Readers

Thursday, August 27, 2015

senarai barang keperluan bayi dan ibu untuk anak pertama

Salam...

aii korang sihat? rini saje nak share senarai barang2 baby pertama untuk parents yang bakal menimang cahaya mata pertama...mesti korang blur2 tak pasti apa yang patut dibeli..apa yang tak patut dibeli kan..actually as for myself..masa mula2 dulu preggy zafran...sama la macam tu...blur sangat..tak pasti nak beli ape..yang tau baju2 jelah..selain tu tak pasti mende ape lagi..maka main bantai pergi tempat barangan bayi..tengok ape yang ada..lepas tu fikir mende alah tu guna untuk apa sambil membayangkan anak2 buah & adik2 masa diaorang kecik dulu..perlu ke tak..hadam siap2 dalam kepala..pastu dok ingat2 ja dalam kepala ape patut beli..ape tak patut..wut list pun lebih kurang je..then, bila ada expo mom & baby..mesti pergi survey2..grab pape yang patut..aku kan rajin window shopping..so memang familiar dah dengan harga2 sesuatu barang..bila jumpa yang murah je..wajib rembat...keh3x..

tapi recently ni aku dok perah otak buat senarai keperluan ni semata-mata...special untuk my buddy bff ever after...kan ritu ada dok cite yang suami dia passed away...dia pula tengah preggy anak 1st..and plus dia tak pernah ada experience berkaitan baby or kanak2 kecil...so dia sangatlah blur apa pun tak tau..and barang satu apa pun tak sempat beli semasa arwah masih ada...jadi list ni memang buat untuk dia..dah bagi dia, aku dok terfikir why not share kat sini sekali...mana tau ada yang memerlukan juga...

tapi list ni ikut keperluan aku...macam set2 berpantang tu memang aku tak ada beli since aku memang 100% guna perubatan homeopathy...yang lain2 macam keperluan barangan bayi boleh kot jadi panduan...so here we go (^^,)

senarai keperluan barangan untuk bayi pertama
senarai keperluan ibu semasa berpantang
senarai keperluan untuk menyusu
senarai yang boleh beli in future
mengikut keperluan

ape brand yang aku pakai pun aku letak sebelah tu..in case korang tak pasti brand ape yang ok..so far brand yang aku beli memang ok...

baju baby tu penting tau kene ade yang jenis butang depan..sebab time pusat baby belum tanggal...senang nak pakai kan baju..if jenis sarung susah sikit..yang baju lubang2 tu pun penting at least ada sepasang dua..sebab cuaca kan panas..if panas sangat pakaikan baju tu..baby tak boleh terdedah angin sangat..so nak bedung lagi..kalau pakai baju tebal nanti naik ruam pula..so boleh la pakaikan baju lubang2 tu...

tak faham pape kat list ni boleh pm or tinggalkan komen di bawah..nanti aku reply ye..insyaAllah..hope senarai ni membantu korang yang memerlukan...

byeeee~~

5 comments:

  1. perkongsian yang menarik dan sangat-sangat berguna...

    ReplyDelete
  2. yg keperluan bayi tu harga dia x masuk akal..hehe...terlalu murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu arge yg biasa sy beli mmg arge dpt camtu..cume tang termometer tu je lupe nk campur arge dia..yg tu mahal sket la..eheh

      Delete
  3. Boleh x nak mintak soft copy checklist nih klau x keberatan? syuhada.suffian@yahoo.com. Tq 😊👍🏻

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...