Readers

Thursday, October 8, 2015

Hepi bufday my permata hati!!!

Salam...

alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..diberi kesempatan sehingga ke hari ini untuk terus bersama dengan buah hati tersayang...diberi peluang membesarkan dan mendidiknya...hari ini genap setahun umur Ahmad Zhariff...jujur diakui memang rasa masa terlalu pantas berlalu..sedar tak sedar dah setahun dah..cepatnya baby mama ni membesar ye...throwback sikit la...hihihi....

ni kali pertama mama jupe kamu sayang..muka merah sangat
ni after keluar bilik bedah,  jam 8-9 pagi macam tu lah
time ni nenek2 & atuk2 dah sampai...tu yang mama panggil nurse suruh bawa kamu datang
nak tengok baby mama (^^,)
setiap kelahiran bayi itu adalah unik..ye..mama akui memang lain sangat pengalaman berbanding abang kamu...dari mengandung...sampai membesarkan kamu..100% berbeza..kamu lebih banyak memberi mama dugaan...itu memang menguji dan mengukuhkan tahap kesabaran mama..mama tau Allah utus kamu untuk ubah mama supaya jadi lebih penyabar..belajar erti redha & syukur...mama terima segala2 nya dengan rela hati..i'm still learning son..walau macam mana susah pun dan kadang kala mama tewas..mama akan tetap usaha bagi yang terbaik buat kamu..



ni hari kedua...dah buka mata...suka sangat buat mulut nganga
sampai skung ni habit tak berubah..kih3x
rambut dia lebat..tapi tak leh lawan kelebatan rambut zafran...hihihi
lepas keluar bilik bedah..diaorang antar ke wad..hubby follow time tu..sampai2 dia tanya keadaan diri aku..kiss kat dahi & suruh aku tidur..time tu pukul 3+ pagi...pastu aku pun suruh dia tidur sama..dia baring kat sofa di hujung kaki aku..tak sampai 5 minit dah dengar dia berdengkur..hahah..mudahnya la hai orang laki ni tidur...aku ni terkebil2..sampai ke pagi..serius tak boleh nak tidur walaupun badan rasa letih..pagi tu kepala rasa ting tong sangat...masih teringat lagi perasaan time nurse datang tarik langsir..erkkk dah pukul 7 lebih dah...hohohoho..
ni first day bawa balik rumah
tengok tangan dia omakk aiii...halus bebenor..kecik comel je dia time ni
muka still merah2..my mom cakap if merah2 sangat time keluar
means baby tu putih kulitnya
memang si zhariff ni putih melepak...hihihi
pagi tu mak, abah, mama & papa datang..ziarah aku..tengok & pegang zhariff..memasing dok cakap zhariff kecik..tak sangka berat dia 3.25kg..kalau tengok orangnya macam 2kg lebih je..tulang berat kata mak aku..hihihi...aku susukan zhariff jap pastu diaorang balik aku tidur sampai petang..baru la dapat tidur...malam pun kebanyakkan masa aku tidur aje selain bagi susu kat zhariff..dari jauh dah dengar suara dia terjerit2..lantang...pastu nanti nurse masuk bilik tolak dia..dah agak dah dia nak sampai sebab boleh cam suara dia..serak2 gitu...(^^,)


time ni dia dah sebulan kalau tak silap
dah mula chubby
mana taknya...dia jenis berjaga malam & nangis je
nak bagi diam aku bagi dia minum susu
HAHAHAHAH
dalam pantang memang agak sukar jaga zhariff...dia jenis berjaga malam..waktu siang pula tidur...kalau dia satu2 nya anak aku..maybe tak ada masalah..tapi disebabkan kena jaga zafran at the same time..so memang mencabar..siang zafran ajak main..time tu dia kan tak berapa dapat terima adik dia..memang dia jeles sangat2..selalu mengendeng kat aku..nak tidur atas katil sama2...masalahnya aku takut dia hempap adik dia..huhuhu...kenang balik saat ni memang rasa kesian kat zafran...dia terpaksa mengalah dengan adik..aku terpaksa beri lebih perhatian kat zhariff...the positive part is...zafran makin matang since then... (^^,)


time ni dah almost 2 bulan
nampak semakin chubby..ngeh3x...
zhariff skung dah pandai menyusur..dah jauh juga la dia menyusur..kat sofa..kat meja..kat peti ais..kat almari..semua tempat yang boleh pegang semua dia nak berdiri & menyusur perlahan2...merangkak memang laju berdesub macam spiderman..HAHAHA...what ever it is...mama tak kisah asalkan zhariff sihat..aktif...cepat atau lambat jalan tak ada beza pun..mama will enjoying watching your growth stages...

