Readers

Friday, March 28, 2014

tanda-tanda mengandung anak lelaki dan perempuan

Salam...

haaa...gempak? saje je...sebenarnya usia kandungan pun masih awal lagi untuk tahu jantina..walaupun ni kandungan yang kedua...perasaan eksited tu tetap sama macam dulu...rasanya kebanyakan bakal ibu bapa ni mesti eksited nak tau jantina bayi kan..sebab boleh buat banyak preparation dengan lebih awal seperti mencari nama yang sesuai, menyediakan kelengkapan bayi dan macam2 lagi...so aku saje la google2...tengok tanda2 yang ada...jom check it out!!! (^_^)

Tanda-tanda anda mengandung bayi lelaki atau perempuan

1. Posisi perut. Jika kandungan anda memboyot ke hadapan dan kelihatan 'tajam', perut lebih 'rendah', kemungkinan anda hamil bayi lelaki. Jika perut kelihatan lebih 'bulat', lebih 'tinggi', maka kemungkinan ianya bayi perempuan.
 - ermm masa zafran dulu memang perut tajam kehadapan, kalau orang tengok aku dari belakang tak tau aku ni preggy sebab shape pinggang tu masih boleh nampak dari belakang. Tapi tang perut, ramai cakap perut aku kelihatan tinggi masa preggy zafran..kali ni? kecik lagi kot..tapi tengok macam mengembang je dari belakang..huhuhuhuhu

2.  Warna urine. Jarang sekali wanita melihat urinenya saat hamil, tapi ini boleh menjadi tanda khusus. Jika urine berwarna lebih gelap, maka anda sedang mengandung bayi lelaki.
- actually betul la..aku x perasan pun warna urine macam mana..tapi masa mengandung zafran dulu, check urine result semua ok je...kali ni x sempat lagi nak perhatikan...ahahahha

3. Wajah dan Jerawat. Hormon semasa kehamilan memberikan peranan penting. Jika anda mudah mendapat jerawat, itu adalah petanda anda sedang mengandung bayi lelaki. Ada juga pendapat mengatakan jika muka berseri, kemungkinan hamil bayi lelaki.
- erm tang ni rasa different kot kat aku..time mengandung zafran kulit Ya Allah bersih...rasa macam cantik semacam je...ahahah (perasan)...but seriously ramai puji time preggy zafran..cakap muka aku berseri2..tapi mengandung kali ni, aduhai...naik jerawat kat muka..kat badan...stress!!! maklumlah...kulit aku jarang ada jerawat..boleh kata susah la nak keluar (kecuali time dekat nak period je)...tapi normally hilang sendiri & xde bekas..so now bila tumbuh banyak jerawat (even kecil2), still rasa tak suka >,<

4. Perut kecil. Banyak yang percaya, jika perut anda tidak terlalu besar saat kehamilan, maka anda hamil anak lelaki. 
- aiyo, kalau tengok perut aku masa preggy zafran, memang pusing kepala la..besar hokey!! siap senget lagi...yela zafran lahir "semangat" kan..eheh...kali ni pun walaupun baru 11 minggu...ramai tegur perut besar..risau gak..xmo ceazer lagi ~,~

5. Ukuran payudara. Selama kehamilan ukuran payudara terus tumbuh membesar. Namun ketika mengandung anak lelaki, maka ukuran payudara sebelah kanan akan lebih besar daripada sebelah kiri manakala untuk anak perempuan adalah sebaliknya
- aippp ni tak leh disclose...ahahhaha..lagi pun sebenarnya tak perasan pun +,+

6. Suhu badan. Panas tubuh wanita hamil memang berubah, dan cenderung lebih hangat. Namun jika pada kaki suhunya dingin, maka anda mengandung bayi lelaki.
- ermm tak ingat la time zafran dulu macam mana...cuma ingat memang rasa panas sangat...susah nak tidur..lebih2 lagi bila perut makin besar...panas okay...tapi tak sure la pula kat kaki tu sejuk ke ape...huhuuhu..kali ni? kali ni pun same..walaupun masih awal...dah mula rasa panas...tapi maybe sebab cuaca sekarang yang memang panas kot??

