Readers

Friday, May 8, 2015

bercinta berlainan bangsa dan agama?

Salam...

korang pernah?? erm aku almost la dulu...time tu aku muda mudi gitu...baru lepas abis study..kerja di opis sekarang ni la..tapi dulu position assistant aje...nak dijadikan cerita...ada satu guy baru join company...dia ni chinese...as IT position...memula tu biasa je relationship kitaorang...aku ni dulu memang hobi buat kek..buat biskut...memang suka sangat2...then rajin lah bawa hasil tu ke opis...si chinese guy ni (we call as "S" ) memang suka la merasa biskut2 dan kek aku...rajin juga mengomen...sama je dengan member2 opis yang lain..we all pun selalu hang out together...kadang berdua je dengan dia since rumah kitaorang dekat gile...dalam 5 minit je dah boleh sampai..kadang ramai2 dengan member opis yang lain...pergi tengok wayang (dulu memang hobi aku...suka sangat tengok wayang..now dah ada anak..bertahun dah tak jejak kaki..sob3x)...pergi lepak kedai mamak...kedai kopi..cafe...chit chat sampai malam...hahaha...bujang la katakan time tu...membuang masa adalah hobi...huhuuhuhu

until one day ni waktu lunch...one of my colleague pergi kat laptop si "S"...ntah dia usik apa..tetiba dia jerit...kitaorang terperanjat la...rupanya dia jumpa ada satu folder dalam laptop si "S"...penuh gambar2 aku & video2 aku...beratus okay...rupanya selama ni dok keluar makan ke apa...dia snap diam2..banyak gila gambar candid aku...video pun ntah apa2...aku tengah makan la..tengah gelak macam orang gila la...aku nangis kene marah dengan bos pun ada...isk hodoh2 semuanya okay...isk3x (~,~)


maka since then, memang kantoi lah dia dok minat aku...we all tak bocorkan rahsia tu pun..memasing wut rahsia...tapi dok perhati dia...layanan special tu nampak...bila komputer aku rosak ke...alatan IT aku tak function ke ape ke..dia akan dulukan aku dari member yang lain...time tu aku memang non ada boyfriend...kawan2 ramai la...termasuk hubby...time tu pun baru je kawan dengan hubby...tapi takde feeling pun kat dia time tu...hahahah

aku pun selalu la travel time tu..ke pasir gudang...ke singapore...dan dia pun sama...until one time tu almost 3 weeks tak jumpa...sebab aku travel..bila aku balik..dia pula tak ada..dia start travel..time tu dia kena gi miri...masa dia kat sana la ada one night ni dia call aku berjam2..tak tau la bape lama..sampai aku terlelap...time tu la dia express feeling dia..aku?? tak ada reaction..diam macam patung...HAHAHAH....

then, bila dia dah balik melaka..we all jumpa..dia bagi present...chocolate & teddy bear...dia tanya aku dengar tak malam tu apa dia cakap...aku angguk je..dia senyum...aku bukak chocolate pastu makan buat bodo...hahahah...childish gila okay time tu...tak tau nak cakap apa...until then, makin kerap hang out..dia siap cakap bil telepon bulan tu cecah RM600+..gile mahal...present jangan cakap la...almost hari2 dapat...ada je dia bagi or letak kat atas meja aku...coklat almost every day..aiskrim...slinging bag..purse..cookies..aish macam2 la..dia pun jenis romantik gitu...jenis ingat tarikh birthday..date2 penting..jenis celebrate our special day..memang we all makin close..pendek kata dia selalu ada bila aku need someone...dalam masa yang sama...hubby makin kerap call...selalu ajak keluar tapi ditolak...hahaha...si "S" tak suka gila kat hubby...mana taknya...every time we all keluar...hubby mesti ada call or msg..dia rasa annoying kot...siap dia block kan no phone hubby dalam handphone aku..dalam diam plak tu...bila aku dapat tau..angin betul..geram usik privasi aku..patut la rasa pelik 2 ari tak ada msg & call dari hubby...hahah...bendul gilos time tu...

and its going on...macam2 la hal berlaku...but until one time, nampak lah usaha hubby tu lebih sesangat..siap bawa parents datang jumpa family aku...walhal time tu kawan2 biasa je...tak pasal2 ayah dia terus cakap kat my dad, dia nak tunangkan we all hujung tahun tu juga...me like..."whutttttt???" malam tu terus gaduh..aku marah gila kat hubby sebab pepandai je nak bertunang sedangkan we all tak bercinta pun...actually dia pun tak tau...ayah dia je suddently cakap lepas jumpa aku & family aku...huhuuhuh....

maka....aku pun doa minta petunjuk...after that semua hint & perkara yang berlaku banyak memihak ke hubby..at last aku decide nak try serius dengan dia...tup2 dia terus ajak bertunang...diduga macam2 dalam tempoh bertunang..nasib ikat setahun je..lepas tu terus nikah...bahagia sampai la ni...anak pun dah dua...hahahah...cepatnya masa berlalu...and i'm so relieve cause choose hubby as my partner...he accomplish my life..and definitely...he loves me more than what i'm expect for...syukur...

us that time...
aku kurus gile..berat dalam 38kg camtu la
kulit pun gelap gile
erm...why suddently teringat kisah ni?? semalam my mom cakap...akak yang meniaga kat kedai yang we (aku & "S") all selalu lepak tu tanya pasal aku...dia bagitau si "S" masih rajin makan kat kedai dia..tapi selalu nampak dia marah2 wife dia...(dia pun dah kawin..anak seorang)...dia pernah cerita kat akak tu yang dia kawin sebab terpaksa...pilihan family...now wife stay kat singapore dengan anak dia..dia maintain dok melaka...akak tu cakap...dia bagitau hati dia suka someone je...tapi mak dia tak accept due to different religion which is "ME"...me like..."erkkk..." my mom cakap..kesian kan kat si "S" tu...aku pun angguk...

ni last dinner aku attend that time..
after that aku resign..keje gomen about 2 years
now join balik the company
how fast time flies~~
kesian...but nothing else i can do...we must go on...kalau aku...dah kahwin pun..dah ada anak pun...why not u focus on your family rather than ingat kat orang yang tak pilih kau...u are not hurting yourself but your wife...your son...your family...so please move on....

remember....perkahwinan yang berlainan bangsa...berlainan agama...bukan mudah...especially if your parents doesn't like it...

6 comments:

  1. xpernah lak.. tapi time degree dulu adalah sorg mamat cina nih ckp.. dia nak cari wife org melayu.. pastu siap ckp kalau u jadi wife i boleh ka? hahaha sy just gelak jer time 2.. pastu kami xjumpa dh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm same je ngan reaction sy time tu...eheh..lawak kan...

      Delete
  2. zmn dulu2 la (zmn hingusan)..pernah la chatting dgn mamat arab yg dok di mesir..dia yg nak serius..tp parents tak bg...dia kata berlambak lg org malaysia bakpe nak pilih mamat arab tu...susah nnt long distance relationship...

    alhamdulillah skrg sue dah kawin dgn org malaysia :) bahagia dgn 3 cahayamata

    nak tergelak bila ingat kisah lama...(mmg budak hingusan sungguh la)..malu ai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la psl..time zaman hingusan gitu...ape pun..old story..kelakar bila diingat balik... :)

      Delete
  3. Salam tumpang tanya , lelaki cina memang selalu suka perempuan melayu ke ? Hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam tumpang tanya , lelaki cina memang selalu suka perempuan melayu ke ? Hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...