Readers

Wednesday, June 22, 2016

senarai hospital swasta di melaka untuk bersalin

Salam...

tadi borak2 dengan one of my colleague yang tengah preggy..she's now about 9 months...tunggu masa je nak bersalin...so bila borak2 terus teringat pengalaman sendiri bersalin di private hospital di melaka..terasa nak share pula..mana tau ada yang tengah survey private hospital kat melaka ni kan...

ok at this moment ada 4 buah hospital swasta di melaka. Bawah ni senarai hospital swasta yang ada:-

1) Mahkota Medical Centre (MMC)
2) Putra Specialist Hospital (PSH)
3) Pantai Hospital Malacca (Pantai)
4) Oriental Melaka Straits Medical Centre (Oriental) - new hospital

time aku bersalin dulu, oriental belum ada lagi..now dah beroperasi dah..pengalaman sendiri...aku pernah try 2 je which is PSH & MMC...highly recommended MMC..serius!!

bukan lah nak burukkan PSH..tapi aku rasa bayaran dah la mahal..layanan tak setanding bayaran...MMC much2 better & jauh sangat dari segi servis tu...yela..kita gi private ni bayar mahal..so kalau boleh kenalah setanding dengan apa yang kita dapat...

kat PSH ada seorang je doktor perempuan at this moment - Dr Ishaireen binti Dalib...doktor ni agak muda...anak kedua memang aku buat monthly check up dengan this doktor from beginning (12 weeks) until 7 months. setiap kali check up charges standard RM80 tak masuk ubat..memang aku tak amik ubat sebab aku makan ubat homeopathy...tapi yang buat sakit hati tu..doktor sangatlah tak peramah, kalau kebetulan time appointment tu ramai patient, memang lagi hampeh servis...dah la tak boleh bawak masuk anak..so selalu terpaksa left zafran kat rumah parents...baru ingat nanti nak tunjuk2 kat dia adik dalam tummy...kemuncak aku stop masa check up 7 month...sebab tak ada sepatah perkataan pun dari mulut doktor masa scan tu...aku yang beria2 tanya, "baby ok tak doktor, is there anything else yang doktor nak highlight etc " dia just jawab pertanyaan aku sepatah2 je..."baby ok" "no worry" "continue je makan ubat" ....erkkk camtu aku pun tau...dah la scan dalam 2-3 minit je..sangat rasa tak berbaloi bayar RM80 tu...huh!!

namun, berbeza pula dengan pengalaman anak sulong..sama still check up kat PSH gak..tapi dengan doktor lelaki - Datuk Dr. Khoo Kim Eng...doktor ni agak berumur dah tapi sangat professional, cool & lemah lembut...peramah..bagi banyak sangat tips especially tu first baby aku kan..so memang need sangat advice & info2 yang berguna...kalau time consultation tu memang kadang2 sampai 1 jam...scan lama..dia bagi tengok baby puas2..bayaran dia pecahkan - RM50 - consultation (one-off masa first consultation appointment aje), RM40 scan and biasa ubat dalam RM100..time tu 1st baby kan..ape suma jenis ubat aku makan..doktor, homeopathy, supplement..hahaha..tu yang zafran terlebih besar agaknya tu..terlebih khasiat...kah3x...

ermm..aku suka Dr. Khoo...tapi aku segan sebab dia lelaki..malu..so 2nd child aku cari doktor perempuan Islam...

after 7th months check up, aku decide try kat MMC...boleh baca entry yang lepas pasal decision tu...kat MMC pun ada seorang je doktor perempuan Islam...Dr. Nor Azlina binti Awang..doktor ni agak dah berumur gak...macam mak2 kita je...Ya Allah, first time jumpa rasa mesra yang amat doktor ni..lemah lembut sangat..dia siap baca doa sebelum scan..tapi kuat membebel gak macam Dr. Khoo..aku suka..terasa macam dah lama kenal walaupun 1st time jumpa...dia siap tunjukan zafran baby dalam perut time tu...memang terus decide deliver dengan dia...eheh..talk about charges, setiap kali check up dalam RM100+ (aku sempat buat 2x check up je which is 8th month & 9th month)...

there is another Dr perempuan...kat hospital pantai..nama doktor tu Dr. Nor Hanisah Mohd Said..aku tak pernah jumpa dia..just pernah survey & tengok picture je..nampak macam masih muda...tapi tak sure ok ke tak..tak pergi situ sebab fee hospital pantai mahal..time aku dulu la..now tak sure mana paling murah antara semua hospital ni...

owhh lagi satu hospital yang baru tu..Oriental..ikutkan aku survey ada seorang doktor perempuan..lucky huh!! Dr. Norhayati binti Awan.. tengok picture macam muda orang nya..insyaAllah if ditakdirkan preggy lagi, aku nak try sini ngan pantai lak..saje test..eheh...

anyway..aku ringkaskan info seperti di bawah..hope dapat membantu korang buat pilihan..ni aku cerita based on pengalaman sendiri..korang try jumpa & see which one yang korang selesa...those pengalaman yang aku cerita adalah pada tahun 2012 (PSH - Dr. Khoo), 2014 (PSH - Dr. Ishaireen) dan 2014 (MMC - Dr. Azlina)...


