Readers

Thursday, October 31, 2013

Ubah cara berfikir menjadi lebih positif

Salam...

"Berhenti merungut, mengeluh dan menyesal. Tulis apa yang kita bersyukur dari dulu sehingga hari ini. In syaa Allah, esok akan lebih bahagia"
~ Prof. Dr. Muhaya ~  

Beberapa hari ini, hati selalu je merungut bosan dengan environment kerja sekarang...
~ but suppose harus bersyukur dikurniakan pekerjaan yang baik dengan gaji yang agak lumayan...kawan2 sekerja yang baik & best...ramai lagi orang di luar sana yang berlumba2 nak cari kerja sepadan dengan kelayakan yang ada...yang punya gaji lumayan...harus bersyukur sebab diri ini bertuah...

my sweet colleague

Beberapa hari ini, hati selalu je rasa sakit sebab hubby asyik busy dan kurang meluangkan masa dengan aku...lebih2 lagi dengan Zafran...
~ but suppose harus bersyukur hubby kerja kuat untuk kukuhkan kewangan kami sekeluarga, hubby seorang yang bertanggungjawab dan setia dengan kami..harus bersyukur sebab betapa ramainya para isteri di luar sana yang dapat suami worse..tak bertanggungjawab, mendera isteri, kaki judi, kaki perempuan and so on....hubby tak macam tu..syukur alhamdulillah....
my LOVE
Beberapa hari ini, rasa stress sebab faktor kewangan..dengan kos repair kereta eksiden RM1000 lebih lagi...
~ suppose harus bersyukur sekurang2 nya masih mampu makan makanan sedap2, ada tempat tinggal sempurna, mampu belikan barang keperluan zafran and so on...ada ramai orang di luar sana hidup merempat, mengemis di tepi jalan, keluar cari sesuap nasi sampai ke subuh...kalau kita fikir kita susah, ramai lagi yang lebih susah...harus bersyukur and think positive


Beberapa hari ini, rasa letih sangat dengan life seharian...letih jaga zafran yang semakin aktif...letih buat kerja2 rumah..letih dengan kerja2 and tanggungjawab yang semakin berat...rasa makin tak mampu je...
~ suppose harus bersyukur sekurang2 nya punya zuriat sendiri...ada orang kahwin berpuluh tahun berdoa setiap hari minta dikurniakan anak...ada orang rumah pun takde nak dikemas, ada orang nak rasa hidup berumahtangga tapi masih tiada jodoh...sekurang2nya aku diberi kesempatan merasa hidup berumahtangga, punya anak, punya rumah, punya suami...letih itu seharusnya berbaloi...

Super active baby..muaaahhhhkkksss
Kecewa itu BIASA, tetapi membalas dengan kebaikan meski selalu di kecewakan, itu LUAR BIASA..

Memaafkan itu BIASA, tetapi memaafkan meski sering di sakiti, itu LUAR BIASA..

Memberi itu BIASA, tetapi memberi dengan penuh pengorbanan dan di saat kekurangan, itu LUAR BIASA ..

Bersyukur itu BIASA, tetapi bersyukur ketika tidak punya apa-apa, itu sangat LUAR BIASA ..

Kebaikan di balas dengan kebaikan itu BIASA, tetapi membalas kejahatan dengan kebaikan, itu baru LUAR BIASA..

Kadangkala kita ini cuma manusia BIASA..alpa...tak lari dari melakukan kesilapan...aku pernah regret banyak benda...but while thinking back..everything yang aku regret ada kesan positif dalam life aku...it is how you looks the things and turn them to be positive..in syaa Allah, life would become more peaceful...and things that i can pretty sure that i would never regret in my life is having life, married with you, Ahmad Redzuan and to give birth of our son, Ahmad Zafran...what ever yang bakal terjadi in future, aku tak akan pernah menyesal untuk dua perkara ini...sebab kedua2 perkara ini memberi aku peluang merasai kemanisan hidup berumahtangga dan kebahgiaan menjadi seorang ibu....

baru lepas abis pantang..zafran about 1month plus
Maaf atas kekurangan dan ketidaksempurnaan diri ini................... (T_T)

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...