Readers

Saturday, December 12, 2015

Throwback: JJCM (Day 2) di Kuching, Sarawak

Salam...

sambung entri ni untuk hari ke-2 di Kuching, Sarawak...

hari kedua we all keluar lewat sikit...bagi rest cukup2 sebab day 1 memang penat..sampai2 & berjalan sampai malam...bagi chance la day 2 tidur lame sikit...eheh...

pagi tu, we all breakfast masak sendiri di homestay...bahan2 beli masa day 1...simple je...bihun, telur, roti, sardin, sayur2, gula..yang lain basic macam minyak, milo, periuk kuali semua lengkap dah ada di homestay...pagi tu sempat la basuh & sidai baju..memang tak bawa banyak baju, nak space luggage...eheh

our breakfast on day 2
bihun puteh by ona | sandwich by ola
lepas breakfast, bergosip sakan...baru la abg amir sampai...lebih kurang dalam pukul 12 macam tu la kot...first tempat dituju....laksa sarawak..yeh!!

MOM'S LAKSA KOPITIAM
the best taste of laksa sarawak
a must try menu okay!! trust me (^^,)/
laksa sarawak ni memang ade jual merata..tapi nak cari yang sedap korang wajib singgah di Mom's Laksa Kopitiam..difahamkan diaorang ni ade banyak gak cawangan, if stay kat kuching, boleh pergi ke Petra Jaya..selain tu ada cawangan baru juga di Jalan Astana..ni pun kat Kuching...

zafran memang suka sangat laksa ni
abis dia makan..sampai ajak bergambar pun susah
zhariff lena tidur..dapatlah aku menjamu dengan tenang...eheheh
ni lah rupa laksanya..pekat kuahnya..memang lazat

kat sarawak ni...one thing yang special kat kedai makan dia...alatan makan (sudu, garfu, penyepit) semuanya dihidangkan dalam bekas berisi air panas...sterilization tau...that's good..memang rare..tak jumpa kat melaka..eheh...so far semua kedai yang we all pergi..semua hidang macam ni...




lepas kekenyangan, we all teruskan perjalanan ke pasar..borong ikan terubuk masin & sikit cenderamata...then terus menuju ke museum kucing...haa tak sangka kucing pun ada museum..tak pernah tau pun kewujudannya...dalam kepala dah bayangkan mesti best sebab bila sebut kucing je terus terbayang benda2 yang kiut miut...eheh...museum ni tak jauh pun dari Mom's Laksa kopitiam..terletak di bangunan Ibu Pejabat Dewan Bandaraya Kuching, Petra Jaya..di aras bawah...best tempat ni..atas bukit..dari atas boleh tengok kawasan bandar...cantik pemandangan..tapi time pergi tu Jerebu masih ada sikit..tak nampak sangat pemandangan indah tu...sob3x...

di luar pintu masuk
cantik view...snap photo kenangan satu family..eheh
amboi zafran komain peace tangan tu
ermmm zhariff with the blur face..always!!
sedikit info untuk masuk museum kucing ni:-
masa lawatan dia setiap hari 9.00pagi hingga 5.00petang
harga masuk percuma...tapi bayaran dikenakan jika nak ambil gambar..of course la nak kan...kalau phone camera / kamera biasa - RM3.00, kamera digital - RM4.00, kamera video - RM5.00...murah je...eheh

spot zafran..cute sangat la dia terselit situ..hahaha
zhariff blur di sebalik patung ni
KAHKAHKAH
actually banyak gila picture dalam museum ni..tapi share ni jela ye..eheh...lepas meronda2 dalam museum, we all teruskan perjalanan ke Kampung Budaya (Sarawak Cultural Village)..jauh jugalah perjalanannya...

ni saje je snap depan signboard otw ke kampung budaya
zafran tidur dalam kereta
Kampung Budaya ni kat Santubung..lebih kurang 1/2 jam ke 45 minit perjalanan..macam abg amir ni dia sopan santun bawa kereta..makanya dekat sejam juga lah baru sampai..campur lepak bergambar ni lagi..eheh..sayang sungguh tak dapat snap photo gunung santubung...macam aku cakap time ni masih jerebu..so gunung tak jelas sangat..samar2 aje bentuk dia..abg amir cakap if tak jerebu, dari sini boleh amik picture dengan jelas..cantik pemandangannya...

di depan pintu masuk
kaget aku dengan anak2..tak ready langsung
time kitaorang pergi, tutup kaunter plak..tapi memang tak plan nak masuk pun sebab harga tiket agak mahal...RM60 seorang...

depan pintu masuk juga
disebabkan tutup, we all bergambar2 je..sekali tu tengok ade orang main masuk je..kitaorang pun ape lagi...join sekaki la...HAHAHAH

dapatlah pic kenangan di tangga kayu rumah bidayuh
gila gayat aku..tu yang naik last2..tak payah tinggi sangat..HAHAHA
pastu dapat try titian ni...
jambatan buluh bidayuh name dia
tinggi gak..lebih kurang 1 meter kot ni...gerun la juga..HAHAHAHA
lepas tu nampak ade orang dah pandang2..we all jadi cuak plak..terus plan keluar jela..ikutkan dalam ni luas..ade macam2 lagi...ade pertunjukan..ade jual2 kuih traditional..no point pun if we all masuk dalam lagi..dah close kan..just ade rumah2 tradisional ajelah..

last pic...kenangan
pastu berdepan dengan Kampung Budaya ni...ade dataran menghadap pantai..nice view..ramai juga orang melepak kat situ..so we all pun gi la menjengah..dah alang2 sampai kan...

bergambar di dataran
selebihnya jalan2 & makan minum benda ringan aje..layan zafran main mainan...then, we all terus balik...next tempat....kek lapis sarawak..wajib juga kan?? hehehe

kek lapis dayang salhah
abg amir bawa kami ke sini untuk membeli kek lapis sarawak..lokasinya di dalam rumah persendirian sahaja...tapi banyak sangat choice flavour...rambang mata..makan banyak sampai tak tau mane nak beli...hahahah...lokasi dia di Petra Jaya juga..kampung gersik...ada signboard di tepi jalan...rumah dia masuk ke dalam sikit..betul2 belakang masjid...jaminan memang halal & sedap...boleh makan banyak sebab setiap jenis ade tester...zafran makan banyak gila..dia memang "hantu" kek..hahaha

aku pun borong banyak gila kot..semua family members dapat sorang seketul...kih3x...

our menu on 2nd day
sotong nestum | ketam telur asin | sayur midin | ayam pansuh
lepas tu terus menuju ke TopSpot again...sebab nak repeat makan menu lain pula..sedap & murah..tu yang nak repeat tu..eheh...kali ni memang puas la..sotong nestum tu repeat lagi sebab sedap yang amat...ketam dia well cooked..terasa isi yang penuh & telur asin tu...nyum3x...then, korang memang wajib try ayam pansuh...takde ni kat melaka..sedap..tak tau nak describe camne..nak kata macam sup ayam...x juga..difahamkan dia masak dalam buluh tu..ade letak some sort of hebs sarawak..so memang secret recipe la kan...hahaha...then, sayur midin..ni special..kat sarawak je ade ni..sayur ni memang tak jumpa kat melaka juga..ranggup...sedap!!! serius!!!

then dah kenyang terus balik...awal juga la balik..sebab plan hari ketiga nak gerak awal pagi..so bagi rehat sikit...kumpul tenaga...bestnya sarawak!! huuuuu rindu moment kat sane..sob3x...

nanti story the last day pula ye..daaaa~~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...