bab gigi pula dia dah ada 8 batang...4 atas dan 4 bawah...kiut gigi kapak...hahaha

ni umur 5-6 bulan
baru2 belajar merangkak
asyik menonggeng je keje dia...kui3x
now dah tak makan bubur..dia tak nak..so just lenyek nasi panas2 tu..suapkan dengan lauk biasa macam sup ke..masak lemak ke..ikan, daging, ayam..kunyah2 dulu baru bagi dia..alhamdulillah bab makan ni dia selera tinggi macam orang dewasa..kalau orang lain makan memang bising mulut dia nak makan juga...kih3x...

ni umur 6 bulan
dah start solid food
memang eksited time ni..memacam resepi aku cuba...
sweet sangat those memories..walaupun penat tapi bernilai (^^,)
tapi zhariff now dah susut badan dia..sebab dia tak nak minum susu FM..hari tu kan susu dah merundum teruk...KISAH 1 , KISAH 2 KISAH 3 ...dah cuba bagi susu S-26 - dia minum time kalau dah lapar sesangat-sangat-sangat-sangat...haaa punya la nak gambarkan yang dia terpaksa sangat baru nak minum..rasa ada la 2-3 kali je kot dia minum susu tu..selebihnya buat pastu terbuang aje...dah la susu tu mahal..huhuuh..

time ni suka sangat la hisap jari kaki
entah ape hobi pun tak tau la..HAHAHAH
umur around 6-7 months camtu la dia start dok hisap
sampai skung kadang2 still ada lagi habit tang ni
time ni la kecoh mak aku ingat aku preggy lagi...hohohoho
pastu try beli anmum...masuk mulut terus dia tolak..tak nak minum langsung..tu jela seteguk dia minum..huhuhu..baru2 ni aku try beli susu Dugro..mama cakap maybe dia ikut aku..tak suka susu yang mahal2...nak susu murah..time aku dulu papa beli susu Nestle NAN..tapi aku tak nak..nak minum susu nespray aje..aduh..pulak daaaa~~..takpe try je la..tak sangka ok pula..setakat ni susu yang dibuat, 80% diminum..ada masa juga dia tolak especially hari isnin..maybe dah sedap weekend layan breastfeed...huhuhu..kalau dia ok Dugro ni..means akan maintan jela susu ni..

ni dkt2 nak raya..around 9-10 months old
tetiba je parents aku gi botakkan si zhariff ni
wuaarghhhhhh mama yang nangis tengok (T_T)
sebab mama suka sangat rambut zhariff yang asal tu..huhuhu
time ni dia memang tengah lasak & nakal sangat
suka sangat tampar & gigit orang..huhuhu
hari2 ade je perangai dia yang parents aku adukan...huhuhu
time ni around 10 months old camtu lah...lepas raya
this is the latest pic of zhariff
time wedding adik last month
baru lepas nangis nak minta dukung tapi tak dilayan
sebab mama busy nak menyidai baju...kui3x
berat dia still 7kg plus..masa 6 bulan pun berat dia dah 7.51kg...ni dah setahun pun masih 7.89kg camtu la...sedih gila...makan dia ok..tapi tak la banyak mana..harap2 lepas dia stabil dengan susu Dugro ni berat dia boleh naik semula..susu EBM aku memang dah tak banyak..sehari pam kat opis dapat lah dalam 6-7oz je...lagipun aku dah tak ada masa nak pam..busy sesangat..keje berlambak (~,~)

LASTLY......................................................


MAMA WILL ALWAYS LOVE YOU


" I LOVE YOU TO THE MOON AND BACK, 
TO INFINITY AND BEYOND, 
FOREVER 
AND EVER................. "

HEPI BORN DAY MY LOVE

2 comments:

  1. happy birthday zhariff, semoga menjadi anak yg soleh penyejuk mata hati keluarga :)
    smg terus dimurahkan rezeki dpt minum susu ibu insyaAllah....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...