Readers

Tuesday, September 22, 2015

rahsia rambut cantik dan sihat

Salam...

cehhhhhhh tajuk tak tahan...kah3x...actually ramai gak kengkawan tanya kenapa rambut aku boleh hitam pekat, lurus & nampak berkilat...juga di usia 30-an ni..masih tiada uban walau sehelai pun...siap minta tips2 penjagaan rambut...

erkkk...honestly...aku tak ada la menjaga sangat seperti menggunakan produk2 saloon yang mahal ke ape ke...cuma ape yang aku biasa jawab..rasanya memang semulajadi dapat rambut yang jenis lurus dan hitam pekat ni...cuma...macam mana kita jaga supaya ia sihat..rambut sihat bagi aku...tidak kering..tidak bercabang..lembut dan tidak gugur...ohhh sebenarnya rambut aku taklah sihat mana..sejak ada anak memang mengalami keguguran rambut...cuma sekarang ni dah makin terkawal sikit...itu faktor hormon...hohohoho...


di sini aku just nak share habit aku pasal rambut...actually aku dari dulu..dari zaman remaja jenis tak berapa suka sikat rambut time basah...biasa aku lepas mandi tu, lap2 pakai tuala...tak perlu nak blow ke ape ke...aku biarkan dia kering dengan sendiri..lepas kering tu baru aku sikat..itu pun kalau rajin...HAHAHAH...serius aku tak suka sikat rambut (T_T)

tapi....dulu seingat aku..aku sangat suka sapu baby oil yang warne pink ni kat rambut aku..selain lembut..bau dia wangi...bau macam baby gitu...kih3x...


aku juga tak suka tukar2 syampoo...dulu maintain pakai sunsilk...bau dia wangi..aku suka..selain tu sebab sesuai dengan aku kot..rasa rambut lembut aje...tapi aku tak pakai conditioner...lagi satu tips...kalau boleh elakkan pakai shampoo yang 2in1..yang shampoo siap conditioner tu...pernah gi seminar/bengkel kecantikan..pakar rambut cakap tak elok shampoo macam tu..sebab shampoo boleh kena kulit kepala tapi conditioner by right only apply to hair not the skin head...bahan chemical tu tak boleh kena kulit kepala..gitu la lebih kurang reason dia..

in fact, aku tak suka guna conditioner pun..rasa nanti rambut terlalu lembut dan licin...hohoho..

so far...tu la amalan aku..boleh dirumuskan seperti berikut:-
1) jangan sikat rambut semasa basah..akan menggalakkan rambut gugur
2) sapu baby oil / minyak argan (elok juga) semasa rambut basah
3) jangan suka tukar2 shampoo...kalau dah serasi satu shampoo tu..maintain je guna dia
4) jangan kerap shampoo rambut...boleh shampoo 2x seminggu
5) jangan pakai tudung semasa rambut basah..nanti cepat uban and rambut boleh bercabang
6) if rambut senang gugur..maintain rambut pendek..supaya senang nak jaga & perbaiki akar rambut
7) jangan ikat rambut semasa basah...nanti rambut tak lurus and mudah bercabang

ni yang aku amalkan..sedikit tips based on my own knowledge...hasil gi bengkel2 kecantikan dulu...tapi one thing i could say..kadang2 faktor keturunan gak bab2 uban tu suma..don't be so stress okay..uban tu tanda kematangan usia..chilll~~~ (^^,)/

sharing is caring...daaaaaaaa~~~

3 comments:

  1. Morning...
    Mak nieyl masih amalkan..pakai minyak ni...

    ReplyDelete
  2. hai...Yaya Cendana BW (NO.5) dari blog uzu Emas Putih BW sini....dah follow sini...harap sudi follow yaya blek.. :) mohon komen murni di sini...tq... :)

    http://www.yayacendana.com/2015/09/review-telur-pindang-nordin-terkenal-di.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...