Readers

Friday, April 10, 2015

Spending dengan berhemah

Salam...

eceh ceh..tajuk komain..berhemah la sangat...eheh..tapi serius tau..now nak beli pape memang fikir 456789 juta kali...why? sebab barang semakin mahal sejak ade GST ni..gaji plak tak tau gi naik bape banyak, anak2 semakin membesar...banyak keperluan....lagi2 dah dok rumah sendiri..perbelanjaan lebih tinggi...keperluan rumah..kos minyak (sebab naik kereta hantar anak2 kat rumah parents, pastu baru naik motor pergi kerja dari rumah parents)...kos ulang alik tu...huuhuhu..pendek kata banyak la kos yang naik...


actually baru je dapat bonus last week, friday...alhamdulillah...ada rezeki sikit tahun ni...memang tunggu sangat2 bonus tu sebab banyak benda nak dibuat...firstly..mesti asing siap2 simpan untuk masa depan..ahaha...half of it aku simpan...then ade another half tu...separuh bagi parents both side...another half tu spending barang keperluan rumah...



beli set kabinet gantung untuk TV..dah lama idam wei...puas ati dapat beli..nanti update special pasal tu lepas gantung TV ok...then, repair moto..aku budget siap2 dalam RM300..banyak nak kene tukar..tayar...bateri...meter...minyak itam..minyak brek...plug..seat moto yang dah koyak tu dek cakaran kucing...huhuuhuh...moto ni memang wajib repair kaw2 sebab aku dok guna ulang alik ari2 gi keje...lagipun aku sayannnnnnnnggggggg sangat kat moto aku..haruslah jaga & servis bagi tip top...eheh...then, untuk kereta aku budget dalam RM600 camtu lah...tengoklah kalau sempat sabtu ni gi hantar kat proton...air-cond, tayar, balancing & alignment, servis sekali segala minyak yang patut untuk ditukar...huhuhuh..part kereta tak pandai sangat...kalau moo tu terer la sket sebab dulu time bujang rajin menghadap pomen tu servis moto & rajin dok borak tanya2 time dia repair tu..eheh...



then dalam RM400 camtu la spend beli barang2 zhariff...persediaan untuk spoonfeed dia weekend ni..dah beli cube tray...silicone spoon...thermos...baby chair / booster...penapis je belum beli...hari ni insyaAllah...blender pun at this moment pakai blender biasa since belum guna lagi blender tu...klau dah guna, kene la cari satu khas untuk zhariff...aku tak jadi beli baby bullet as per entry aku ritu...sebab rasa macam membazir plak nak spend about a hundred untuk tu...eheh...

ada balance sket lagi...gi buat bercuti satu family...puas ati dapat spend dengan berhemah kali ni...berhemah pada aku la...kahkahkah.....hubby siap tanya aku tak nak beli apa2 untuk diri sendiri ke...aku cakap tak ada ape yang aku nak...just nak pergi spend a holiday ngan family & beli barang2 zhariff & keperluan rumah je...hubby cakap aku pelik...selalu perempuan macam2 nak beli untuk diri...aku sengeh je...macam la tak kenal aku lagi..aku bukan kaki shopping...window shopping rajin le..kalau nak membeli tu...selagi murah yang boleh aku gi cari...gi pun serius aku takde ape teringin nak beli untuk diri sendiri...at this moment la..eheh...dah macam mak2 sangat dah aku ni..apa2 semua fikir anak2...rumah..family...diri sendiri last sekali...huhuuhuhu





tak sabarnye nak pergi bercuti...whewwww time untuk relaks kan diri....
syukur alhamdulillah untuk rezeki yang tak pernah putus..
TERIMA KASIH YA ALLAH...
semoga aku tak hanyut dengan harta duniawi..insyaAllah....
see u next entry...daaaaaaaa~~~ 

1 comment:

  1. Jd mak mcm tu lah gayanya..kebanyakannya spend utk anak2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...