Readers

Friday, January 17, 2014

Perlukah sifat terbuka?

Salam...

Actually kat opis ni baru jer selesai buat appraisal for last year...aishh susah juga bila kadang2 kita bersikap terus terang tapi orang tak boleh nak terima..so far sepanjang aku hidup ni...aku memang jenis mulut lepas jer..bukan laser yer...tapi lebih kepada "cakap direct" jer..takde belok-belok...especially if orang tanya pendapat...aku memang selalunya cakap apa jer yang aku rasa...walaupun kadang2 aku realise orang akan terasa dengan pendapat aku...but for me..if you dare to ask..you have to dare to hear the answer...macam tu juga aku..kalau aku rasa tak bersedia nak dengar jawapan (especially yang aku dah dapat agak yang aku akan sakit hati)..aku tak tanya...aku suka ignore and anggap tu bisikan anasir jahat jer..pendek kata.......BERSANGKA BAIK ajer....tak payah berat2 kan kepala...gitu lah aku.... ~,~

aku ni kalau dah berkawan...aku jenis transparent..kalau orang tanya..aku jawab ikut ikhlas hati...kalau orang minta pandangan..aku cakap ape yang aku rasa betul...kalau orang minta nasihat..aku cuba nasihat sebaik mungkin...sama ada orang tu nak terima ke..nak berubah ke..nak sakit hati ke...aku x pikir masa aku cakap..sebab bagi aku, kalau nak kenal hati budi..kita kena jujur...aku paling pantang orang jenis tikam belakang..orang jenis hipokrit...memang aku pantang betul la!! depan aku buat baik..belakang aku dok buat taik kutuk sana sini...dok jaja cerita hal aku...memang aku pantang betul...orang macam ni memang paling aku menyampah...seyes!!! kalau rasa sakit hati dengan jawapan aku..nasihat aku...or pendapat aku...just luahkan jela..just cakap or tanya ke kenapa aku cakap macam tu...i'm okay..totally fine if you said tak puas hati dengan aku and ask for the explanation...with full of heart aku explain bagi korang tak salah faham and yet boleh teruskan our relationship dengan aman....


tak dinafikan aku pernah ada pengalaman buruk disebabkan sifat aku yang "transparent" ni...aku jenis tak suka simpan masalah...aku suka share dan suka settlekan cepat2 pape masalah aku...aku tak suka drag lama2...simpan sorang2...aku tak suka berdendam dengan orang...aku jenis pemaaf...kadang2 orang buat aku sampai teruk mana pun aku masih mampu maafkan orang dan tersenyum...walaupun aku mudah naik angin..mudah nak marah...tapi aku mudah sejuk...aku mudah maaf...aku mudah terima semula...aku mudah percaya kat orang...aku mudah close dengan orang...


yela manusia lain2..ade pelbagai ragam..pelbagai sifat...cuma satu jer..aku minta Allah S.W.T. jaga hati orang sekeliling aku...jaga hati aku...jangan bagi ada sifat dengki antara satu sama lain...bagi bersih hati...bagi jernih segala..maka aku pulangkan segalanya kepada penjaga hati kita semua...kepada-Nya yang maha melihat lagi maha mengetahui...amin ~~


 luahan rasa

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...