Readers

Wednesday, August 19, 2015

antara vape dan rokok, mana lebih baik?

Salam..

skung ni memang kecoh lah isu vape kan..vape sane..vape sini...actually memula aku pun tak tau amende vape tu...tapi bila tengok asap yang banyak nau berkepul2 keluar terus rasa meluat benci semua ada...HAHAHAH...dasar anti-merokok...huh!

antara contoh vape yang ada di pasaran sekarang
tak terkecuali... my hubby pun ada guna vape..aku pun tak perasan since bila..tapi tau2 je dia bawak balik menatang ala tu..aishhh...bengang betul time tu dok tengok benda2 macam rokok ni...hohoho...memula tu aku buat tak endah aje..malas dah nak bising (dah selalu juga nasihatkan dia pasal berhenti merokok masa baru2 kahwin dulu..end up macam cakap sorang2..hohoho)..aku ni jenis cakap 2-3 kali je..kalau tak jalan...sudahhhh....tapi punca jadikan aku naik "hantu" sebab ada sekali tu zafran cuba hisap vape tu atas kelalaian hubby letak kat tempat yang mudah dicapai...terus muntah si zafran tu...time tu memang tersiat-siat hati mama ni haa tengok anak kesayangan nak cuba2 merokok...sob3x (T_T)

bila sana sini kecoh pasal vape...ada yang dok kata haram..ada kata dok mudarat lebih dari rokok...yang vaper pula dok pertahan cakap vape tu just wap air aje..tak ada bahan mudarat...tu salah satu kaedah untuk berhenti merokok..bla...bla...bla....macam2 versi la kan..so aku pun wut research guna en.google aje..risau kalau2 lebih merbahaya ke apa ke..memang confirm balik nanti campak buang je vape tu...HAHAHAH

vape ni salah satu dari produk rokok elektronik..tapi compare to rokok, vape dikatakan jauh lebih baik sebab kandungan nikotin yang sangat rendah & ada certain2 perisa yang tiada nikotin langsung...(sumber: LINK LINK) ..walau macam mana pun...belum ada bukti / research tentang kesan vape dalam jangka masa yang panjang...

bila dah tau serba sikit pasal vape...aku rasa lega sikit..bukan la sebab nak menggalakkan hubby hisap vape..tapi daripada dia hisap rokok yang sangat2 banyak bahan merbahaya dan BUSUK tu, baiklah dia hisap vape..mana lah tau kan...dengan vape ni, satu hari dia mampu berhenti merokok...pasti aku lah wanita paling bahagia time tu..ececehhhh (^^,)

wajah ahli-ahli syurga
permata hatiku..hartaku yang paling bernilai
actually aku rasa susah hati okay fikir bab ni..lagi sejak ada anak...aku harap sangat lah anak2 tak mengikut jejak langkah hubby tang merokok ni...aku sayang sangat kat diaorang semua ni...aku kalau boleh tak mau la diaorang dok rosakkan diri sendiri dengan benda2 berbahaya macam ni...aku tak payah mention la kesan merokok..semua orang pun tau kan..semoga Allah beri hidayah & kekuatan untuk my only love tu berhenti merokok....insyaAllah....amin....

erm ...dalam family member aku memang tak ada seorang pun yang merokok..my papa...adik beradik..semua tak merokok... aku memang dibesarkan dengan persekitaran yang tak ada perokok..maka nya hidung aku ni sangat sensitif dengan bau rokok..aku mudah sakit kepala..kalau bau tu terlalu kuat, terus berdenyut2 kepala ni...huhuhuhu... 


aku doa sangat sangat sangat sangat sangat sangggggaaaattttttt.. 
semoga hubby dapat berhenti merokok...
dan 
semoga anak2 aku pun tak merokok in future...
amin....

5 comments:

  1. Selamat Pagi..
    Singgah sini...
    kalau boleh,dua² xnak..kan..

    ReplyDelete
  2. i would prefer say no to both of them... lets live a healthy life.. huihui

    ReplyDelete
  3. 2 2 tak best ..
    tayah la suh laki vape
    tolong je dia benti smoking :)

    ReplyDelete
  4. bagi saya.. rasnaya vape better than rokok

    ReplyDelete
  5. vape mmg lebih okay dr rokok (menurut org ramai) tp lg mahal dr rokok,kekeke

    pape pun tetap tak sokong vape apatah lg rokok ;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (190) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...