Readers

Thursday, December 11, 2014

new permata hati!!!

Salam...

alhamdulillah...syukur ke hadrat ilahi atas kelahiran permata hati kedua kami...diberi nama Ahmad Zhariff bin Ahmad Redzuan...Ahmad Zhariff bermaksud cahaya kecerdikan / kepandaian...semoga Zhariff membesar dengan sihat & cerdik (^^,)

rentetan kelahiran Ahmad Zhariff.....

Ahmad Zhariff bin Ahmad Redzuan
081014 | 2.25 am | 3.25kg
Mahkota Medical Centre, Melaka
masa last check up ritu (03/10/14, sabtu) doktor bagitau yang baby still tak engaged & jarak agak jauh dari pangkal rahim...masa scan tu memang nampak la betapa tinggi jarak kepala dia tu..sedih sbb tau memang operation la option yang ada...then macam memahami...doktor ckp if aku still nak hope..just satu je..time air ketuban pecah, if baby turun...insyaAllah boleh normal...tp depends juga pada bukaan rahim aku...selain risiko tu, dia ckp tak semua org air ketuban pecah...biasanya doktor pecahkan bila ada tanda lain nak bersalin...if aku nak try normal gak..tunggu la sampai masanya...if not..dia cadang operate hari selasa (07/10/14) since Isnin tu public holiday due to Raya Haji...aku ckp bagi saya masa utk fikir..hubby memang diam je time tu...doktor senyum..pastu dia tulis2 ape ntah dalam report file aku..dia kata booked dulu untuk schedule operation..if taknak, just call hari isnin untuk cancel kan..kat Mahkota Medical ni, kalau schedule operation suami bole teman...if emergency operation je suami tak bole masuk..tapi kalau kat putra..operation memang tak boleh teman even schedule (macam time aku lahirkan zafran dulu)..huhuuhuhu

then ok la..keluar bilik doktor, isi2 borang, sign pape yang patut...hubby consult ngan staff situ procedure utk masuk operation nanti...aku dah termenung je sambil peluk erat zafran...huhuhu...masuk kete je dah bergenang air mata...hubby tanya sket je terus nangis dah..dah tak leh tahan...hiba..sayu...takut...semua ada...yela..tuhan je tau betapa aku nakkkkk sangat bersalin normal untuk yg 2nd ni...bukan ape...aku suka anak ramai..if operate...maximum pun 5 kalau condition badan aku tip top (baik)...tu satu hal..then, aku takut sebab doktor ckp akan belah tempat yang sama..takut gila bila bayangkan...plak tu, terkenang tempoh berpantang masa lahirkan zafran dulu..camne azabnye lepas abis kesan ubat bius..mcm mana 1st time turun dari katil..1st time jalan sendiri...1st time angkat baby time sakit...serius mcm tak sanggup je nak lalui kesakitan tu...(~_~) 


hubby pujuk2 pun tak jalan..sampai rumah terus msuk bilik...parents tanya aku diam je..hubby yg cite...bila dgr dia cite..aku nangis lagi...huhuhuuh...mama pun pujuk aku..ckp xpe lah operate dari tanggung 2x sakit (if try normal then x bole nanti kene operate juga)...ermmm....last2 dah mlm tu tenang sket...aku ckp ngan hubby ok la...aku redha kalau dah ni ketentuan Dia..aku stuju utk operate tapi aku minta hari rabu sebab selasa tu nak hand over job ofis....hubby bising je coz aku msih pikirkan hal keje..yela..aku jenis x suke lepas tangan camtu je..rasa kesian kat kwn2 nanti bingung2 nak cover job aku if x proper hand over..then ok la..hubby stuju at last...

selasa aku masuk opis tapi half day je..sbb plan another half day nak siapkan pape yg patut kat umah tu sebelum bersalin...tp tetiba dalam kol 2.00ptg camtu...aku dah start rasa contraction yang kuat..sebelum2 tu memang dah kerap tapi tak tetap & x kuat sgt...yg kali ni tetiba sekejap2 dia mengeras...aku rileks lagi..siap gi kedai..beli aiskrim..coklat...bahan2 nak masak spagetti...ape yang teringin semua aku makan...ahhaha...ptg tu dah start sakit...contraction pun makin kerap...mlm plak parents in law aku dtg melawat sebab dah bgtau aku nak operate esoknya...tp time diaorg dtg tu aku dh teruk dh..ahahha...kejap2 contraction...xsampai 5 minit datang lagi...jap rasa nak berak...tapi takde pun..duduk tak kene..baring x kena..serba tak kena la..mlm memang tak mkn ape sbb perut sangatlah tak selesa...

