Readers

Thursday, December 10, 2015

Throwback: JJCM (Day 1) di Kuching, Sarawak

Salam...

Subsequent to entry ni, rini nak review tentang program JJCM kitaorang kat Kuching, Sarawak. We all bertolak pada 09/10/15 yang lalu...lebih kurang kol 3 pagi gerak dari melaka...park kereta kat "long term car par"...bayaran sehari RM35 sahaja...dari situ we all naik shuttle bus...bus ni memang 24jam beroperasi..setiap 15 minit dia jalan..so korang plan la jadual if nak parking kat sini...kitaorang sampai2 kat parking tu je memang dah ade bus..terus naik..zafran eksited gila...first time dia naik bus..seronok...bising aje mulut dia...eheh...zhariff blur je time ni..mamai tidur...sekali tu part paling tak best, baru realise kamera tertinggal dalam kereta...nak patah balik takut tak sempat...so pakai phone kamera jela..rugi sangat sebab if kamera JJCM ktorg tu, gambar memang superb la..eheheh...


my HTC camera phone
waktu check-in
sampai2 we all gi check-in dulu..mesin check-in buat hal pula time tu..lama jugalah beratur...perut dah lapar...lepas tu we all gi makan...aku & anak2 je makan..the rest tak lapar katanya...nak simpan perut untuk sarap di kuching...aku??? perut banyak ruang...HAHAHAHA

ni dh dok melepak kat balai berlepas
bdk kenit ni...siap bawak mainan bajak ni ke kuching
actully baru beli sehari sebelum pergi kuching..tu yang dia sayang sgt
now bajak tu pun dah jahanam dia kerjakan...HAHAHAH
ni 3rd time zafran naik flight & first time for zhariff...tapi zafran sangat teruja...asyik nak pergi kat kapal terbang tu dekat2...maybe sebab now dia dah makin besar..boleh faham..compare dulu pergi masih baby lagi...eheh...memang seronok sangat layan zafran time kat airport...dia teruja..mama dia ni lagi bertambah teruja..macam2 benda nak show to him...eheh


sarapan mee kolok
alhamdulillah dalam flight budak2 tak buat hal..zafran sibuk makan biskut...zhariff tidur...sampai2 je member dah datang jemput..member ni kenalan salah sorang member kitaorang..abg amir nama dia..dia mualaf...pension TUDM..now free time tak ada buat apa..so bawa we all jalan2...sebelum balik tu we all bagi lah duit sikit...upah bawa jalan2..lagipun kereta pun pakai kereta dia..ok la kan..eheh..

ni la rupa mee kolok sarawak
sedap yang amat...rindu nak makan lagi
masa sarap ni memang tunggu lama sebab ramai orang...time ni memang stress la...budak2 bukan boleh tunggu lama..lagipun maybe diaorang dah panas...tak mandi lagi..sampai2 dari airport terus abg amir bawa we all sarap...tu yang buat hal..zhariff nangis dah..zafran dah mula nakal buat perangai...tapi bila makanan dah sampai...ok la..memasing makan tahap kebulur..jam lebih kurang 10.00 pagi camtu la..tapi di sana macam dah tengahari panasnya...huhuhuhu

then, terus gi homestay..tak ingat nama tempat tu...time ni la incident yang tak diingini berlaku...memasing dah penat...aku tengah tidurkan zhariff..hubby tengah leka nak buat susu zafran...member lain suma keletihan, ade tidur...ade sibuk mengemas...ada yang mandi...time ni la zafran bermain di ruang tamu..tak tau camne, rak TV & TV sekali jatuh...berdarah telinga & sebelah kepala dia...ALLAH...tuhan je tau perasaan gusar aku camne time tu...terus nangis peluk dia...syukur...keadaan tak teruk sangat...dan syukur Allah masih pinjamkan dia untuk aku....(T_T)

aku gi rumah sebelah, minta tolong hantar ke hospital...abg amir time tu dah tinggalkan ktorang sebab nak menjemput anak dia balik dari asrama..janji dalam petang baru dia akan datang semula bawa we all jalan2...kat hospital memang sedih sangat tengok nurse cucuk zafran...ni kali kedua dia masuk hospital...aku memang peluk dia erat...tak sanggup sangat tengok dia sakit...rasa menyesal menusuk2 dalam jiwa aku..kalaulah aku bawa dia dalam bilik sekali time tu, mesti tak jadi hal ni...ermmmm.....alhamdulillah check up semua tak ada ape..cuma lebam sikit la...now dah ok dah..syukurrr....

petang tu, abg amir jemput we all kat hospital...terus bawa jalan2...


