Readers

Tuesday, October 22, 2013

Dilema seorang ibu bekerja

Salam...

Honestly, aku memang nak sangat berhenti kerja sejak lahirkan zafran ni...bila habis pantang perasaan untuk berhenti kerja tu makin membuak2 dalam diri ni...yes, sebab zafran...aku nak sangat besarkan zafran dengan tangan aku sendiri 24 jam...aku nak lihat perkembangan diri dia setiap saat...aku nak masakan dia makanan yang sedap2..aku nak cuba variety of food...aku nak hias rumah cantik2...aku nak deco bilik seksi2 for hubby...aku nak prepare everything in good order and manner...aku nak bila hubby balik kerja penat2 aku ada di sisi untuk layan jerit perih dia...boleh picit2 badan dia yang mana sengal tanpa keluh kesah...boleh jaga sakit pening zafran tanpa kisah boleh bangun pagi pergi kerja ke tak...serius banyak sangat kekangan dan kerugian yang aku rasa bila aku bekerja....

tapi apakan daya....bebanan hutang setiap bulan memang tak mampu hubby nak tanggung sorang kalau aku tak bekerja...aku sakit hati juga baca 1 komen minah ni...cakap ikut sedap mulut je...ingat isteri/ibu bekerja ni semuanya nafsu semata ke? kalau suami kitaorang ni mampu...kitaorang tak kerja la wei....hutang kereta, rumah, ptptn, insurans, loan...semua tu siapa nak bayar? rumah sebulan kau tau ke bape ribu? kereta? ptptn? semua ni bukan hutang saje2 je..tapi keperluan...aku nak belajar dulu mak ayah bukan orang kaya boleh support semua..terpaksa la amik ptptn...ijazah kau tau ke berapa ribu kena tanggung? kereta pun aku pakai kereta cikai pun kau tau dah berapa ratus monthly kena bayar? aishhh la manusia...pikirlah sikit...tak semua orang life dia sama...kita senang tak semesti orang lain senang...setakat makan dan minum je memang la mampu...tapi kita nak bagi yang terbaik untuk anak2..pendidikan terbaik..life terbaik...aku syukurlah walaupun aku bekerja at least zafran parents aku jaga...syukur sangat2...




aku dah penah cakap bende ni kat hubby sekali...but not in serious discussion...aku rasa aku boleh jadi better wife if aku tak bekerja...cth: kdg2 hubby minta picit/urut badan dia...aku memang buat tp kadang2 dlm hati rase stress terutama kalau time tu aku pun penat sangat2 dgn tugasan kat office seharian, balik melayan zafran lagi, urus hal rumah lagi...walaupun hakikatnya aku tak pernah menolak permintaan hubby, tapi aku tak suke feel yang dalam ati aku tu...huhuuhuhu...aku lebih suka kalau aku rasa happy + ikhlas + bangga dapat berbakti / buat apa yang hubby minta...aku suka diri aku bila aku macam tu rather than merungut dalam hati...bad...bad...really bad!!!

kadang kala kagum sangat dengan akak aku...dia bekerja...ada 4 orang anak..ada baby sebesar zafran...boleh masak untuk anak2...boleh urus rumah tangga..boleh buat kek untuk berniaga lagi...boleh ajar anak2 buat homework...bangun kol 4 pagi..tidur almost at 2am everyday...serius KAGUM sangat2 sebab aku tak mampu buat macam tu T_T



zafran masa di Langkawi, 6 months (^^,)
sebenarnya memang banyak kelebihan bila kita wanita ni bekerja...sebab kita ada saving sendiri...in future kita tak tahu apa akan jadi kan...let say something bad happen, at least kita boleh berdiri sendiri..kita ada saving boleh survive..boleh jaga makan minum diri sendiri dan anak2...yela kita tak tahu sampai bila suami kita ada dengan kita...ajal maut jodoh pertemuan semua kerja tuhan...sebab tu aku sentiasa beringat..aku make sure ada saving..kalau tak mampu banyak, sikit2 pun jadilah...for zafran pun aku dah open SSPN untuk dia...semua duit raya, duit orang bagi masa aku dalam pantang dulu semua aku save masuk akaun SSPN dia...every month pun aku peruntukan sikit untuk zafran...at least dia ada something in case aku di "jemput" lebih awal...ni persediaan duniawi...for rohaniah, in syaa Allah...aku harap mampu didik zafran dengan baik...and time is very precious...lagi banyak masa boleh dihabiskan bersama, lagi banyak perkara kita boleh ajar & didik anak kita...

Kesimpulannya, doakanlah...aku mampu langsaikan hutang2 aku secepat yang boleh...then, i can be a surirumah sepenuh masa!!! hoyey!!! (^__^) 
 

4 comments:

  1. memang seronok kalu kite sendri yg membesarkan anak kite kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..sy rse satu kerugian kdg2 terlepas moment penting dlm perkembangan dia..cth dia dpt meniarap 1st time, sy xdpt tgk...huhuuhuh

      Delete
  2. insya Allah masanya akan tiba :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...