1) Mahkota Medical Centre (MMC)

Alamat: Pusat Perubatan Mahkota, 3 Mahkota Melaka Jalan Merdeka, 75000 Melaka

Doktor: Dr. Nor Azlina binti Awang - MD (UKM), M. Med (O&G) (UKM)



Consultation Hours:
Weekdays: 9.00am-1.00pm, 2.00pm-5.30pm, 
Saturday: 9.00am-1.00pm, 2.00pm-4.00pm

Phone / Extension No. 06-2852999 Ext: 2895

Bilik: Floor No.4/F - 422


2) Putra Specialist Hospital (PSH)

Alamat: 169, Jalan Bendahara, 75100 Melaka, Malaysia.

Doktor:
(i) Datuk Dr. Khoo Kim Eng - MBBS (Syd), FRCOG (Ed) AM
(ii) Dr. Ishaireen Bt. Dalib - MBBS (Bangalore), MOG (UKM)

Phone / Extension No. 06-283 5888 Ext: 5389 (Dr. Khoo), 5368 (Dr. Ishaireen)

Bilik: 3.04 (Dr. Khoo), 3.19 (Dr. Ishaireen)



3) Pantai Hospital Malacca (Pantai)

Alamat: No. 2418-1, KM 8, Lebuh Ayer Keroh, 75450 Melaka

Doktor: Dr. Nor Hanisah Mohd Said - MD (UKM), MOG (UKM)

Consultation Hours:
Weekdays: 9.00am-5.00pm,
Saturday: 9.00am-1.00pm

Phone / Extension No. 06-2319999 Ext. 3120

Bilik: No.109, 1st Floor, Block B



4) Oriental Melaka Straits Medical Centre (Oriental)

Alamat: Pusat Perubatan Klebang, 75200 Melaka, Malaysia

Doktor: Dr. Norhayati Binti Awan - MD (USM), MOG (UKM)

Consultation Hours:
Weekdays: 8.30am-5.30pm,
Saturday: 8.30am-12.30pm

Phone / Extension No. 06 - 315 8847

Bilik: Suite C-218, 2nd Floor



3 comments:

  1. salam, saya pergi dr ishaireen jugak. untuk both baby. Saya rasa dia ramah, dan bolehje saya bawa anak sulung saya masuk masa dtg checkup. siap dapat gula-gula lagi.. tapi bayaran memnag mahal, tapi Dr. Ishaereen murah lagi dr doktor lain kat PSH. Tapi memang servis PSH x setimpal dengan bayaran... tu yg tak best.

    ReplyDelete
  2. salam, saya pergi dr ishaireen jugak. untuk both baby. Saya rasa dia ramah, dan bolehje saya bawa anak sulung saya masuk masa dtg checkup. siap dapat gula-gula lagi.. tapi bayaran memnag mahal, tapi Dr. Ishaereen murah lagi dr doktor lain kat PSH. Tapi memang servis PSH x setimpal dengan bayaran... tu yg tak best.

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum.. Saya anak 1st bersalin ceaser dia pantai hospital ayer keroh(PHAK) . Ambil khidmat doktor hanisah . اَلْحَمْدُلِلّه bagus servis dia . Peramah . Saya bersalin ceaser sebab poor progression . Jalan just stuck sampai 6cm je then terus emergency ceaser . Bersalin ceaser masa tu bulan 9. 26sept 2013 . Kos almost 7k .. Now pregnant lg anak kedua pun checkup kt doktor hanisah . Bertambah tambah friendly .. Bg coklat kat anak . Ajak anak tgk scan baby tiap tiap bulan . Mmg puas hati . Plan kali ni nak vbac tp blm bincang dgn dia sebab kandungan baru 6bulan . Lg 1 doktor cina nama tan .. Tu dah berusia tp ramai ckp servis dia bagus jugak . Layan nurse pun bagus . Tandas bersih mmg sy selesa sgt dekat PHAK .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...