)

    ReplyDelete
  4. sejujurnya. memang bila semarah mana pun kita pada anak, bila ada org lain marah sekaki, rasa sentap gila! semoga membesar jadi anak yg baik dunia akhirat. risau sgt tgk anak2 membesar dlm keadaan zaman skrg

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...