7. Degupan jantung. Ini menjadi petunjuk yang penting. Jika degupan jantung kurang 140 degupan per minit, maka bayi anda adalah lelaki. Kalau lebih cepat means perempuan. 
- time zafran dulu tak ingat la pula...but for this time, last check up ritu doctor mention baby denyutan lebih kurang 140/minit...so? ehehe

8. Bulu / rambut tumbuh. Kecepatan pertumbuhan bulu dipengaruhi oleh hormon, jika kandungan anda adalah lelaki, maka pertumbuhan bulu / rambut lebih cepat, lebat dan berkilat. Jika rambut kelihatan nipis dan kering, kemungkinan ianya bayi perempuan.  
- erm tak sensitif bab ni...tak perasan la...cuma time preggy zafran dulu memang rasa lebat la..kali ni belum nampak lagi kot...cuma perasan rambut kurang gugur la.

9. Mengidam. Wanita yang lazimya memiliki keinginan untuk makan yang masam, masin, or yang berprotein seperti daging kecenderungan akan memiliki bayi lelaki. Kalau minat lebih kepada makanan yang manis pula kemungkinan mengandung bayi perempuan.
- tang ni tak same ngan aku coz time preggy zafran dulu aku tak minat benda yang masam pun tapi aku memang minat seafood especially kerang & sotong...time tu hubby ade gak belikan asam untuk hilangkan loya..tapi at the end dia yang makan...ahahahha...sebab aku tak minat langsung pun...tapi kali ni?? wow wow...asam benda wajib ada dengan aku...maybe sebab morning sickness aku teruk kot this time...and bende manis pun aku suka gila..sebenarnya sebelum tau aku preggy, boleh kata hari2 aku singgah kedai beli kek moist coklat...sampai member opis tegur takut kena kencing manis katanya...ahahha...sekarang hubby kalau singgah kedai wajib beli coklat cadbury black forest..ohhh my favourite ever after...yang bestnya, beli tanpa diminta...perghhh feel lovely sangat2... sangat la kannnn

10. Posisi tidur. Selama kehamilan, wanita sering cepat penat. Dan jika posisi tidur sering mengiring ke kiri, maka kemungkinan sedang mengandung anak lelaki manakala bayi perempuan sebaliknya (ke kanan) 
- erm time zafran memang selesa mengiring ke kiri..kalau pusing kanan nanti dia tendang2 perut...rasa senak tak boleh nak tidur..maybe kedudukan dia menyebabkan aku kena mengiring ke kiri kot...kali ni...buat masa sekarang aku selesa mengiring ke kanan..tak sure la sebab selsema ke ape..just selesa macam tu...eheh

11. Tangan. Saat mengandung anak lelaki, tangan akan sering kering dan cenderung menjadi pecah-pecah, walaupun sudah memakai pelembab.  manakala jika mengandung anak perempuan, kulit lebih cenderung lembab.
- well ni tak perasan sebab time zafran dulu aku sangat rajin bersolek molek ni...pakai pelembab la..pakai bio-oil la..pakai itu la ini la..memang jaga kulit betul la..kali ni??? erm malas tahap cipan..losyen benda wajib aku pakai lepas mandi tu pun aku tak pakai2 pun sejak preggy ni...bio-oil?? memang boleh bilang la bape kali je aku sapu...huhuuhuh...mesti buruk kulit nanti...tapi dah rasa malas nak buat macam mana...tak berminat langsung nak oles pape even kat kulit muka ~,~

12.  Alahan. Kebiasaannya semasa mengandung bayi lelaki, ibu tidak mengalami / kurang mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan manakala jika bayi perempuan akan mengalami mabuk hamil semasa 12 minggu pertama kehamilan.
- masa zafran dulu memang tak ada morning sickness...cuma akan mabuk & muntah bila naik kereta jer...and awal2 preggy tak leh tengok nasi...mual je rasa..nak makan western je...tapi biasanya aku muntahkan balik waktu malam..pagi2 memang takde masalah langsung...this time preggy? pagi2 memang muntah la..especially time gosok gigi or time basuh muka...x leh bau pencuci muka tu..pastu makan ape je selalu muntah balik kecuali coklat or bende manis2 or masam...even buah pun muntah balik...tak tau la nak handle macam mana..agak teruklah kali ni punya preggy ~,~

13Cincin perkahwinan. Apabila anda ikat cincin perkahwinan anda pada benang dan digantungkan di atas perut anda, cincin itu berpusing-pusing. Itu petanda anda hamil anak lelaki manakala jika cincin itu bergerak ke kanan dan ke kiri, itu petanda anda hamil bayi perempuan.
- erkk camni pun ada ek? tak pernah try...ahahahha..macam merepek je..ape kaitan ek? hohoohoh