hubby ajak gi hospital sebab mak aku..mak mertua aku..semua ckp mmg dah nmpak nak bersalin tanda2 aku tu..tp aku tak nak pegi..sebab kenangkan mlm charges kan mahal...since aku rasa mampu tanggung lagi sakit tu..aku tanggung je...sbb operation pun doktor schedule kan jam 6 pagi esoknya..aku pikir tak lame je lagi...baik aku tido..esok terus operate je...ahahha...(senang pikiran kau kan erza...kih3x)...jam 11 malam aku masuk bilik utk tdo..zafran dah lama lena..tp mmg tak bole tdo la..sakit gila...tetiba lebih kurang kol 1 pagi aku rasa air keluar melimpah2..mule ingat terkencing ke ape...tp air yang keluar tu tak leh control..x leh ditahan2...terus aku menjerit..."bie.........." ... kelam kabut hubby bukak lampu..bantu aku bangun..tgk mmg mcm air pair mengalir..hubby panggil mama...mama ckp tu air ketuban..suruh aku pergi hospital..rupanya memang dah ade lendir sket campur darah bila buka seluar...ermmm.....

gelabah gila aku & hubby...hihih...maklumlah masa zafran dlu memang schedule..so tak rasa sakit semua ni..hubby bwk kete pun dah mcm org gila..otw tu dia dah call hospital suruh standby...sampai terus masuk bahgian emergency..diaorang dah tunggu kat luar tu..kuar kete terus dok atas kerusi roda tu..sepanjang jln air keluar..abis bsh kete...lantai hospital...huhuuhuh

sampai wad, dia ukur tinggi..ambil berat..ambil bacaan tekanan jantung...pastu baring kat katil..aku pilih wad double bedded..sementara tunggu doktor aku sampai (on-call), staff nurse tu seluk rahim untuk cari kepala baby..tapi tak jumpa..air memang dah banyak keluar..perut pun dah kecik je...huuhuhu...banyak kali seluk...dalam lak tu....huuhuhuhu...sakittttt (~_~) tetiba dia dpt rasa kepala baby masa contraction..tp hujung kepala je..tu pun time contraction..lepas tu kepala dia naik atas balik..pastu diaorang ckp ape aku tak paham..yg aku phm dia ckp baby aku contraction kuat sangat..yg lain banyak istilah perubatan je...aku tak tau...huhuuhuh

then, diaorang prepare aku utk operation..salin pakaian semua2 tu la...hubby dah naik teman time tu...muka cuak gila..eheh...then tolak masuk wad bedah..hubby dpt teman smpai depan pintu bilik bedah je sbb emergency kan...huhuhu...dalam wad bedah mmg nampak kelam kabut la diaorang...sebab semua tak ready...then bius pastu start..dup dap dup dap..keluarlah zhariff kat dunia ni jam 2.25 pagi...welcome sayang...masa doktor tarik keluar, dia terus tunjuk aku..dlm hati...alahai...kecik comel je..x macam zafran dulu..memang bulat..tembam habis...ahahha...

lebih kurang kol 3 lebih baru aku siap..dalam hati cuak gak nape lame sgt jahit aku..dulu time zafran..tak lama pas baby keluar, aku dah siap...huhuhuh...rupa2 nya rahim aku dah melekat dgn pundi kencing..sbb contraction kuat sgt dlm jangka masa yg lama..dia dah tekan rahim aku...so doktor betulkan dulu baru jahit..tu yg doktor explain kat aku time melawat aku esoknya..dia ckp mmg tak leh normal even dah pecah air ketuban sbb baby still tak turun..selain tu kedudukan dia senget sedikit..tak betul2 di pangkal rahim..jadi agak sukar kalau nak keluarkan secara normal...tak kisah lah doktor..yg penting dah selamat pun...eheh...

tu la serba sikit pengalaman bersalin Zhariff...memang sangat2 berbeza dengan pengalaman waktu lahirkan Zafran dulu...

apa pun..takdir tuhan..tiada siapa mampu lawan or ubah...dah takdir aku ceazer..aku redha...skung ni mmg dah ok..xde nak takut ke..sedih ke ape..dah lepas pun kan...eheh...

erk panjang plak dah entry ni...nanti len entry la cite a bit pasal Ahmad Zhariff....byeeee~~    
 

4 comments:

  1. best plak baca pengalaman sis ni.hehe....alhamdulillah..comel sgt zhariff ni

    ReplyDelete
  2. berdebar baca... alhamdulillah.. semua dah selamat... welcome to world bby...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah selamat semua nyer ... Semoga baby dan ibu sihat sentiasa ...

    ReplyDelete
  4. tahniah sis eirza.
    dapat jugak melahirkan baby boy yang comel.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...