Readers

Tuesday, December 29, 2015

menjelang 2016

Salam....

tinggal berapa hari saja lagi nak masuk tahun baru...every time pun rasa masa cepat berlalu..bila kita sibuk dengan urusan seharian, pasti tak sedar masa berlalu dengan pantas...hari2 sama sahaja urusan hidup aku..pergi kerja, busy di office, balik kerja, busy di rumah dengan urusan keluarga...gitulah sehari-harian...so jangan sentap if aku tak pick up call, respon to message lambat, sedangkan masa untuk diri sendiri pun kadang2 tak ada...ni kan pula nak entertain orang... (T_T)

looking back for this whole 2015..........................

dari segi family life...getting better..tahun ni dah dok rumah sendiri...dapat rasa penat lelah urus rumah tangga sendiri..letih tapi bila dikenang balik..rasa puas..dapat olah rumah tangga sendiri...makan apa...pakai apa..hias macam mana..selerak macam mana..semua handle sendiri...jadi rasa puas tak ada campur tangan orang lain dalam hal rumah tangga kita sendiri...hihihi....

dah puas la rasa dari rumah kosong banyak kelengkapan tak ada...basuh baju dok angkat ulang alik rumah mak..basuh & sidai kat sana...sampai la ni dah ada mesin basuh sendiri..ampaian sendiri...hihihi...

puas juga la rasa try macam2 menu yang tak pernah dimasak pun sebelum ni...kadang jadi at the first attempt..kadang kelaut..semuanya menyeronokkan...

puas juga la dapat buat party kecil-kecilan..start dari makan2 hujung minggu dengan family...bbq hoursewarming party...sampailah ke birthday party anak2...seronok plan sendiri...laksana sendiri...

puas juga la gaduh-baik-gaduh-baik-gaduh-baik tak sudah2 dengan hubby..semua pun kadang berselisihan pendapat..dari sekecik2 benda sampai ke besar2 benda...hahaha...aku pun makin kuat melawan pula this year..before2 ni jenis tak melawan...jenis malas panjang2..tahun ni tak tau nape...mungkin faktor penat melampau & faktor dah "bosan" jadi "pengalah" kot...tapi gaduh2 camne pun...mesti nak kene bercakap gak..anak2 la penyebab...

"bie, rini zafran muntah"
"bie, rini zhariff buat hal..dia tak mau minum susu"
"bie, rini zafran nangis cari hubby"
"bie, susu anak dah abis"
"bie, lampu dapur rosak"
"bie, peti ais tak mau hidup"

haaa...segala2 nak tak nak..kene cakap ngan hubby...sebab kita ni hidup dah sebumbung..baik buruk tetap kene telan...pelan2 kayuh..pelan2 ubah...mungkin tahun ni tahun mencabar untuk hubby bab2 berkaitan "handle" aku...hahahahhaha

tahun ni juga aku rasa banyak gaduh..maybe sebab dah dok sendiri...banyak benda baru nak capai persefahaman..lagipun beza banyakkkkkk sangat if dok dengan parents & dok sendiri..cuma aku lihat dari sudut positif..if tak tunjuk, orang laki ni tak tau..tak faham..melawan bukan sebab tak hormat..cuma nak cari persefahaman..supaya masing2 lebih faham pasangan...aku memang paling kuat melawan if melibatkan anak2...fuhhhhh~~~ letih bab ni.................

sebab tu kot tahun ni hubby banyak kali try jadi romantik??? hahahha...aku agak jela...cehhh

dari segi kerjaya pula...2015 tahun mencabar untuk aku...banyak kene marah..banyak kene sound..performance pun drop sikit...faktor kedatangan pun out...selalu lewat masa awal2 pindah rumah dulu...MC pun banyak sebab anak2 sakit...parents sakit tak dapat jaga anak..aku sendiri pun banyak sakit sampai masuk hospital...ermmm...semua sebab tak cukup rehat....

aku harap untuk tahun 2016 ni...aku lebih "cool"... aku mampu urus rumah tangga dengan lebih baik...masakan pun kene lebih "power"...asah skill gitu...hihihiih....anak2 pun makin besar..makin mudah urusan aku...aku harap 2016 juga, aku mampu settle at least 50% hutang PTPTN...kereta pun tinggal 2 tahun je...rumah tak payah mention la..wajib bayar sampai ke tua...fuhhh~~...tu je la major hutang..len hutang small2 amount je...tak payah pikir sangat nanti sakit jiwa...kih3x....

kempiskan perut??? huuhuhu...azam tahun lepas yang tak berjaya dicapai..carry forward?? hahahah..tengoklah camne..sebab ramai pula tegur cakap aku chubby camni nampak lawa...aikkkk...camne mata diaorang ni lain plak dengan aku...cuma aku rasa tang perut jela kot...tengok la if ada masa aku try kempiskan..but not in my priority list...

in 2016, aku nak siapkan bilik mainan budak2 ni...and if mampu...siapkan bilik kedua sekali...insyaAllah..tu la priority azam aku untuk tahun 2016..harap dipermudahkan segala urusan aku...amin.....

1 comment:

  1. InsyaAllah smg dipermudahkan segala azam thn baru erza.

    Hutang kereta sue pun lg 2 thn nk habis. Ptptn yg plg byk nk kena byr.

    Caiyok2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (190) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...