Readers

Tuesday, December 15, 2015

Throwback: JJCM (Day 3) di Kuching, Sarawak

Salam...

rini nak story pasal last day kitaorang kat Kuching, Sarawak...plan we all last day ni just repeat kesedapan Mee Kolok & nak pergi Pasar Serikin..tak banyak plan pun..Pasar Serikin ni agak jauh dari bandar kuching, terletak di Daerah Bau..pasar ni terletak kat kawasan pemisah Malaysia - Indonesia...sebab tu ramai juga peniaga dia loghat ke arah Indonesia gitu...ehehe...

ni la gerai mee kolok yang sedap tu
Sepinang Sari Cafe & Restaurant
yang tepi sekali ni la pemandu pelancong we all
abg amir yang sangat bersopan santun (^^,)
macam laksa sarawak...mee kolok ni pun memang banyak di jual di kedai2 lain..tapi untuk terjamin kesedapannye..korang try la gerai ni..kedai biasa tepi jalan aje..tapi sedap sangat...

mee kolok special
ade 2 jenis mee kolok...satu yang biasa..satu lagi yang special..yang special ni kuantiti mee dia lebih & daging ade tetel sekali..sape peminat tetel boleh la try..gerenti puas ati...
anak2 masih bad mood..pepagi dah kene bangun
kih3x

pukul 7.00 we all dah keluar dari homestay ok..huhuhu...lepas breakfast..we all terus gerak ke pasar serikin..tips nak pergi sini kalau korang dari bandar kuching, kene lah gerak awal pagi..sebab kat sini cuaca dia sangat panas..boleh rentung...pagi dia macam tengahari..elakkan juga pakai baju tebal..takut tak tahan kepanasan boleh pengsan nanti...phewww~~

upon arrival
masa ni rasanye baru pukul 9 lebih kot
gile panas...huhuhuhuh
nasib baik lah abg amir bagi pinjam payung...boleh payungkan si zhariff...zafran ok la..ade cap...memang mandi peluh wei kat sini...hahahah...kat sini barang memang murah..tapi korang kene pandai tawar...kalau pandai cakap bahasa diaorang, lagi dapat murah...eheh...aku borong banyak juga barang kat sini..kain songket sarawak tu aku beli lagi 2 helai sebab murah...pastu barang hiasan rumah..frame2 ayat Quran..murah & cantik..rumah aku tu kan togel lagi..takde satu pun barang hiasan...nanti boleh la gantung time nak raye tahun depan...wahhh jauh aku pikir..kahkahkah!!

sekitar pasar
zafran rambang mata sebab banyak toys jual kat sini
kopak jugalah kene pau dengan dia
selain tu, aku beli barang mainan zafran..makanan & minuman...ikutkan teringin nak beli kain pasang sulam2 & telekung bersulam..tapi duit tak mencukupi...maklumlah..percutian budget namanye..kih3x...lepas puas bershopping (we all tak jalan sampai habis pun sebab tak larat, lagipun kebanyakkan barang yang lebih kurang same je setiap kedai), we all pun balik...tapi sebelum tu singgah di Rizab Semula Jadi Wind Cave Nature Reserve...

snap photo dulu
ni kire macam tempat perkelahan jugalah..ade sungai & tempat untuk lepak2..we all singgah jap je kat sini..singgah rehat & makan...

our small family
pagi sebelum bertolak tu member2 dah buat breakfast sesiap untuk tapau ke sini..goreng nugget, sandwich dan cucur sardin...since perjalanan jauh, for sure lapar..kat area sini abg amir cakap agak sukar mencari kedai yang halal..kadang nampak macam orang melayu je, tapi belum tentu Islam..maka untuk keselamatan, bawa lah bekal sesiap...bagus kan abg amir ni..(^^,)

our bekal
cucur sardin | sandwich sardin | nugget ayam
makan2 sambil borak2..lepaskan lelah bershopping...actually tahap kepanasan tu yang buat kan kita lebih cepat letih tau..serius terbakar wei kulit...huhuuhuh..lepas lepak sini, terus balik homestay..kemas2 barang..mandi (wajib sebab dah mandi peluh kan) & rehat2 jap...then gi airport...thanks to abg amir for make it our trip so enjoy-full...

barang aku yang paling banyak
baju family satu beg
barang shopping tak tau bape beg...HAHAHAHA
ni dah lepak kat ruang menunggu
time balik ni anak2 memang tidur aje since flight pun malam...last before balik, we all makan kat airport je..makan KFC..eheh..overall memang rasa best sangat trip ke Kuching ni...except the time zafran jatuh on the first day tu..huhuhu...tahun depan plan ke jakarta / bandung...seronok nye membayangkan dari sekarang...kih3x....

daaaa~~~

1 comment:

  1. X sangka cuaca kat sana sgt panas ye. Wah dah ada plan bercuti thn depan. Syoknya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...