ni borong kain songket sarawak
beli untuk diri sendiri 2helai..yang lain utk parents & adik beradik aje
gila kot nak memilih...rambang mata..murah gila
kalau duit lebih memang boleh borong tau...huhuhuhuh
we all park kereta di Kuching Waterfront.. Kuching Waterfront ni terletak di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman dan Sungai Santubong-Sarawak. Di seberang jalan terdapat pelbagai kedai menjual kain batik & songket...juga kedai cenderamata...tapi my advise...kalau you all plan nak pergi pasar serikin, elok beli di sana je..jauh lebih murah..aku dah terbeli songket kat sini..mahal RM3.00 dari pasar serikin...huhuhuhu...cuma bezanya sini selesa la nak membelek lama2 sebab kedai sejuk..pasar serikin tu panas gila..huhuhu


History Walk 6
James Brooke
di sepanjang laluan pejalan kaki Kuching Waterfront ni, ada kisah2 sejarah berkaitan negeri Sarawak....ia dinamakan "History Walk"...tak pasti ade berapa banyak kesemuaya..tapi kami bergambar satu je iaitu History Walk yang ke-6, James Brooke...haaa ingat sejarah lagi tak?? eheheh
kami berlatarbelakangkan Dewan Undangan Negeri Sarawak
tengok tangan zafran bekas kene amik darah
kesian anak mama (T_T)
menyusuri Sarawak River Cruise, korang boleh nampak Dewan Undangan Negeri Sarawak yang unik reka bentuknya...kalau tak nak berjalan kaki, korang boleh menyusuri dengan menaiki boat..bayaran agak mahal, tak silap sorang RM60 dewasa..fuhhh~~ kitaorang tak naik pun...cut cost..just amik pic sebagai kenangan..


cantik boat dia..


Sedikit info bagi yang nak naik boat:-
MV Equatorial menyediakan perkhidmatan menyusuri Sungai Sarawak. 
Waktu perjalanan 5.30 p.m – 7.00 p.m (1 jam 30 minit), 7 hari seminggu. 
Bayaran untuk seorang sekali perjalanan ialah RM60 bagi dewasa dan RM30 bagi kanak-kanak (4 – 12 tahun).
pemandangan sekitar river cruise
kalau korang nak jimat cost, boleh lah naik sampan je..baru RM0.50 je sorang untuk one-way..perjalanan jap je..dari seberang sini ke seberang sungai sane...hahaha...saje je nak merasa pengangkutan air diaorang...abg amir cakap kalau dulu tak ada jalan penghubung, memang sampan ni jelah orang sarawak gunakan untuk ke seberang...


tunggu sampan RM 0.50..hehehe
zafran suka sangat naik sampan...happy bila tengok dia makin ceria..memula risau juga..memang dah spoil la mood nak jalan2 bila dia dah kene camtu...tapi alhamdulillah..nampak keadaan dia pun mula ok je lepas jalan2 ni...


ni la keadaan sampannye...ok la..dah maju...guna enjin boat
kalau dulu guna dayung je...tak sempat nak panas bontot pun...dah sampai seberang
HAHAHAHA
sampai seberang...tak ada ape sangat pun..gerai2 makan & barang2 jualan..jalan pusing2 je..pastu naik sampan balik...hahahah..takde keje...pastu ape lagi..wajib la amik satu pic kat icon kuching ni...hahahah


malu kot..icon ni tengah2 bandar kat traffic light
hahahah..kenangan punya pasal
zafran suka sangat tengok patung kucing besar2...
dia kan pantang nampak kucing
lepas jalan2 lepak sume...we all gi dinner...kat UTC tingkat atas sekali..nama tempat tu TopSpot Food Court...abg amir cakap kene pergi awal kat sini..if not susah cari tempat...and yes, it's true..we all sampai dalam kol 6.30ptg camtu...tak lama pastu mula sesak...fuhhh...sana pukul 6 pun dah gelap macam maghrib dah...and hunting food pun bermula...aku duduk je..member2 yang dok order & pilih seafood..eheh


our menu
ikan masak 3 rasa | sotong nestum | udang telur asin | sayur campur | umai
kenyang yang amat woiii...mostly jenis masakan ni first time la aku rasa kecuali sayur campur tu normal je...umai tu the win..tak jumpa kat melaka...umai ni lebih kurang kerabu guna ikan mentah..sedap..tapi aku paling suka sotong nestum..fuhhh ranggup..sedap gile!

another tips nak makan sini, my advise just choose the first kedai..muslim...yang lain tu macam meragukan..ni abg amir yang cakap la..and based on pemerhatian aku...mostly kedai situ hidang arak...only the first kedai ni (nama kedai muslim seafood) je tak hidang minuman tu...

overall, first day ni memang memenatkan & penuh dugaan...tapi alhamdulillah..semuanya tak mengecewakan..total spend each day tak ingat...sebab member yang take note...cuma overall spend 3 hari 2 malam di sana..seorang RM350..siap makan, transport, tempat tinggal, upah tour guide...ok la kan?? (^^,)

nanti story day 2 pula ye...byeee~~~

2 comments:

  1. dah 2 kali pi Kuching..makanan memang win sebab murah...well mee kolok tu mmg tak leh tolak la...memang best

    ReplyDelete
  2. Alahai kesiannya zafran. Kuching blom smp. Teringin nk mkn mee kolok jg.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...