Readers

Friday, April 17, 2015

perbezaan taraf antara suami & isteri

Salam...

erm...aku sebenarnya tak suka sentuh bab ni...sebab bagi aku ianya isu sensitif...boleh kecilkan hati sesetengah orang...tapi aku rasa hari ini perlu kot untuk aku nyatakan dengan tegas...sebenarnya tak ada beza mana pun kau ni pemegang ijazah ke ape ke..bila dah kahwin, suami tetap ketua keluarga...tu memang aku pegang kuat dalam diri aku...manusia je yang suka membezakan...ijazah tu cuma sehelai kertas je pun...tak boleh ukur kebijaksanaan or kesenangan seseorang pun...pokok pangkal hati kita sendiri nak pandang macam mana...ermmmm.....



actually aku antara pasangan yang berkahwin dengan lelaki yang kelulusan lebih rendah...masa kawan2 pun dah tau...tak ada masalah pun bagi aku...as long as dia lelaki jenis bertanggungjawab..tau jaga hati aku & anak2 dengan baik..tak abaikan keperluan we all & selalu ada saat susah & senang aku...dah cukup dah bagi aku..pernah sekali hubby ungkit pasal taraf pendidikan kitaorang..perbezaan tu buat dia rasa rendah diri...tu sekali je lah masa baru2 kahwin...maybe time tu ada ziarah saudara mara & dia terkecil hati kot...pastu aku dah explain pendirian aku...
aku bagitau tegas2 don't ever...ever...ever....mention pasal tu lagi...tak ada siapa boleh rendahkan diri kita..hina kita melainkan kita allow benda tu..kita izinkan....maka hati sendiri yang terluka nanti...alhamdulillah..sejak tu hubby tak pernah ungkit...aku pun sedaya upaya tak bagi dia terasa bab2 camni...walaupun kadang2 ade perselisihan pendapat & pandangan...selagi boleh aku cuba terima (if baik) & explain if tak boleh terima...bagi dia faham kenapa tak terima pandangan dia..so dia tak lah fikir bukan2....


kadang ada gak orang tanya aku macam mana aku boleh tak malu..tak segan kenalkan dia kat orang2 sekeliling aku...aishhhh perlu ke tanya soalan macam ni??? kenapa aku nak malu?? dia bukan penjenayah ke ape ke..dia manusia biasa macam aku juga...kalau dah sayang kenapa nak malu?? dia lelaki dalam hati aku..aku bangga kenalkan dia as my husband...tak kisahlah bos tau pasal level pendidikan dia ke..kengkawan ofis tau ke...x luak sikit pun perasaan aku kat dia...lagi pun...ada segulung ijazah tu bukan lah tiket kau boleh sombong berlagak tak tentu pasal...ijazah tu just tiket untuk kau dapat kerja baik je..dapat gaji tinggi...tapi kalau kau ade ijazah pun, kerja tak tentu hala, perlu ke nak bangga??? 


if kes korang same dengan aku...nasihat aku..abaikan je cakap2 orang..jangan biar cakap2 orang macam ni menghantui hidup korang...sampai jejaskan perasaan sayang korang kat suami...kuatkan hati...jangan selalu dok tengok laki lain lebih baik dari suami...orang yang kita anggap baik tu, dia tak pernah dok serumah dengan kita lagi..tak pernah susah senang dengan kita 24jam...tak pernah tengok keburukan kau hari2...kau pun tak tau ape keburukan dia..ntah boleh terima ntah x...


lagi satu...penting sangat....selalu le kenang benda2 baik yang suami buat untuk kita...selalu ingat usaha2 yang dia buat untuk bahagiakan kita...untuk bagi kita senang...jangan suka compare life korang dengan kawan2 yang lebih tinggi / berada...tapi kalau nak sangat compare...compare dengan orang yang lebih susah...so korang akan lebih bersyukur dengan ape yang korang ade...okay?? ni ape yang aku selalu amalkan...tanamkan dalam hati...insyaAllah..kalau gaduh pun tak lama..marah pun tak lama...last...jangan lupa doa untuk suami & anak2 setiap hari...aku suka doa sebelum tidur...kalau gaduh macam mana pun...aku tetap doakan suami & anak2 sayang aku sampai mati...ahahah...



 
ok chillll~~~ byee....~~~
 

3 comments:

  1. yang penting lelaki itu bertanggungjawab ke atas tanggungjawab dan juga lafaz taklik yang dinyatakan semasa akad nikah... salam jumaat...

    ReplyDelete
  2. As long as dia bertanggungjawab dgn keluarga berakhlak soleh..itu dah cukup dah jika nk dibandingkan dgn taraf pendidikan yg cuma sekeping sijil je..

    ReplyDelete
  3. yang last tu setuju. orang tak akan berhenti daripada berkata-kata. so, pedulikan apa orang nak kata.


    jemput singgah ke blogshop kami.
    kami menjual blouse, maxi dress & jubah yang cantik-cantik.
    kami turut menjual perfume original (tester & miniature).

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...