Readers

Thursday, April 16, 2015

first solid food for Zhariff

Salam...

last weekend start bagi zhariff solid food...masuk hari ni dah 6 hari dah...aku starting dengan puree apple..campur susu badan sikit...komain suka dia...alhamdulillah...risau tau..takut kot2 dia tak mau ke ape ke..nasib baik penerimaan dia ok...pagi sabtu (11/04/15), siap2 kan bahan untuk masak tengahari...hubby keje, so tinggallah aku bertiga dengan anak2...menu simple je...mee goreng & ayam goreng rempah...makan dengan nasi panas2..breakfast sekali lunch...hahaha...

1st puree for zhariff | puree apple
untuk puree zhariff pula, apple tu potong dadu..aku gune sebiji je dulu..steam dalam 2-3 minit je kot dah lembut...pastu tos bagi sejuk sikit...masuk dalam blender..campur susu badan dalam 4oz..blend sampai hancur..aku tak tapis pun sebab tak sempat beli...hahahah...tapi rasanya ok je kot tak tapis pun dah hancur betul dah...mula aku letak 2oz je...tapi macam likat...aku tambah lagi 2oz...kalau ikut pembacaan, untuk permulaan puree tu bagi cair..cair macam mana? bila kita tuang tu dia laju je...x likat...boleh kata almost to air la juga...budak baru nak belajar makan kan..eheh...sebiji epal tu dapat 4 bekas..lebih kurang 1 bekas tu 2oz camtu lah...


zafran sangat eksited time ni
zhariff plak macam blur je...HAHAHAHA
aku rasa sikit puree tu...saja je nak tau taste dia macam mana..so nanti senang nak monitor anak suka rasa yang macam mana...puree apple tu lebih kurang rasa macam juice apple susu camtu la...hahaha...then, start letak dia dalam baby booster..pakaikan BIB...blur aje muka zhariff time ni..actually dia baru bangun tidur..zafran komain eksited..asyikkkkk la dok tanya aku... 

"mama buat ape...mama nak buat ape...ni ape...tu ape..." huhuhuuhuh

 aku terang je kat dia...mama nak bagi baby makan...dia pandai plak jawab...

"baby tak bole makan...baby tak ada gigi la mama...haaaa" ......siap ada "haaaa" kat belakang ayat...amboi macam orang tua plak dia...huhuhuuhuh

jenuh la explain nak bagi makan tu...actually sebelum ni dia kerja nak suap adik dia je..so, aku yang cakap baby tak bole makan sebab tak ada gigi...now, dia ulang balik ayat aku..kena la explain bagi dia faham...kalau tak nanti dia konpius plak kan...eheh...

adik sampai nak nangis kene peluk dengan abang
lama la juga nak bagi dia faham...pastu baru la boleh suap zhariff...kalau tak..dia asyik cakap...

"tak boleh la mama...tak bolehhhhhhhhhh"... (~,~)

comot anak mama (^^,)
memula suap tu dia tunjuk muka pelik...aku gelak..zafran lagi la komain galak ketawakan adik dia...masuk suapan ke-3, dia pula yang tak sabar2 buka mulut...siap ke depankan badan dia nak masukkan sudu dalam mulut...gembira tak terkata aku bila dia punya respon macam tu...alhamdulillah..dia suka puree apple ni...

siap tenangkan adik
"sabar dik...sabar"
hari first dia makan dalam 5 suapan macam tu la...pastu dia dah kenyang...now masuk hari ke-6, dia makan 1oz je..sehari kadang sekali je..kadang 2x...depends...aku saje je amik cuti 2 ari - isnin & selasa..kebetulan rabu pula cuti sempena melaka bandaraya bersejarah...so memang lama la cuti..dapat fokus untuk spoonfeed dia...hari ni 1st day aku kerja semula..bekalkan 2 bekas puree apple..setiap bekas dalam 1oz je..dah explain kat papa camne nak handle puree tu..hopefully ok la..aku still bagi dia puree apple...even 4-days rule...aku apply untuk seminggu..saje je..senang nak monitor alergi anak & kesukaan dia..

sebelum ni, risau sangat macam mana nak prepare solid food dia..takut tak ada masa..now, rasa Ya Allah..tak susah mana pun..simple je sebenarnye...tak perlu pun alatan mahal2 pun...yang penting niat...insyaAllah...mudah je...(^0^)/

anyway, zhariff dah tumbuh gigi..ada 2 batang kat bahagian bawah...berat dia dah 7.51kg...patutlah kerja dia nak gigit orang aje...hohohohooho       


zafran pula...semakin bijak..semakin petah bercakap..ade je nak lawan cakap aku...adeh!! anak oh anak...bila makin bijak...mama pun kene makin pandai susun ayat sebelum bercakap...silap cakap, makan diri nanti...dia ingat tau ape yang kita cakap kat dia...eheh... 


semoga anak2 mama ni terus membesar dengan sihat...bijak...cergas...
love u both so muchhhh!!! 

2 comments:

  1. nyum nyum nyum, selamat makan sayang...

    ReplyDelete
  2. Sedapnye puree apple..mmg bagus apply 7 days rule..boleh monitor kot2 ada elergik atau tak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...