Readers

Monday, March 31, 2014

menyusu badan semasa hamil

Salam..

12 minggu 1 hari
hari ini dah masuk usia 3 bulan / 12 minggu...bermulanya trimester kedua...wah rasa masa cepat sangat berlalu...mengandung kali ni, aku perasan yang both hubby & aku kurang berinteraksi dengan baby...maybe sebab kitaorang sibuk sangat melayan zafran...tambah rutin harian...dengan preparation nak masuk rumah baru lagi...dengan aku yang busy menjadi perunding perkahwinan adik aku..eceh..perunding sangat la...ahahaha...tapi serius sibuk..penat...semua ada...sabtu ritu borak2 dengan hubby, baru hubby 1st time cakap2 dengan baby...kesian anak mama...hohohoho....


actually masa awal preggy, aku masih menyusukan zafran..even bukan full sebab dah campur dengan susu formula...tapi still if aku kat rumah fully breastfeed...masa awal2 preggy sebelum 1st check up, ada kesan coklat2 keluar...macam tanda2 awal period...bukan warna merah tapi lebih kepada warna coklat...sikit je keluar...memang worried la sebab time preggy zafran x pernah keluar tanda macam tu...so bila 1st check up tu, aku pun tanyalah kat doctor...soalan pertama yang keluar dari mulut doctor tu, dia tanya aku breastfeed baby ke...bila aku jawab ye..dia cakap normal...fuhhh~~

zafran botak..aahhaha
so bincang2 dengan doctor, dia suruh makan ubat untuk kuatkan rahim...dia pun explainlah...bila kita menyusu anak, akan berlaku pengecutan rahim..sebab tu elok susukan anak selepas bersalin..supaya rahim cepat kecut...cepat pulih...tapi bila time pregnant, rahim mengecut tu yang keluar sedikit darah sebab dah ada janin dalam rahim..ada orang ok je..ade orang berisiko keguguran...so dia suggest kalau boleh try stop breastfeed zafran...sedih bila dengar camtu..sebab bila time menyusu tu la aku terasa "bonding" between us so strong...and i love the way he staring at me when breastfeed him.. ~,~

bila tengok muka aku berubah...doctor cakap try lengah2 time menyusu..tapi kalau tak boleh juga it's okay..just makan lebih nutrien sebab kena supply to 2 babies...hohohoho

lepas balik hospital, terus makan ubat homeopathy untuk kuatkan rahim..at same time still breastfeed zafran...alhamdulillah memang tak ada keluar tanda apa lagi..so aku continue as usual..but.....at the end zafran sendiri yang tolak menyusu...dia loya bila menyusu...my mom said bila preggy susu kadang2 rasa lain..maybe dia rasa tak sedap la tu...so lama2 susu pun kering...now memang kering habis la..sedih tu sedih la juga sebab belum cukup 2 tahun dah stop..tapi pikir2 balik..ok la...at least setahun 3 bulan plus gitu la dapat breastfeed...alhamdulillah rezeki zafran =)

abaikan muka pucat aku
>,<
bila dah consume susu formula 100% memang terasa la expenses bulanan tu...susu baby mahal gila wei..ahahah...tapi tak kisahlah..asalkan anak mama ni sihat sentiasa...dia sekarang tak berapa nak makan nasi...kalau aku masak western dia suka la..makaroni ke..spageti ke..cheese bread ke...hotdog ke...benda2 camtu la yang dia suka..tapi aku tak kisah nak masakkan sebab sekarang tekak aku pun more to makanan camni...tekak & selera sama..senang!! wakakakak (^0^)/

next monday baru check up lagi sekali...aiiisshhh tak consistent betul check up aku preggy kali ni...susu pun xteratur minum...maklumlah loya masih kuat lagi..hopefully dah masuk 2nd trimester ni hilanglah semua morning sickness...insyaAllah...fuhhhh~~~

p/s: zafran still menyusu walaupun tak ada susu dah...dia buat main2 jela...
sabo jela anak mama...now lebih close dengan hubby memandangkan kesihatan aku yang tak menentu...hohohoho

4 comments:

  1. dah nampak baby bump :) lama tak singgah sini.. hihi

    ReplyDelete
  2. hehe...2x sy preggy dua2 kata baby boy...padahal dua2 baby girl hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...