Readers

Thursday, August 29, 2013

Keajaiban Doa

JANGAN BERHENTI BERDOA BUAT YANG TERSAYANG...

Kalau ada sikapnya yang buat kita kecewa, kalau ada caranya yang buat kita terluka.. Janganlah kita lupa bahawa ALLAH itu Maha Berkuasa.. Kalau ALLAH boleh menghidupkan dan mematikan, maka tak mustahil bagi ALLAH untuk hadirkan rasa kasih sayang dan cinta dalam iman seorang insan.. Hari ini kita rasa derita, tak mustahil esok lusa kita yang paling bahagia.. Berdoalah..
 
Bukankah doa itu senjata terkuat kita sebagai umat Islam? Kenapa kita cepat putus asa? ALLAH kan sentiasa bersama kita.. Cuma kita yang selalu lupa... 

RENUNGAN @ Rahsia Perkahwinan

Zafran doa apa sayang? (^^,)
Salam...tak tahu nak cakap macam mana sebenarnya...tapi bagi aku sesuatu masalah yang kita tak tahu nak settlekan...pendek kate buntu nak selesaikan walaupun dah cuba macam2 cara...BERDOA lah...doa tu memang ajaib result dia...tapi janganlah korang budget doa rini esok dah termakbul...doa hari2...jangan putus asa...kalau apa korang doa tu terbaik untuk korang...trust me!!! iye akan termakbul..jangan lupa Allah perancang terbaik dalam kehidupan kita...

aku dulu hidup bukan sesenang macam sekarang ni (sekarang ni nak kata senang sangat tu tak la...tapi alhamdullilah hidup sederhana)..dulu hidup aku susah...masa aku form 2 parents aku start alami kesusahan...masa tu ekonomi down...memang teruk sebab papa berniaga...perniagaan merosot...jual syarikat...jual kereta...rumah pun hampir kene lelong...macam2 papa buat untuk survive kami satu family...at last we all jual kuih-muih...pagi2 jam 4 pagi mama dan papa dah bangun buat kuih...aku ngan abang aku bangun kol 5 pagi...tolong packing, tolong susun kuih, tolong bungkus nasi lemak...kol 6 dah gerak gi jual kat depan sekolah...aku plak gigih angkat berbungkus2 nasi lemak & kuih nak jual kat sekolah (aku amik order kawan2 kat sekolah)..memang laris gila....sehari aku jual lebih 50 bungkus nasi lemak...kuih lebih dari 100 keping - dulu kuih jual 4 keping RM1 je...

bila makin maju...cikgu2 pun dok order...pagi2 sebelum perhimpunan aku dok hantar kuih2 kat bilik guru...collect duit...hantar kat budak2 yang berlainan kelas...time tu aku form 3...malam pula sibuk tolong parents aku buat karipap..sambal nasi lemak...preparation yg mana boleh buat dari malam...memang tak ada masa study...study aku memang 100% masa cikgu ajar ja..aku fokus 100%...tapi kalau ngantuk aku tidur time cikgu lambat masuk ke...time rehat ke..sebab aku jarang mkn kt kantin..papa bekalkan duit sikit je..kadang2 tak bagi duit...tengok pendapatan harian kitaorang...kadang2 aku makan bekal nasi lemak or sisa2 kuih yg tak abis jual...

aku tak leh lupa sampai skung keadaan aku masa tu...masa susah memang susah nak jumpa orang yg betul2 boleh jadi sahabat kita..jujur dengan kita...sudi kawan kita..tak malu dengan keadaan diri kita yg serba kekurangan...aku selalu je kene hina kat sekolah dulu...fizikal aku lak memang kecik je dari dulu...badan sepapan...sekeping je...orang dok hina fizikal aku...hina rupa paras aku...hina family aku...hina kete buruk yg papa guna hantar aku hari2...bukan setakat budak2 sekolah je...cikgu pun ada yg hina family aku yg tengah susah time tu...dok hina parents aku nape suruh aku berniaga kat sekolah...walhal aku yang ikhlas nak jual kuih...bukan parents aku yg suruh pun...hina aku depan satu kelas...cakap macam2 sampai aku nangis depan kelas..malu...memang sangat malu..tuhan je tau perasaan aku time tu...aku memang nekad dalam hati masa dia malukan aku...aku nekad...sesenang mane aku akan datang...sekaya mana aku akan datang...aku tak akan pernah pandang rendah pada orang yg susah....dan aku nekad akan berjaya ngan usaha aku sendiri..aku tak akan pernah meminta2 pertolongan orang...