14.  Tanda-tanda lain. Jika perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah "baba" atau “dada”, kemungkinan anda hamil bayi lelaki manakala jika perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah “mama”, ianya petanda anda hamil bayi perempuan.
- erk zafran panggil mama instead of daddy...until  now masih tak boleh sebut daddy...ehehe..maybe sebutan mama senang kot??? (^,^)

Bayi lelaki - Anak anda yang sebelumnya (jika perempuan) kelihatan seperti budak lelaki semasa bayinya dan sebaliknya.
- erm masa baby tak pasti la pula...tapi bila dia around 5-6 months ramai gak tegur cakap muka dia macam perempuan...hohoho...

masa ni tak silap umur dia dalam 7-8 bulan kot
time2 ni la ramai cakap dia muka girl
haaa sooo camne? banyak ke arah??? hohooh...anyway ni just tips in normal situation...tak payah nak percaya sangat takut jatuh khurafat pula kan...tapi as we know, setiap pregnancy tu kan unik...pengalaman adalah berbeza seperti anak2 itu sendiri..setiap individu ada ciri2 tersendiri...what ever jantina pun aku tak kisah, asalkan baby sihat dan sempurna..itu dah cukup bagi aku...cuma kalau dapat girl memang satu bonus la since aku dah ada zafran kan...eheh...



well nanti dah ada result jantina, aku share ye..eheh...daaaa~~

21 comments:

  1. sy perut tajam ke depan tapi doc ckap bby gurl..hehe..

    ReplyDelete
  2. Tanda2 ni sm mcm cik mah..bila tgok tanda2 bby girl..n kuar pun bby girl..hehe...jemput join GA cik mah ye..

    ReplyDelete
  3. tips bagus ni sis. :) a good guide for mummy to be .. hihi

    ReplyDelete
  4. Saje je google.. skang preggy ank ke3.. x tau lg jantina..tp perut kali ni lain.. rendah ke bwh.. baby pon byk duk bwh.. n cepat penat.. mane la tau kali ni dpt rezeki boboi... dh ade 2 org gegurl :)

    ReplyDelete
  5. Tq sis share tip ni.... baru 9minggu... anak ke-3 tp mmg malas nk buat keja2 umah. Masuk dapur pun nk loya nak muntah tapi xkeluar muntahnya... loya2... pagi2 lepas gosok gigi mmg muntah habis apa yg makan sahur pagi tu.... mana la tau rezeki kali ni baby boy kan (dah 2 girl)

    ReplyDelete
  6. good sharing...tgh pregnnt my third...dh dua boys...dua2 mngndung dulu mmg alahan pagi..tp this time alahan petang ke mlm..hrp semua bersalin dgn slmt nnti ye...yg penting anak yg dikandung sihat..

    ReplyDelete
  7. Salam sis...skng dah bersalin ke??? result??? perempuan ye???

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm..dah selamat dah..baby pun dah 4 bulan..dapat baby boy..alhamdulillah sempurna & sihat :)

      Delete
  8. Assalammualaikum..nak tanye skrg nie result die bersalin baby girl or boy???

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum..nak tanye skrg nie result die bersalin baby girl or boy???

    ReplyDelete
  10. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips dapat anak lelaki.

    ReplyDelete
  11. Kawan saya tak pernah mngalami morning sickness ... Atau pon apa2 alahan lain.. Kluar bby girl

    ReplyDelete
  12. Kawan saya tak pernah mngalami morning sickness ... Atau pon apa2 alahan lain.. Kluar bby girl

    ReplyDelete
  13. Baby girl..ke boy ker ok jer...asal mudah dan sempurna

    ReplyDelete
  14. Baby girl..ke boy ker ok jer...asal mudah dan sempurna

    ReplyDelete
  15. sebenarnya xda tanda pun utk tahu jantina. bykkan berdoa moga bayi lahir sihat dan jadi anak yg berguna..

    ReplyDelete
  16. sebenarnya xda tanda pun utk tahu jantina. bykkan berdoa moga bayi lahir sihat dan jadi anak yg berguna..

    ReplyDelete
  17. Kekdg tak percaya pun semua memgarut sahaja ...saya pun mengadung semua terbaik.bila laki dpt perempuan bila perempuan dpt lelaki..motors yg tak masuk akal..hanya sesuai kpd mereka yang berkulit putih aahaja.kulit hitam mcm kita tak berapa nak boleh guna mitos yang bodoh niw

    ReplyDelete
  18. Mitos Dan bila doa pun tak berguna seolah bercakap dgn tunggu Kay sahaja....Hanya mereka yang warak saja dijanjikan ...😠

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...