Readers

Friday, May 2, 2014

soya tak bagus untuk ibu mengandung??

Salam...

sebenarnya dah lama dah cite ni...tapi baru rini terpikir why not share kat blog...mane tau ade yang tak tau ke...kisah ni one of my bff yang cerita...dia masa lepas bersalin, doktor alami masalah masa nak jahit koyakan dia...kulit dia rapuh...mudah terkoyak..jahit2 koyak..jahit2 koyak...so selepas proses semua tu...masa doktor check up dia..ada tanya susu apa yang dia minum sepanjang mengandung...bff aku ni pula memang dari zaman anak dara jenis tak boleh telan susu..dia loya...bau susu pun dia tak boleh...so alternatif dia amik soya sepanjang mengandung..tapi dia tak bagitau doktor la time tu...doktor terus tanya..awak amalkan minum susu soya ke? terperanjat bff aku..dia tanya mana doktor tu tau...doktor pun explain cakap soya bukan bagus sangat untuk kesihatan...minum boleh tapi jangan jadikan amalan...sebab kandungan soya boleh menyebabkan kulit menjadi lembut dan nipis...sebab tu jadi masalah masa dia nak jahit tu...uiksss....masa dengar pengalaman dia kene jahit berulang2 tu memang ngeri la...dia siap cite bole rasa kulit tu terkoyak masa tarik jarum tu... >,<



aku tau mesti ramai tak setuju...but it's up to u all...kenapa selalu di media..di mana2 di war2kan yang soya tu bagus..banyak khasiat..banyak kebaikan bla bla bla...ni semua propaganda orang yahudi je..nak melemahkan kita orang Islam...siapa antara pengeluar terbesar produk soya? USA...ye USA yang memang terkenal dengan propaganda anti Islam.. 

then baru2 ni, ingat tak entry aku yang INI ?? dia dah abis pantang dah...dia cerita pengalaman kena jahit semula...after consultation with doktor...doktor pun bagi kesimpulan yang sama...sebab member ni pun tak minum susu...cuma beza dia ambil produk shaklee yang ESP tu...produk tu kalau korang kaji balik..memang ianya pun berasaskan soya...so kesimpulan sama...soya menyebabkan kulit rapuh, khasiat tidak sama dengan susu malah terdapat banyak lagi keburukannya...korang google aje lah sendiri...banyak penyelidikan menyeluruh dah dibuat...fakta sains pun ada...up to korang la nak menilai sendiri...   


tak dinafikan produk shaklee tu ade khasiat lain macam bagi tenaga etc..tapi untuk dapatkan tenaga apa kata korang gantikan dengan amalkan makan kurma..seriusly memang bagi tenaga..especially bila dekat2 nak bersalin tu..standby la kurma..ni petua akak aku yang dah ade 5 orang anak..maklumlah nak bersalin normal perlukan banyak tenaga dalam proses meneran etc..lagipun memang sunnah nabi kan..masa bulan puasa pun kita digalakkan makan kurma untuk tambah tenaga...
 


lagi satu bab susu tu...actually kalau tak minum susu khas untuk ibu mengandung pun ok...as long as korang ambil kalsium secukupnya...ni doktor aku yang cakap..eheh...minum susu biasa macam anlene pun bole je...minum susu kambing pun elok...dulu preggy zafran, aku ambil susu kambing segelas sebelum tidur...pagi minum susu anmum segelas...eheh...


waallahualam...just sharing je apa yang berlaku dengan kawan terdekat...
my opinion, 
if we have no experience, we might learn the experience from others...
ya maybe akan different from us..but at least...
we take precaution step...
luckily aku memang tak alah dengan susu...huhuhu

2 comments:

  1. mak saya minum soya masa mengandungkan adik saya. Memang teruk kulit adik sekrang ni. Kulit sensitif.

    ReplyDelete
  2. apa juga makanan or minuman jika di ambil secara berlebihan akan memudaratkan..so ambil lah dengan berpada2..
    just my 2 cents.

    http://ailzab.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...