Readers

Friday, September 6, 2013

makaroni sup

Salam...

Malam tadi aku try buat makaroni sup untuk zafran..memang dah niat dari last week nak try this menu...zafran ni tak bape suke makan bubur..buatlah bubur ape pun..letak ikan bilis ke..kurma ke..ayam ke...sayuran ke..semua dia makan ciput la sangat2...ade la dalam 5-10 suap (sudu kecil) je..kalau semangkuk bubur tu memang tak pernah la abis...dah la lama nak reneh bubur..makan sikit je...maybe dia ikut aku la kot!!! aku memang tak minat bubur nasi ni...kui3x...huhuuhuh.... (~,~)

tapi dia sangat selera dengan makanan orang dewasa...biasa aku time makan kunyah2 pastu suap dia..memang banyak dia makan...tapi aku tapis la makanan yang sesuai je..contoh, nasi + sayuran, nasi + ayam/ikan/udang/daging/telur...semua aku dah try bagi dia..so far alhamdulillah tak nampak dia ade alergi kat mana2 makanan...risau juga sebab kalau ikutkan hubby, dia alergi makan nenas...selain tu ok..aku lak semua pun telan...ahahahah...erkkk ~,~



masak makaroni sup ni jauhhhhhhhhh lah lebih mudah banding nak reneh bubur yang lama tu...ahahahha...ibu bekerja cam aku ni memang sangatlah sesuai menu ni...makaroni tu just didihkan dalam 8-10 minit (sampai empuk, aku beli baby makaroni organik)...then, didihkan air bersama bawang putih, bawah merah, halia, kentang...lau ade lobak masukan sekali...tapi malam tadi lobak abis..so masuk kentang jela...then letak la daun sup sikit...aku rebus je..tak menumis sebab lebih healty untuk zafran...dalam 15-20 minit dah siap...

memang pecah rekod la...zafran abis makan 1 mangkuk tu..siap tambah lagi...tapi portion ke-2 dia tak abis..maybe kenyang minum susu kot..sebab balik kerja je aku dah bagi dia BF....malam baru masakkan sup ni..huhuhuhu...aku sangatlah hepi sebab first time dia makan banyak makanan dia...siap tak sabar2 tunggu aku suap tu...bising mulut dia...eheheh (^_____^) rupanya anak mama ni minat western style ye...takpe...pasni mama masakkan lagi ye...as long as zafran nak makan...i'm sooooo willing to do it okay... :)

mimik muka dia try new menu
(^^,)
 p/s: patutlah masa aku preggy memang minat western food...nasi memang tak lalu la nak makan...rupanya anak mama punya selera ye...kih3x... (^^,)

anyway zafran now dah 10 months...gigi dah ade 5 batang, tiga atas, 2 bawah...now nak tumbuh yang ke-6..dah nampak ade putih2 sikit kat gusi atas...zafran dah pandai merangkak..dah banyak step la dia merangkak...tapi tak laju...bab "mengemas" bagi kat dia la..now dah pandai tarik bukak laci..punggah cd2...sebab laci tu bahgian bawah tv..ade banyak cd...tu la port dia yang paling dia suka...memanjat memang teror...pandai turun dari katil...turun kaki dulu...sabo jela...ehehe...zafran now campur minum susu FM time aku keje...since bulan puasa ritu sebab aku dah tak ada masa nak pam time keje..pape pun hope anak mama terus aktif and bijak...sihat sentiasa...amin (^^,)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...