Readers

Wednesday, September 3, 2014

Check up at 32 weeks

Salam...

dah lama nak taip entry ni...tapi disebabkan gambar scan baby hilang..tu yang dok perap sampai sekarang...isk3x...nak nangis cari gambar tapi tak jumpa2...tak tau la mana aku letak..cuai betul bila kenangkan balik...dah la semua pulak tu gambar scan dari 1st check up dalam envelope tu...wuarghhhhh3x...korang doa2 kan lah aku jumpa gambar2 tu...sayang sangat...sangat bernilai bagi aku...sebab x mungkin boleh ulang balik semua2 tu...sob3x (T_T)


huhuhu..so sebelum terlupa, better update je entry walaupun takde picture nye...huhuhu....actually 15/8/14 ritu gi check up...kali ni aku tukar angin..gi mahkota medical centre (MMC) pula...lepas dapat contact no dari sepupu hubby tu, terus call survey2 harga & booked appointment...so gigih lah awal pagi gerak...tapi terpaksa bawa zafran sebab tunggu parents aku x balik2...walhal dah inform nak gi check up (rupa2 nya jalan jem that day sebab ada excident)...

ritu dalam entry yang INI kan aku ada gitau yang kat melaka ni hanya 2 jer hospital swasta yang ada doktor perempuan muslim kan..actually aku silap...kat MMC pun ada...doktor ni baru pindah that's why masa aku survey2 tu tak tau kewujudan dia...eheheh...maapkan aku (~,<)

punyalah ramai umat time tu...dah la dia punya web registration problem pagi tu..so memang lama la tunggu masa nak register tu...then ok..gi cari bilik doktor...bagi IC semua...amik berat..berat aku now dah 53kg...tekanan semua biasa je...(aku kan memang tekanan darah rendah...huhuhu)..

staf tu terkejut bila tau umur aku dah 30-an...aku gelak2 je...aku tanye she expect berapa..dia cakap dalam 25-26 camtu...wahhhh terus aku jeling2 berlagak kat hubby...bengang je dia...wakkaakka...saje je sebenarnya nyakat hubby...(^,~)
 

zafran noty..huhuuhuh
registration time ~ early in the morning
then tunggu giliran jumpa doktor...lama gile wei...ramai sangat orang kat MMC ni...dekat kol 11 pagi camtu baru aku dapat masuk bilik doktor...dah la time tu hubby baru je bawak zafran turun bawah...nak belikan something untuk dia..sebab dia dah x leh dok diam...kebosanan la tu..tunggu lama...huhuhuhu

so, masuklah aku sengsorang dalam bilik doktor for the 1st time...fuh touching gak hubby takde...tapi ilang semua perasaan sebab doktor sangat okay...beza sangat dengan putra...then, puas ati gile kualiti scan dia...macam doktor zafran dulu...clear...lama...for the 1st time dapat tengok muka baby...siap macam2 aksi dia bagi kat aku..hepi sangat time tu...dia pusing2...dia hisap jari...dia sangap...dia senyum...doktor pun gelak sebab dia aktif sangat...susah nak snap picture dia...doktor ukur semua body...anggaran besar seminggu dari tarikh due...huuhuh...doktor gitau aku..expected to be 3kg plus juga..maybe akan lebih kurang zafran...


terperanjat gak aku...last check up ritu macam okay je size dia...aku gitau doktor aku dah control makan dah..she said bukan tu faktornya...genetik gak main peranan..maybe genetik hubby lagi kuat dari aku...hohoho...

muka baby sebiji macam muka zafran masa scan dulu...ya Allah...senyum lebar aku..tak abis2 cakap kat doktor muka same dengan my 1st baby...doktor tu senyum aje...this month insyaAllah nak gi kat MMC lagi...kalau consistent check up nya...memuaskan hati..maybe pilih deliver kat sini je kot...since fee pun lebih murah compare dengan putra...

me @ 32 weeks of pregnancy
150814 | 9.00am

اللَّهُمَّ احْفَظْ وَلَدِيْ مَا دَاْمَ فِي بَطْنِي
وَاشْفِهِ أَنْتَ شَاْفٍ لاَ شِفَاء إلاَّ شِفَاْؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَاْدِرُ سَقَمًا
اللَّهُمَّ اخْرِجْهُ مِنْ بَطْنِي يَوْمَ وِلاْدَتِهِ سَهْلاً و تَسلِيْمًا
اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيْحًا كَاْمِلاً حَاْذِقًا عَاْقِلاً عَاْلِمًا زَكِياًّ مُؤْمِنًا صَاْلِحًا
اللَّهُمَّ احْسِنْ خُلُقَهُ وَافْصَحْ لِسَاْنَهُ وَاحْسِنْ صَوْتَهُ لِقِرَآءَةِ
الْقُرْآنَ وَالْحَدِيْثَ بِبَرَكَةٍ مُحَمَّدٍ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمْ

Maksudnya:

 Ya Allah, Peliharalah anakku selama dia berada dalam kandunganku,

Dan sembuhkanlah ia, Engkaulah Maha Penyembuh, tiada penawar melainkan penawar Engkau, penawar yang tidak lagi mengundang sebarang penyakit,

Ya Allah, keluarkanlah dia dari kandunganku pada hari kelahirannya secara mudah dan selamat,

Ya Allah, jadikanlah bayiku sihat, sempurna, pintar, berakal, berpengetahuan, cerdik, beriman serta soleh.

Ya Allah, perelokkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya, merdukanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan

 al-Hadith dengan berkat Muhammad S.A.W

3 comments:

  1. alhamdulillah..tak lama lagi tu due nye.. semoga selamat semuanya tau.. yang 1st baby boy.. yang ni baby girl ke ?

    salam kenal dan salam ukhwah dari mommylina

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni pun baby boy la mommylina..eheh...xpe asalkan sihat sempurna dh syukur dah...salam kenal..nanti erza BW kat blog mommylina ye :)

      Delete
  2. hihi... comel je perut :) tak sabar nak tunggu ye kak eirza :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...