Readers

Monday, May 25, 2015

perlu ke hantar taska?

Salam...

Allahuakbar...memang berat bila aku fikirkan...aku tak tau la perlu ke tak nak hantar anak ke taska...seriously aku memang tak yakin...risau..lagi dengan perangai anak aku...aku takut orang tak jaga baik anak aku..dera anak aku..kalau tak dera fizikal..dera mental anak aku...kenapa tetiba fikir nak hantar taska??

erm actually dah lama fikir & hitung2...tu yang kadang2 dok fikir nak resign je jadi suri rumah tangga sepenuh masa...tapi keadaan pula tak mengizinkan..aku bukan apa...kesian dok tengok parents aku...penat...dan makin nampak uzur dah sejak akhir2 ni...lagi2 papa...maybe faktor kesihatan buat dia nampak lebih berumur banding mama...lebih kurang 2 minggu lepas akak aku pula baru lepas bersalin...so now parents aku bertambah busy...dia berpantang kat rumah..dan dengar kata, semalam mama dok cakap kat aku yang akak aku nak minta tolong diaorang jagakan baby baru ni...

I love both of u till my last breath
(T_T)


bila aku tanya...mampu ke..senyuman aje yang diberi...papa cakap larat lagi...cuma penat la sikit...erm aku diam..tak tau nak cakap apa..serba salah pun ada..runsing 1 malam dok fikir benda ni...dah sampai masa ke aku cari taska untuk zafran & zhariff??? dulu pernah utarakan kat parents aku...tapi mama mati2 tak izinkan hantar ke taska...nak bela cucu sendiri katanya...that time sebab papa sakit lama..pastu on & off mama pun sakit...tu yang aku tak sampai hati...start cari taska...ada 2-3 option...bila tanya pendapat dia...bising juga la..bape minggu dok bebel tak bagi aku hantar taska...at last...after discuss dengan hubby, we all tak jadi hantar taska...now??? tak tau la..aku lom sempat discuss further dengan hubby..tapi malam tadi memang tak boleh tidur fikir hal ni...

anak...mak bapa..kerjaya...pening aku fikirkan...options aku....

1) if aku resign - settle hal penjagaan anak & at the same time tak menyusahkan orang tua lagi..but the disadvantage tu..aku dah tak dapat la hulur duit macam sekarang...dan tak mustahil...hubby pun akan effect dari segi masalah kewangan...loan rumah..kereta..insurans...ptptn aku..saving anak2...saving family...huhuuhuh...banyak tu.....

2) if aku tak resign & hantar taska - settle bab tak menyusahkan parents...tapi hati aku tak senang...fikir hal anak2 yang diberi penjagaan pada orang yang aku tak kenal rapat...dan faktor kewangan datang juga...sebab bukan murah hantar taska...tak kan aku nak tarik sikit duit pemberian kat parents..if tak tarik kat situ..tak mampu rasanya hantar taska untuk 2 orang anak...

3) if aku tak resign & tak hantar taska...keep bagi parents jaga - aku tak sampai hati tengok parents aku macam tu...aku faham penat wei...aku kalau weekend dok jaga budak 2 orang tu pun terasa letihnya...dengan nak masak lagi...now mama pula tengah busy dok dapat upah menjahit banyak..maklumlah dah nak dekat raya ni kan...berlambak orang dok hantar upahan..lagi la diaorang penat...zafran dah makin nakal & lasak...zhariff pun sama...

stress la...tak tau option apa lagi aku ada...any idea friends??? 

Ya Allah...moga diberilah petunjuk.....
serius aku rasa terbeban sangat fikir hal ni.............. 
(~,~)  

my permata hati
masa ni dua2 umur tak sampai sebulan

  I just want the best for you sons...

2 comments:

  1. buat solat istikharah tanya Allah pilihan terbaik.

    pada pendapat Sue hantar taska is better than babysitter sbb taska ni ada sistem dan ada waktu cuti mereka. Maksudnya diaorang x boleh cuti sesuka hati berbanding babysitter.

    Utk harga budak besar murah sikit berbanding bayi

    Boleh survey taska yg ada sijil JKM, mula2 mmg risau, doa byk2 smg Allah pelihara anak kita.

    Utk bg duit kat parents kalo terpaksa kurangkan amount duit tu apa kata ganti dgn beli brg2 dapur ikut bajet erza pd parents. Smg ada keberkatan rezeki dgn duit yg kita bg pd parents.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...