Readers

Monday, October 5, 2015

first time sakit gigi..geraham bongsu tumbuh melintang

Salam...

orang cakap..sakit yang paling sakit di dunia ni ada dua..satu sakit bersalin..satu lagi sakit gigi...betul ke? hihihi...actually last week first time aku rasa sakit gigi..selama aku hidup dah 32 tahun ni...syukur alhamdulillah la..gigi tak pernah rosak..tak pernah berlubang..so memang tak pernah merasa tampal2 gigi ke..kene korek & tampal balik ke..cuma setiap kali dulu kalau doktor gigi datang kat sekolah..aku kene cuci je sebab gosok gigi tak cukup bersih..ada karang gigi bahagian dalam...hohoho...

al kisahnya..last week hari khamis (01/10/15), after lunch aku sambung buat kerja..tengah busy closing...entah macam mana dalam jam 2+ petang, aku start rasa sakit kat bahagian dalam gigi...dalam hati.."erk peliknya rasa sakit kat gigi..ada berlubang ke?" ... terus ambil cermin tengok & belek..tak nampak pula lubang..lama kelamaan makin sakit dan berdenyut..tup2 dah "tangkap" kat kepala pula.."arghhhh memang sakit ni" ...terus cakap kat bos tak tahan nak gi klinik gigi jap...




after all..klinik gigi depan ofis je..so keluar jap..aishhh rupa2 nya klinik gigi ni kena buat appointment dulu...tak boleh walk in especially time ramai orang..time tu ade 5 patient tengah tunggu turn..ok aku pun balik...buang masa kalau nak tunggu...fikir nak tahan sakit jelah...

sampai ofis bos pelik..last2 dia siap call buatkan appointment kat klinik yang dia biasa pergi..a bit far dari opis..tapi ok lah..dalam 5 minit perjalanan naik kereta..

lepas check2 doktor cakap masalah dari gigi bongsu aku...dia nak x-tray to get better picture..after that, dia bagi penerangan sambil tengok picture x-tray tu..memang gigi kiri dan kanan aku kesnya sama...gigi geraham bongsu tu tumbuh melintang 90 degree..so dia menolak gigi geraham didepannya..that's why rasa sakit...tapi yang belah kanan tu belum menolak lagi sebab gigi tu masih kecil..yang sakit belah kiri..dia suggest minor surgery...me like...."haaaaaaaa operation keee??"...

lebih kurang mcm ni lah kedudukan geraham bongsu aku
sob3x..kenapakahhhh??? hohohoho
discuss punya discuss...setuju untuk bedah..estimate 1 hour..tapi jadi 2 hours plus sebab tulang gigi aku sangat kuat..susah sangat nak keluarkan..bila dah keluarkan tengok akar dia bentuk U macam jarum mata pancing tu..patutlah dia nak tarik keluar tak boleh..ended up belah lagi...5 jahitan..bius pun tambah 3x...then dia bagi MC 3 hari...sakit?? tak rasa apa sangat pun sebab bius kan..cuma rasa lenguh la rahang sebab prosesnya lama...

masa ni dah bius & potong sikit gigi tu..
doktor bagi rest jap
glamer ngko siap spek bagai...kui3x
balik rumah, terus makan anti-dot homeopathy..nak cleankan dadah2 yang ada pada ubat bius & semua ubat yang doktor bagi sebelum tu..then, terus makan ubat homeopathy..alhamdulillah tak ada la berdenyut kuat macam doktor terangkan kesan2 yang bakal aku rasa lepas abis ubat bius nanti...fuhhh...tapi sakitnya tu memang la terasa..maklumlah dibelah...bibir pun luka ..nak makan susah...doktor cakap after a week nanti nak buka benang jahitan tu..woooo takut pula bila bayangkan...

total kena RM100 untuk x-tray...RM600 untuk surgery..gila terkejut...nasib la hubby cakap boleh claim kat company dia..tapi tak dapat full amount..takpe lah..at least dapat la cover sikit..if not...nangis woooo mahal gilos.....tapi compare dengan service doktor...kepakaran dia...memang berbaloi la juga..gentle gila doktor tu...ngeh3x ~~

nanti lepas sembuh...kene buang pula gigi belah kanan tu juga..sebab kedudukannya sama macam yang kiri..end up nanti jadi sakit...plan nak gi klinik gomen je..minta2 ok la dia buat nanti..risau gak..hihihi...sape ade pengalaman macam ni? cer share sket...

4 comments:

  1. JOM JOIN GA NI.RM200 MENANTI ANDA!

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

    ReplyDelete
  2. xbrani kta g gomen. kta ritu operate yg bongsu pon pas sminggu cabut benang. xyah takut.dia gunting benang tu pastu tarik. mcam benang kat kain..xbius pon..xsakit..sekejap je..

    ReplyDelete
  3. x de pengalaman tp pengalaman gigi bongsu tumbuh mmg perit smpi demam2 dibuatnya

    mahal jg ya...x pela janji dah sembuh sepenuhnya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...