Readers

Wednesday, April 8, 2015

Zhariff genap 6 bulan

Salam...

Alhamdulillah..hari ni genap Ahmad Zhariff 6 bulan...selama 6 bulan ni juga zhariff fully breasfeed..syukur kali ni rezeki susu melimpah ruah untuk zhariff...harap2 mampu breasfeed him until 2 years...insyaAllah...




setakat ni tak timbang dia lagi...tak tau berat dia berapa..eheh...actually memang aku menghitung hari tunggu dia 6 bulan...eksited dalam hati ni tuhan je tau...eksited pasal apa? pasal nak bagi dia solid food la..dulu time zafran tak berkesempatan...banyak faktor menghalang...banyak juga campur tangan orang lain tentang penyediaan makanan zafran...now dah duduk rumah sendiri...dah jarang bermalam kat rumah orang lain...boleh aku control life aku dan anak2...eheh...seronok!!! privasi tu sangat penting bagi aku....(^^,)

aku plan hujung minggu ni baru nak start buat puree & nak suapkan dia sendiri...hari2 lain tak tau la...kalau bagi dia makan waktu lunch...mesti aku tak dapat suap dia selain hujung minggu sebab aku bekerja...kalau aku beri makan waktu malam...macam terkejar2 pula bila hari bekerja...serba salah..macam2 bermain kat fikiran...especially...MAMPU ke aku buat semua ni di saat zafran pun perlukan perhatian aku...huhuhuuhuh...


anyway...in my head memang plan untuk permulaan ni nak bagi dia puree apple, betik, pear, avocado & pisang untuk sebulan ni...blender dah ada...pengukus dah ada...bekas simpanan makanan dia pun dah ada...sudu silikon dah beli...hajat hati nak cari yang jenis 2 in 1 macam bawah ni..tapi stok dah abis plak kat kedai tu... tak tau nak cari kat kedai mana lagi...huhuhuuh


huhuhu..kesudahan beli sudu silikon je..ok la...kiut juga..eheh..yang lain2 macam set makan minum dah ada time zafran dulu...beli brand tupperware..kiut..(^^,)


cuma skung ni lupa nak beli penapis je sebab bila google ramai cakap better tapis dulu sebelum suap takut banyak serat / tak halus untuk penghadaman baby...insyaAllah...kali ni i'll try my best to prepare solid food for zhariff...eksitednye weiiii..tak sabar tunggu this weekend...(^^,)

Zhariff | 050415
zhariff at this stage dah pandai meniarap & telentang sendiri...dah pandai ke depan & ke belakang...dah mula tegakkan tangan (preparing untuk merangkak i guess..eheh)....then, rajin sangat guggling...suka main air liur...ok ni memang sangat favourite tau..geram sebab kadang2 dia sembur2 air liur pastu ketawa...suka sangat ketap mulut bila menyusu...bila aku jerit sakit dia gelak...isk3x....pastu dia suka sangat hisap jari...aishhh....erm apa lagi ek...dah pandai grab toys...dah pandai capai barang & usaha untuk capai if kita letak jauh2..dia akan usaha sampai dapat capai..kadang2 dapat..if tak dapat mengamuk menjerit...menangis...ahahha... suara zhariff lantang sangat..kalau dah start nangis tu..aishh...tak tentu arah mama dibuatnya...dah pandai juga tarik perhatian..if nampak aku lintas depan dia...terus menangis minta angkat...if tak nampak aku..ok je main..isk3x...lakonan sangat tau! 



anyway...harap zhariff terus membesar dengan sihat...setakat ni tak pernah sakit lagi...setakat badan panas sikit, selsema & batuk sikit tu ade..tapi cepat recover...dan......


semoga aku terus istiqamah dalam mendidik anak2...
insyaAllah....

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...