Readers

Friday, May 13, 2016

becoming make up artist

Salam...

dah bersarang blog ni...hihihi...as usual busy menyebabkan tak sempat2 nak update blog...as per title...rini nak update kat blog yang aku dah get in serius dalam bidang mekap...actually minat mekap2 ni dah lama..since zaman remaja...my buddy tau la perangai aku dulu...hihihi...hari tu dah pergi kursus untuk enhance the skills...memang superb la hasil & knowledge yang dapat...berbaloi dengan bayarannye...hihihi....

actually talking 'bout experience bab2 mekap orang ni...memang banyak juga la..cuma sebelum ni tak official..just tolong2 if ada saudara mara terdekat or kawan2 minta tolong mekapkan..then i'll do it...tak pernah terfikir nak ceburi bidang ni as one of my career...tapi lately ni sebab faktor ekonomi...my company pun mula tak stabil...i'm thinking of new career..banyak juga la idea datang...nak buat bisnes itu ini..semua nya ok at first but turn out to be fail...then ada la seorang kawan suggest to me...why not i get serious on "make-up" as a career...she's said I orang berseni...then..."ya, why not kan!" ..first sebab minat tu memang dah ada..plus...bakat seni pun ada....kenapa tak gunakan sebaik mungkin...then...aku pun decide to start......


ikutkan seawal umur 15 tahun aku dah pernah mekapkan orang...first time masa akak sepupu nak bertunang...then start dari situ mula la mekap2 simple / nipis untuk majlis kecil2...bila masuk zaman universiti...mula mekapkan kawan2 untuk dinner..seronok...itu yang pasti...bila dah start mekap orang..rasa tak boleh nak stop...aku suka sangat tengok muka orang selepas mekap...cantik...sweet...hihihi...aku pun selalu join bengkel2 kecantikan...dulu ikut my parents buat direct selling produk kecantikan..so selalu la diaorang buat bengkel untuk ahli...macam mana nak kenal jenis kulit kita..produk apa yang sesuai untuk jenis2 kulit...mekap macam mana bagi long lasting ikut jenis kulit...macam2 bengkel la pendek kata...and one more thing...aku pernah join pertandingan mekap orang & be top 5 finalist...walaupun tu pertandingan di kalangan orang yang tak ada professional certificate for mekap2...rasa bangga jap la sebab i'm the youngest among top 5 tu...time tu umur aku 20 ke 21 tahun..tak ingat la...lama dah...now dah 30 series...hew2x...

sekarang ni pun slowly kumpul balik barang2 mekap..actually aku dah lama tak bermekap...sejak2 dah masuk alam pekerjaan...memang aku tak bermekap (kecuali masa kerja di Universiti dulu)...faktor sibuk & malas...hahahah...so yang ada cuma sangat2 basic things...compact powder, lip gloss, lipstick - for daily use...maskara, eye-liner, 3-4 colours of eyeshadow, blusher - for occasion day...tu pun jarang sangat sejak ada anak 2 ni...

for your info...aku kalau mekapkan orang...memang aku pakai barang mekap yang elok...yang original - italy, german, malaysia, japan & taiwan brand..so that you all tak perlu la risau kulit teruk ke ape..most of my make up memang aku pilih yang jenis mineralise, ada SPF (for coverage) & PH balance...aku kalau mekap memang akan cuba buat korang rasa tekstur yang ringan je...aku tak suka korang rasa tak selesa mekap rasa tebal di muka dan sebagainya...so most of the product memang a bit expensive to make sure benda2 ni...but it's okay..yang penting hasilnya...hihihi

yang ni salah satu hasil mekap by me...macam mana? ok tak? 

kening memang aku tak cukur langsung...takde teknik tampalan or what so ever..i just leave it naturally & cuma menutup sedikit guna concealer sahaja...bulu mata pun memang jenis ringan..jenis hair type...memang rasa macam tak pakai bulu mata palsu..so kalau jenis orang tak pernah mekap pun dia tak akan rasa janggal bila pakai...yang penting confident right?? hihihi...ni mekap nipis je..sesuai untuk majlis bertunang...nanti kita share2 lagi contoh mekap ye...

wish me luck!!!


picture without edit at all (just edit to put watermark only)

so sebagai permulaan...
aku nak bagi BEST OFFER...
5 pelanggan pertama..for any occasion...
tunang, nikah, sanding, dinner, photoshoot, etc
just booked your date..
HARGA?????

cuma RM 50.00 sahaja (make-up, Melaka area)...
apa??? RM50.00?? yup...
5 orang yang pertama sahaja...



why have to hire me???
1. aurat pengantin terjaga
2. harga promo yang tak masuk akal
3. semua produk yang digunakan adalah new item & original
4. mekap smooth, ringan bila di pakai..leh request nak nipis ke tebal
and one more thing...
5. aku ni peramah tau!! hihihi...nanti leh share2 tips sesame ek

dah takmo pikir lagi...meh contact
cepat!!!



contact me - ERZA ( 016 6146 741 )


thanks for reading!!!

boleh follow Intagram - ErzaZaf 
(https://www.instagram.com/erzazaf)
or 
facebook :- Erza Zaf 
(http://www.facebook.com/zafsoutlet)

mekap tunang | mekap nikah | mekap sanding | mekap resepsi | mekap bertandang | mekap artist melaka | mekap melaka | mekap murah | mekap murah melaka | MUA melaka | mekap nipis | mekap tebal | solekan kahwin | mekap kahwin | mekap tanpa cukur kening | mekap sebelum dan selepas | macs cosmetics | naked cosmetics | shu uemura cosmetics | kryolan cosmetics | supracolour cosmetics | kabuki brush | miss rose cosmetics | LA Girl Pro cosmetics | elise eyelashes | maybeline cosmetics | SASA cybers colour | HD invisible colour | 

1 comment:

  1. Semoga terus sukses erza. Cantik erza mekap. Tangan berseni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (90) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (19) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (90) mylove (117) myself (188) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (31) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...