Readers

Wednesday, March 30, 2011

Dugaan Tuhan

(paste from old blog)



Ya Allah…tak dapat aku bayangkan dugaan yg sdg menimpe salah sorang kwn aku…berat mata memandang…aku tau berat lagi bahu dia memikul…aku pun tak tahu nak bg respon mcm mana bila dgr ape yg dia br bgtau aku td…terkejut…terkedu…sedih…simpati…dan mcm2 lagi…air mata ku tumpah jua…aku pun tak bole nak jwb bila dia tanye nape xabis2 ujian dia terima…lepas satu…satu…aku tau..aku paham…memang mudah bila kt sebut perkataan SABAR…BERTENANG…REDHA…tp bukan mudah melaksanakannya…aku phm dan sgt2 phm..tp nothing else yg blh aku lafazkan…pendek kate…dugaan ini…dia yg tempuhi…aku xtau nk bantu camne…nk tenangkan camne..i’m so sad right now…

kdg kala kt terpikir nape musibah melanda kt…segala mslh yg berat2 menimpa kehidupan kt smpai kdg2 kt rs sgt lemah…tak kuat utk hadapi dugaan tersebut…tp aku selalu kuatkan ati dgn berpegang pd prinsip…dugaan itu tdk akan diberi oleh Allah S.W.T jika kt tdk mampu hadapi dugaan tu…Allah S.W.T lbh tau kemampuan setiap makhluknya & tdk akan diberikan ssuatu dugaan itu di luar batasan kemampuannya…aku tau dia kuat…aku tau dia bole hadapi..aku nak bgtau dia yg dia seorg yg sgt tabah..slama aku kenal dia pun…aku tau dia sgt tabah…very strong dr segi jiwanya…klau aku kt tempat dia pun..i’m not sure bole berjaya mcm dia..dr zaman remaja dh diuji…i know u can do it my sweet friend…let say dia bc post ni…i just want her to know…that i’m really proud to have a friend like you…aku hrp semua tu tdk benar…hopefully after checkup semuanya tak seteruk yg disangka…insyaAllah…..

bile jd sume ni…aku realize..spttnye kt kne lebih bersyukur dgn ape yg kt ada…setiap org ade mslh tersendiri..bg kt…mslh kt tu la mslh yg terbesar di dunia…tp sbnrnye…org lain ade mslh yg lbh bsr…jd sekurang2 nya…kt kne bersyukur dgn ape jua limpa kurnia yg tlh diberikan…bukan kt utk menilai kuasa Tuhan…ape lagi utk pertikaikan segala ketentuan yg dah ditetapkan…sume yg berlaku msti ade hikmahnya…just be strong friend…i know..ckp mmg mudah kan…it’s hard to be actually…tp klau kt yakin dgn-Nya..insyaAllah..everything would be ok…jgn pikir terlalu jauh…aku pun buntu…xtau nk ckp ape…sometimes rs cam kwn yg bad je..slalu diam n say nothing…actually byk yg ada dlm kepala..but dun know how to express it…erm…dugaan tuhan….

dh la ari selasa yg lalu…my sis ana bgtau dia keguguran…sgt terkejut…aku tau betapa dia sgt excited n happy bile dpt tau yg dia pregnant…rs kesian sgt…n of coz aku pun turut terasa kesedihan dia…hrp2 dia tabah hadapi dugaan ni…and to my beloved friend…aku pun hrp ko tabah hadapi satu persatu ujian Allah S.W.T…ingat la yg Dia sygkan kt…sbb tu ujian diberi utk pastikan jiwa kt lbh kuat n yakin dengan-Nya…be strong friend…i love u…..(~,~)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (1) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (4) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (1) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...