Readers

Thursday, November 26, 2015

sejarah handphone aku

Salam...

sakit hati tau bila cakap pasal handphone...actually handphone aku dah rosak..bukan lah rosak sampai langsung tak boleh pakai..boleh pakai tapi kadang2 menyusahkan especially kalau time tu aku nak cepat...huhuhu...sebelum tu aku nak cite sikit pasal sejarah phone yang pernah aku guna...

sumber: en.google
sebiji macam ni handphone aku..eheh
dulu...my first handphone ialah Nokia 3310..new item..beli guna duit PTPTN sem 2...ahahah...time tu mahal ok...aku beli harga dia RM400 lebih..huhuhu..tapi berbaloi...aku guna lama gile...dari tahun 2003-2007...dari zaman study sampai dah kerja...tahan lasak sangat...aku pernah terjatuhkan handphone ni dari aras 3 asrama..jatuh berkecai terburai bateri semua..aku pasang2 balik boleh hidup macam biasa...hahaha....lepas tu setakat pernah tercampak memang banyak kali...at the end rosak sebab aku letak dalam bakul motor lepas tu hujan lebat..masuk air....kali pertama kene camtu, aku jemur & on...ok lagi..masuk kali ke-2 kene teruk macam tu juga...handphone jadi gile...speaker x dengar...at last dah buang je...huhuhuhu

sumber: en.google
sebiji macam ni gak hanphone aku
casing biru cair...lampu kaler kuning
then, aku beli handphone second hand dari adik sepupu..dia jual RM50 sebab dia nak beli phone baru..nokia 3315...hahaha..model ni lebih kurang je dgn nokia 3310..beza warne lampu, keypad & ringtone bunyi best sikit...yang ni pun pakai lama...sampai kenal hubby..lebih kurang tahun 2009-2010 camtu la..2-3 tahun juga la bertahan walaupun second hand punye tepon..keypad time tu pun dah mengelembung..siap ikat getah bagai...hubby plak selalu la komplen sebab call selalu tak dapat dengar suara aku, punya dia geram ngan tepon aku siap nak belikan yang baru...hahaha...at last aku pun belilah yang baru...dari termakan budi dapat phone mahal kan...hahaha (time tu takde ikatan ape pun lagi) so aku trade-in kat kedai dapat RM40...berbaloi sebab aku beli RM50 je...hahahaha...


sumber: en.google
kaler hitam...memang sebiji camni
elok dalam simpanan..eheh
then, aku beli brand nokia juga...ape ek brand dia..nokia 6212...kelebihan time tu...ade 3G...arge RM400 lebih juga..ada kamera, ada 3G tapi bukan android..bukan smart phone...lama bertahan..sampai skung ade lagi...kih3x...tak rosak pape pun...cuma tak pakai lagi sebab time birthday tahun 2012, hubby belikan aku smartphone..brand HTC...model HTC sensation XL...arge time tu ade promosi RM999 je...hubby nak watsapp senang katanya pakai smartphone...kalau tak..memang sampai skung kot aku pakai Nokia tu...ehehhe...bagi aku HTC model ni memang tahan lasak..dah kene baling kaw2 ngan zafran masa kecik dulu..tapi still boleh guna bertahun2...jatuh katil..jatuh dari kereta tengah bergerak (zafran baling...sob3x)..game install banyak sangat dalam ni..ni pun faktor la juga penyebab rosak kot...eheh...

sumber: en.google
sebiji macam ni gak hanphone aku
kaler silver..takde calar langsung
tahan lasak...terbaik!!
now, HTC aku dah bagi banyak masalah...4 tahun juga la aku pakai...sampai hubby cakap aku ni cermat...eheh..dah banyak kali dia ajak tukar phone...hubby ni jenis suka tukar phone (sebelum kahwin dulu)..sepanjang kenal dia dulu, kalau setahun tu adalah dalam 4-5 phone dia tukar..asal model baru kuar je...dia dok tukar...beza sangat ngan aku...aku bukan jenis yang suka follow trend phone ni..bagi aku membazir..phone kan memang cepat je kuar model baru...function lebih kurang je kot...kalau ade lebih..lebih capacity / kelajuan / function sikit...camtu jela lebih kurang...lepas 2 tahun pakai HTC tu ada la juga dia cakap nak tukar phone...aku cakap tak perlu tunggu aku..dia nak tukar, tukarlah..tapi hubby nak sangat tukar sama-sama..pakai model sama...huhuuhuh

picture from my HTC's camera
without editing picture
(edit to add watermark only)
now..it's time to change...HTC aku dah menyusahkan...sampai nak call di saat urgent pun payah..dok hang...nak taip pun kadang2 kene on off baru keluar word yang ditaip...selalu sangat watsapp orang aku tak dapat reply on time..call pun kadang2 tak leh nak pickup sebab dia hang...dah teruk sangat masalah dia kan...eheh...ritu naik hangin sangat, aku terburu2 gi beli handphone baru...aku beli Asus Zenfone C..arge dalam RM470...tapi now rasa menyesal beli phone ni...kamera dia tak berkualiti..gambar ada dot2 kecik camtu...tak jelas..sebab tu kalau korang perasan, sejak kebelakangan ni picture kat blog sume gambar jenis blur...tu guna Asus tu la...kalau HTC aku picture memang superb..puas ati...but how to compare these 2 phone...spek berbeza..arge pun jauh beza..of course kualiti pun tak sama...cuma in terms of battery memang tahan 2 hari...laju compare HTC aku sejak dah hang tu...ahahah....

sumber: google
sebiji camni gak..kaler merah hitam
hubby suruh sabar..dia nak beli yang baik sikit..tapi entah kenapa aku time tu dah hilang sabar betul dengan phone yang asyik rosak..terus ajak dia gi beli...ahahah...

but now...insyaAllah....lagi 2 minggu kot dapat phone baru..model ape?? ehehe...nanti dah sampai baru review ye...beli dengan hubby..akhirnya tertunai hajat dia nak pakai model same ngan bini...kih3x....

1 comment:

  1. wiwit ! boleh sesama ! wiwit !

    nnti update ye, sbb nona nga ushar hp gak ni haaaa,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...