setiap malam sebelum tidur aku akan nangis2 semahu2nya...doa pada Allah...doa minta berjaya dalam hidup...doa minta Allah berkati keluarga aku...minta Allah hapuskan air mata aku yg aku dah buang setiap malam...doa minta Allah cantikkan aku...minta Allah beri aku kekuatan berdepan dengan manusia2 yg suka pandang rendah kat org...doa minta mama dan papa sayang kat aku...doa mama dan papa pandang aku...pandang aku yg sentiasa usaha untuk bahagiakan diaorg...doa...doa...doa...tanpa putus...setiap malam...setiap hari...tak pernah 1 hari pun aku tidur tanpa doa benda yg sama...tanpa mengalirkan air mata...bayangkan aku masa tu muda remaja...kawan2 semua tengah syiok enjoy..keluar shopping...keluar lepak...keluar makan2...tapi aku?? berhempas pulas dengan keluarga...nak survive...nak mama dan papa bangga dengan anak dia yg sorang ni...seyes aku tak pernah merasa keluar dengan kawan2...makan kfc ke...mc'd ke...pizza ke...zaman sekolah aku tak pernah dapat merasa semua2 tu....dan alhamdulillah...sekarang aku bahagia...keluarga bertambah senang...dan alhamdulillah rezeki tak pernah putus untuk aku... jalan hidup aku dipermudahkan...alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah.... Allah sebaik2 perancang...believe!!

seyes cakap masa nak amik pmr ke spm ke...aku tak ada masa study macam budak lain...aku 100% fokus kat sekolah je..memang risau...tapi alhamdulillah Allah bagi aku good result...walaupun tak excellent but it's good compare the effort i put that time...start tu aku yakin dengan percaturan Allah....aku percaya redha parents adalah segala2 nya..doa parents untuk anak sangat penting...apa je yg aku buat...aku selalu tanya papa...minta redha dia..minta restu keluarga...if sekarang life korang rase terrible...tgh nazak...tgh susah..usaha la mana yg patut...kalau ade rezeki sikit..share dengan family..sikit dapat..sikit lah share..banyak dapat..banyak la share...sedih tengok orang yg dah bekerja...dah ade duit..tapi berkira dengan keluarga sendiri..dengan mak ayah sendiri...dengan kawan2..dengan awek...komain pemurah...bila dengan mak ayah...memanjang tak ada duit...please bear in mind!!! mak ayah tak kan nak meminta2 kat anak2...korang la kene pandai2 pikir...tengok family korang...sumber pendapatan mak ayah korang...expenses diaorang...dan jangan ungkit...don't ever...ever...ever ungkit pemberian korang....please ikhlas!!! jangan sibuk nak compare pemberian korang dengan adik beradik yg lain...kalau boleh ajar adik2 yg lain biar pemurah kat family gak...

sedih tengok orang yg ade anak ramai...tapi tak sorang anak pun beri duit kat mak ayah bulan2...masing2 sibuk cakap tak ada duit...tapi belanja awek tiap minggu...keluar tiap minggu...topup hari2...kalau awek minta tolong laju je...kalau mak ayah minta tolong ade je alasan...can't accept it!!! really aku x paham anak yg pikiran sempit camni...pastu canang kat kawan2 cakap mak bapak asyik minta duit...memang bangang tak patut punya anak!!! 

skung pun aku hari2 doa sebelum tidur...aku doakan kesejahteraan rumah tangga aku...aku doa zafran sihat..hubby sihat..aku sihat...parents sihat...aku doakan hubby berhenti merokok...berhenti..berhenti...berhenti....aku dokan zafran jadi bijak...cerdik..cergas...aktif...aku doa zafran jadi anak soleh..anak yg kenang jasa mak ayah...anak yg tak mudah lupa asal usul...anak yg akan jaga aku dan hubby saat tua kami...anak yg tak akan membelakangkan keluarga...aku doakan hubby setia dengan aku...aku doa agar setiap hari aku jadi wife yg better than yesterday...memang banyak doa dan permintaan aku...sebab aku nak yg terbaik dalam hidup...hidup cuma sekali...ape salahnya doa dan usaha sebaik mungkin untuk kehidupan sendiri..aku tak mau menyesal bila dah tua nanti...aku nak bila aku dah tua...aku abiskan sisa hidup aku dengan hubby dengan melihat kejayaan anak2...bukan je dari segi pelajaran...pekerjaan..tp dalam kehidupan dia sebagai seorg insan...besar harapan aku..besar doa aku.... (^^,)

kesimpulannya....aku sebenarnya nak cakap apa pun masalah kita..berbalik la pada Yang Maha Esa...pencipta kita...doa pada-Nya...doa sungguh2...bkn sekali dua pastu salahkan takdir...tak ada siapa boleh ubah keadaan kita kecuali diri kita sendiri...bear in mind!!! ko canang satu dunia pun orang aniaya ko...orang layan buruk kat ko...orang dera ko...orang buat itu...buat ini kat ko..tapi ko sendiri tak berani amik step...no use minta nasihat orang....orang lain just boleh nasihat...but the action shall be taken by yourself....

p/s: panjang lak bebel...sebab sedih terkenangkan beberapa orang yang sangat selfish...berkira dengan family sendiri tapi dengan kawan2 sanggup susah2...sanggup abis duit belanja kawan...remember...redha Allah atas keredhaan mak ayah kita juga...................... I LOVE MY PARENTS SO MUCH!!!!
 


    

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...