Readers

Sunday, October 16, 2011

henna kawen

erm ramai ckp haram pkai henna time kawen..so aku pun google utk make sure bole ke x...sbb aku nak sgt pkai time wedding aku nnti..msti nmpak berseri kan...ehehhe...so this is wut i found from fatwa agama punye blog...


Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak

Keputusan: 
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalahdibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

so skung aku dh confident ianya halal di sisi Islam asalkan memenuhi syarat di atas...aku pun ape lagi..excited google design n henna maker...erm xsangka mahal gak wut henna ni...ratus2 babe..gile la..nk kawen sume mahal..tp ade sorang bdk ni...dia suggest aku friend dia wut part time rm20 je utk sepasang tangan...aku dh try msg dia kt facebook tp dia belum reply aku..hopefully dpt la dia...mmber blog aku tu ckp cantik kalernye....n tahan lame...tp aku ade bc byk info mention henna ni ikut org sbnrnye...xsmtinya semua org pkai akan jd kaler merah...ade yg kaler oren...ade yg pekat...ade yg cair...warne akan ikut jenis darah seseorg tu...normally darah jenis O..warna henna dia akan pekat...hrp2 betul la..sbb aku darah jenis O....alhamdulillah...bertuah pula rs diri ni...ahahahha...aku nk warna henna aku merah pekat...tp xmo jd itam2 tu...dan xsuke gak kaler2 oren tu..cam xmenarik jer...

ok.....aku berangan la kan...nk wut henna design cam ayu raudhah...simple tp cantek...jom tgk (^^,)
cantik kan??? simple...pose dia pun menarik....eheheh
kebanyakkan design henna ni complex...n sarat dgn ukiran2...aku xbape minat...so nk cr design yg simple cam susah je...stakat ni...ni je la design yg aku berkenan di mata...tp lom decide nk wut yg camne lg....klau ssh sgt nk cr henna maker...aku ingt nk wut sndiri aje...ok tgn kiri bole la tgn kanan ni nk ngukir...bstu nk ukir tgn kanan ni camne plak???? makkkkkkkkkkkkkk.......huuhuhuhuhuuhuh...sedey ~,~

cuci mata jer la ngan design2 ni dulu...jommmmmmmmmmmmm...ehehehh
corak cantik n x terlalu crowded

yg ni cam sarat sket la..tp ni kt telapak tgn...cam ok je kot

ni simple..ni la design cam ayu raudhah tu...suke on top of all....(^^,)

ni pun cantik...cume kne tambah inai kt ujung jari kot br nmpak class sket....

yg ni pun ok...tp aku xmo wut smpai kt lengan..ckup stakat pergelangan tgn aje kot

design kt kaki aku suke penuh camni..plus henna kt ujung jari skali....
kasut aku kan open...msti lawa klau wut camni...ehehehe

ni pun ok gak...tp kne kaler ujung jari br cun kot...eheheh



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

3D magic art (2) 850cc (1) ABC bandung (1) air asia (5) aiskrim kek (3) aiskrim kek oreo (1) anmum (1) anniversary (11) annual dinner (6) aurawhite (1) azam (7) baby bullet (2) baby car seat (3) baby expo (2) baby milestone (3) bachelor party (1) baju menyusu (2) bandung (5) bayou lagoon (1) bayou lagoon water park (3) BBQ (1) bersalin (1) birthday (18) blog review (2) bonus (2) boots (1) bowling (1) buku merah (1) cameron highlands (1) casual wear (8) cat (4) celebration (43) charity (1) childen room (1) christmas (2) CPUV (6) dekorasi dinding (4) demam (1) derma (1) DIY (7) EBM (6) ekzema (1) emo (91) engagement (4) ephyra (1) erza masak (1) erza touch (2) exam (6) excident (2) family (38) feedmilk (5) free seat (1) freezer (1) friends (40) gambir (1) geraham bongsu (1) gigi (1) giveaway (107) goodies (1) gubahan (5) gunting rambut (1) hadiah (34) handphone (3) hari raya (20) helmet ARC (1) henna (2) home expo (1) homeopathy (3) honeymoon (1) hospital (1) hotchiks (6) housewarming party (3) indonesia (6) interview (2) jakarta (3) jalan cari makan (27) jalan-jalan (50) jeans shoes (1) jualan murah (19) jumpsuit (1) kad kawen (1) kancil auto (2) kancil melaka (2) kancil murah (2) kawah putih (1) kedah (1) kek lapis sarawak (3) kembar (1) kenduri (4) kenny rogers (1) kereta (3) krabi (1) KSWP (1) kuching (4) kuih raya (9) kwsp (2) laksa sarawak (3) lirik lagu (12) little caliphs (1) loan (1) love story (2) magic art museum (2) Mahkota Medical Centre (MMC) (1) main masak-masak (1) makanan sunda (1) makaroni sup (1) makeup by erza (2) medan (1) mee ayam (1) mee kolok sarawak (3) mekah (1) mekap (2) menu birthday party (2) menu sahur (2) milk booster (3) minyak herba asmak (1) miscarriage (3) model phone (2) mother's day (3) motor (1) my buddy (14) my career (40) mybaby (91) mylove (117) myself (191) nasam (1) nasi ayam (1) new style (2) new year (7) nikah (3) nuffnang (6) nursing wear (2) oceanarium (1) open house raya (1) Oriental Melaka Straits Medical Centre (1) paid review (4) Pantai Hospital (1) penang (1) peti ais (1) photoshoot (3) pierre cardin (1) pilihan (5) poem (14) policar poli (1) port dickson (1) potrait (3) PRCC (1) pre-school (1) pre-wedding (2) pregnancy (32) preparation wedding (2) private hospital melaka (1) produk kurus (4) promosi (16) PRU (1) psoriasis (1) PTPTN (4) puasa (16) puree (3) puree apple (1) puree pear (1) Putra Specialist Hospital (PSH) (1) ragut (1) ramadhan (6) rambut (1) rayban (1) resepi (6) review (104) river cruise (1) rokok (1) sabah (2) saham akhirat (21) sakit (3) samun (1) sarawak (5) saya jual (4) sekolah (8) senarai barang baby (1) seoul garden (1) simply fish (2) skuter (1) slimming suit (1) smart readers (1) smartphone (2) solid food (5) sony xperia z5 dual (1) soya (1) SPA (5) SPM (1) sponsorship (1) stabber (8) stalker (8) strawberi farm (1) sunquick (1) suprise (4) susu (8) sweethome (17) syria (1) taska (2) tema dinner (2) terengganu (9) thailand (1) the shore (1) the shore oceanarium (1) tips (11) tokoh (1) tunas pasti (1) umrah (1) vacation (12) valentino (1) valentinoboots (1) valentinorudy (1) vape (1) walker (2) wall deco (3) water theme park (2) wedding (30) weekend (70) zafran (84) zhariff (35)

I'm your ERASER

pencil: you know, i'm really sorry

eraser: for what? you didn't do anything wrong to me...

pencil: i'm sorry cause you get hurt because of me..whenever i made mistake, you're always there to erase it. but as you made my mistake vanish, you lose a part of yourself..you get smaller and smaller every time :(

eraser: that's true...but i don't really mind. you see, i was made to do this..i was made to help you whenever you do something wrong. eventhough, one of these days, i know i'll be gone and you have to replace me with a new one, i'm actually happy with my job..so please stop worrying...i HATE seeing you SAD because of me..

I do really LOVE you bie...

I do really LOVE you bie...