Readers

Tuesday, December 8, 2015

menganjak usia lagi setahun

Salam...

esok genap umur aku 32 tahun...dalam tak sedar dah masuk 3 series..serius tak sedar...rasa macam masih late 20s...HAHAHAH...kacau ni jiwa muda...ok ok meh serius sket...erm actually aku memang tak rasa ape bezanya bila umur 30an ni until lately ni...sebab??? badan mudah sangat naik...dulu kau melantak la macam mana pun..maintain cenggitu je badan aku..sekeping aje...sekarang ni...mendadak2 naiknye..menci!!! dah kene control2 makan...huhuhuhuuh (>,<)


tu la...bila kita makin berumur, memang metabolisme badan akan turun...which means pembakaran kalori tu dah kurang..bak kata orang tua...enjin badan dah karat...hahaha...ingat lagi dulu aku ni memang kaki makan la..orang kalau tengok mesti cakap "tak padan badan kecik...makan banyak gile" ...eheh...actually adik beradik aku semua memang kuat makan...except adik bawah aku..adik lelaki aku yang sorang tu je memang makan dalam jumlah yang kecil...the rest semua kaki lantak...


time kecik2...kalau papa beli biskut satu tin yang 5kg tu...2-3 hari dah abis...walhal biskut lemak kosong je...hahahah...sampai ade sekali tu member datang rumah time lunch...terperanjat dia..dia cakap korang adik beradik ni macam ikan pirana...letak ape je makanan semua abis..sedap ke tak ke...ahahahah

tapi tu la keseronakan sebenar...bila makan berkumpul memang boleh mendatangkan selera...dah memang jadi tabiat, papa ajar anak2 semua makan berkumpul...time makan semua mesti ada...time tu la selalu berebut makanan, pastu kene marah...tapi tak heran pun...hahahah....gile nakal la time kekecik dulu...

now umur pun dah 32 tahun...dengan keadaan aku sekarang ni, rasa memang syukur gila dengan segala rezeki & ujian yang Allah beri...semuanya mematangkan aku...cuma memang masih banyak kekurangan diri yang perlu dibaiki..walaupun kadang aku cuba, tapi selalu tewas dengan sikap buruk sendiri...semoga aku terus istiqamah, berhijrah jadi wanita (sebagai anak, isteri dan ibu) yang lebih baik...


dulu time study...selalu bayangkan life di kala umur 30an...time tu aku bayangkan by 35 years, aku dah ade rumah, kerja stabil, parents dah senang, boleh travel ke mana je yang aku nak...husband & kids?? tak masuk dalam list time tu...hahahah...memang aku budget aku tak kahwin dulu...bukanlah nak melawan fitrah manusia..cuma time tu aku fobia bila cakap bab perkahwinan...fobia sebab tengok orang di sekeliling yang dilanda pelbagai masalah perkahwinan...tu pasal mama komain risau dulu tengok anak pompuan dia yang sorang ni...macam tomboy..hahahahah...


now bila aku sendiri dah tempoh alam perkahwinan tu, aku rasa syukur...walaupun orang cakap kahwin tu tak selalunya bahagia (and yes, i agree with this quote)....tapi perkahwinan ni banyak mengajar aku, beri aku peluang teroka diri sendiri.."watak" yang tak pernah aku fikir aku mampu bawa, tapi aku diberi peluang untuk belajar...yes...anak2 la anugerah yang paling bernilai dalam hidup aku setakat ni...mereka penguat semangat aku..especially bila aku ade bad time dengan hubby...bad time dengan hal opis...anak2 la pengikat kasih sayang aku...anak2 jugalah yang kuatkan semangat aku...kalau dulu aku mudah goyang...sikit2 nak nangis...sekarang ni aku boleh berbangga dengan pencapaian diri sendiri...bukanlah bangga sampai nak bongkak..just bangga to appreciate the positive achievement of myself.

and aku pun terasa yang aku makin matang dalam mencorakkan hidup & masa depan we all satu family...banyak benda aku rancangkan..walaupun slow movement to it but both, hubby & myself sepakat dalam hal perancangan keluarga...alhamdulillah sangat he's supportive.


aku harap...dalam masa 3-4 tahun lagi, dari segi financial we all akan lebih stabil..dari segi anak..insyaAllah...we will try to give our best as a parents...untuk tambah anak tu memang ingin but not within this short period..maybe 1-2 years later...and....aku harap aku akan lebih "enjoy" dengan life sendiri...tak mau stress2 sangat..penat2 sangat...tak mau selalu harapkan life yang perfect...sebab tak ada life yang perfect pun...so aku harap aku akan lebih relax & kikis sikit perangai "perfectionist" aku ni...huhuhuhhu...

aku mudah stress/tension, cth if tengok rumah bersepah, aku dah bad mood...walhal memang la akan selalu bersepah sebab ada anak kecil..then, kalau masak tak menjadi pun boleh bad mood...walhal biasalah kadang2 masak tak menjadi...aku bukan chef pun...ahahahaha..kadang tak bersebab pun aku bad mood..aku tak tau nak buat ape pun aku bad mood...haa ni memang parah..musim angin monsun datang...hihiih...tu la maksud aku yang aku harap aku lebih "chill"..lebih "relax" dari segi emotion...fuhhhh~~~ banyak hopes aku...eheheh (^,^)/

2 comments:

  1. Alhamdulillah....
    selamat ulangtahun...
    semoga sentiasa dipanjangkan usia..dimurahkan rezeki...Amin....

    ReplyDelete
  2. Menggamit kenangan biskut tin 5kg tu parents pun beli yg tu sbb keluarga kami besar. Beli byk jimat sikit. Huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...